Élet-Stílus

Benneteau búcsúztatta Federeret

Nem kis meglepetés született Párizsban: Julien Benneteau legyőzte a világelső Roger Federert a fedettpályás férfi tenisztornán, ezzel bejutott a nyolcaddöntőbe. A spanyol Rafael Nadal is közel állt a kieséshez.

A szerdán késő este véget ért Benneteau-Federer találkozón a világranglistán 49. helyezett francia játékos három szettben múlta felül az ezúttal sok hibát elkövető svájci ellenfelét.

Az első játszma Federer szájíze szerint alakult, a francia egy rontott fonákkal tett pontot a végére – s Benneteau látványos feltámadása ellenére a második szett sem tűnt úgy, hogy szenzáció lesz a vége. A rövidítést viszont a francia nyerte, aki onnan már megállíthatatlannak bizonyult.

A tizenötszörös Grand Slam-győztesnek nem megy a teniszezés Párizsban, az eddigi nyolc fellépése alkalmával rendszerint korai szakaszban búcsúzott, legjobb eredménye a negyeddöntőbe jutás volt, háromszor. A világelső nem is próbált mentséget keresni, készségesen elismerte, hogy ellenfele jobb volt.

„Ma nem ízlett nekem az alapvonali játék. Ahányszor sanszom adódott, a kiválóan játszó Julien nyerte a pontot. Megvoltak az esélyeim, de elrontottam őket. Fizikailag jól vagyok, pszichésen is – nem tudom megmagyarázni, miért nem sikerült. Így több időm marad a londoni ATP-vb-re. Remélem, ott jobban szerepelek majd, hisz úgy érzem, idén még maradt benne némi jó tenisz” – összegzett Federer.

A rendre ellenfele gyengének tűnő fonákját bombázó 27 éves Benneteau ezt megelőzően kétszer játszott a svájcival, de mostanáig még szettet sem nyert ellene. Nem véletlenül nyilatkozott a szerdai összecsapás után úgy, hogy erre mindig emlékezni fog.
“Mágikus. Minden, amit el lehet képzelni – mindent felülmúló érzés. Ezt a mérkőzést nem fogom elfelejteni soha. A publikum mindvégig mögöttem állt, a hangzavar, a buzdítás a végén: az ilyen pillanatokért küzdök egészen kicsi korom óta, s ezekért hozok áldozatokat” – tette hozzá.

Nadal: majdnem adieu

Rafael Nadal öt meccslabdát hárítva jutott be szerdán a nyolcaddöntőbe. A gyenge napot kifogó spanyol sztár – aki május óta nem nyert versenyt – 3 óra 15 perces csatában verte honfitársát, a combizom-görcsétől a hajrában már lépni sem tudó Nicolas Almagrót.

A Párizsban eddig még tornagyőzelem nélküli Nadal lassan kezdett, az első játszmában Almagro korán elhúzott (2:5), s nem volt kérdéses, hogy kié lesz az előny. A remeklő Almagro a második elején is elnyerte nevesebb honfitársa szerváját, ám az öt meccslabdát hárító Nadal valahogy csak kihúzta a rövidítésig, ahol 7-2-re nyert.

Nadal szerint is a vesztes volt a jobb (MTI/EPA)

Nadal (balra) szerint is a vesztes volt a jobb (MTI/EPA)

A harmadik, mindent eldöntő játszmában is a Nadal ellen még nyeretlen Almagro volt a jobb, 3:1-re és 5:3-ra is vezetett, ám fájdalmai miatt nem bírta, így végül Nadal nyert – mint elmondta, kolosszális mázlival.
„Óriási szerencsével jutottam a következő körbe. Nem játszottam jól, de nyertem. Ez az egyetlen pozitívum, ami karrieremet is jellemzi: olyankor is meccseket kell nyerni, amikor az ember valójában csapnivalóan játszik. Remélem, csütörtökön fejlődök, lesz honnan.”

Riválisaiktól eltérően a harmadik helyen kiemelt Novak Djokovics és a negyedik helyen rangsorolt Andy Murray ellenben menetel, a szerb két szettben meg sem izzadt az argentin Monaco ellen, míg a skót 21 ászt szórt az amerikai James Blake térfelére, egy olyan találkozón, ahol egyik játékos sem tudta elnyerni riválisa adogatását.

Párizs, férfi torna, 2. forduló:
Benneteau (francia)-Federer (svájci, 1.) 3:6, 7:6, 6:4
Nadal (spanyol, 2.)-Almagro (spanyol) 3:6, 7:6, 7:5
Djokovics (szerb, 3.)-Monaco (argentin) 6:3, 7:5
Murray (brit, 4.)-Blake (amerikai) 6:3, 6:7, 7:6
Del Potro (argentin, 5.)-Szafin (orosz) 6:4, 5:7, 6:4
Söderling (svéd, 9.)-Karlovic (horvát) 6:4, 7:6
Gonzalez (chilei, 10.)-Isner (amerikai) 7:5, 7:6
Cilic (horvát, 12.)-Kubot (lengyel) 6:7 (3-7), 6:4, 6:2
Stepanek (cseh, 13.)-Troicki (szerb) 6:4, 6:0
Robredo (spanyol, 14.)-Berdych (cseh) 6:4, 6:4
Monfils (francia, 15.)-Guez (francia) 6:4, 7:5
Clément (francia)-Haas (német, 16.) 5:7, 6:3, 7:6

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik