Élet-Stílus

Januárban születhet döntés Pars érméről

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) csütörtökön december 4-5-ről január 25-27-re napolta el a pekingi olimpia férfi kalapácsvető döntőjében történt doppingesetek ügyét, így Pars Krisztián csak ezután veheti át ezüstérmét.

A tavalyi játékokról doppingvétség miatt kizárt két fehérorosz kalapácsvető, az eredetileg második Vagyim Gyevjatovszkij és harmadik Ivan Tyihon ügyében eljáró CAS nem indokolta a halasztást. Pars negyedik lett az olimpián.

A CAS korábbi jelzése szerint már idén augusztus 26-án végleges döntésnek kellett volna születni az ügyben.

“Ez vicc!” – mondta Pars Krisztián, aki az MTI-től értesült a CAS bejelentéséről. – Remélem, Németh Pali bácsi második emlékversenyére, amelyet a júliusi Európa-bajnokság után rendezünk Szombathelyen, már itthon lesz az érem. De sajnos semmilyen információnk nincs arról, miért húzzák el ennyire az ügyet.”

Pars azt is elmondta, hogy valószínűleg műtét vár rá ágyéksérülése miatt, amellyel egész évben bajlódott. A Magyar Atlétikai Szövetség szeptemberben érdeklődött a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál az ügyről.

Akkor Howard Stupp igazgató arról tájékoztatta a MASZ-t, hogy a fehéroroszok doppingügye a pekingi olimpia vége felé pattant ki, ezért azzal nem a játékok alatt működő ad hoc bizottság, hanem az általános bizottság foglalkozott. És mivel Gyevjatovszkij és Tyihon a tavaly december 11-i kizárás ellen fellebbezett, így az ügy változatlanul a CAS-nál van.

A fehéroroszok – minden szabályt “felrúgva” – nem küldték vissza az érmeket, arra hivatkozva, hogy továbbra is bíznak atlétáik ártatlanságában. A két kalapácsvető januárban újra fellebbezett a CAS-hoz, amely egyszer már elutasította beadványukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik