Élet-Stílus

Lássuk a terítéket!

Egy olyan időszak után, amikor szinte minden prognózis csődöt mondott, vajon mi alapján tud dönteni a befektetési lehetőségek között egy átlagos magyar befektető?

Talán még soha nem okozott egy éven belül kétszer is akkora meglepetést a piacok viselkedése, mint a tavaly szeptemberrel kezdődött 12 hónapban. Noha 2008 nyarán sok szakértő számított az akkor már hónapok óta tartó csökkenő trend folytatódására, de arra a zuhanórepülésre, mint ami bekövetkezett, szinte senki. Ugyanígy általános várakozás volt idén tavasszal, hogy az összeomlás után a piacoknak szükségük van fellélegzésre, felfelé korrekcióra, sőt egy komolyabb medvepiaci emelkedésre, de az azóta tartó meredek emelkedés újra szembement minden várakozással.

Csak egy biztos: ma sem tudja senki biztosan, hogy mit hoz a piacokon a következő egy év. Miután a nyáron szinte mindenki pesszimista lett, a további emelkedés nagyjából kiegyenlítette az erőviszonyokat. Olyannyira, hogy ma lényegében egyenlő arányban hallani optimista és pesszimista vélekedéseket. A befektetési döntés azonban alapvetően azon alapul, hogy ki mire számít a piacokon. Ezért azoknak a befektetőknek, akik rövidebb távon akarnak invesztálni, legelőször azt kell tisztázniuk magukban, hogy mennyire bíznak a világgazdaság fellendülésében, s ehhez kapcsolódóan a piacok további hegymenetében.

Ahány ház, annyi várakozás

Válassza ki, melyik mondat jellemzi legjobban várakozásait. Mi ehhez összeállítottuk az Önnek ajánlott portfóliót!
„A piacnak igaza van, gyors lesz a kilábalás, szépen nőnek továbbra is a profitok.”
Hosszú futamidejű állampapírok, részvények, árupiaci termékek.
„Most túl nagy az optimizmus, de a közelgő kiábrándulás után már tartós növekedés indulhat.”
Kevés részvény, sok rövid állampapír, illetve pénzpiaci alap. E könnyen eladható instrumentumokból nagyobb korrekciós visszaesés esetén folyamatos átcsoportosítás javasolt ismét részvényekbe.
„A piac nagyjából a helyére került, változó jókedv és kiábrándulás jöhet akár több évig.”
Főleg állampapírok, illetve magas kamatozású bankbetét, de nagyobb esések idején a legjobb kilátásokkal bíró stabil cégekben, illetve a nagy osztalékfizetőkben részvénypozíció felvétele. Majd ezek leépítése értékelhető emelkedés esetén.
„Irreális a mostani lelkesedés, amely hatalmas és tartós depresszióba torkollik.”
Rövid állampapírok, likviditási alap, devizakötvény-alap, esetleg short pozíciók részvényindexekre.

Aki legalább 4–5 éves időtávon gondolkodik, könnyebb helyzetben van. Elég nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy ilyen időtávon már érdemes kockázatos eszközöket is beleilleszteni a portfólióba. Hogy milyen arányban, az sokkal inkább függ a befektető kockázatvállalási hajlandóságától, mint a piaci várakozásoktól. Ez utóbbiak úgyis csak arra jók, hogy havonta, vagy akár hetente változzanak még „békeidőben” is, hát még a jelenlegi turbulens gazdasági viszonyok között.

A rövidebb távon befektetőknek a legfontosabb feladat annak eldöntése, hogy melyik kilábalási forgatókönyvre alapozva alakítják ki portfóliójukat. Ma már mindenki harsogja, hogy a piacokba pumpált százmilliárdok okozta likviditásbőség táplálta a nagy emelkedést. Azt viszont nem lehet tudni, hogy ha elfogy a mesterséges pénz, a gazdaságok a saját lábukra állva haladnak tovább a kilábalás útján, vagy összeesnek. Ki miben bízik, ez alapján fektet be. Négy lehetséges forgatókönyvünkből látszik, hogy a különböző várakozásokra teljesen eltérő portfólióval érdemes válaszolni, illetve más-más stratégia a célravezető. Ugyanígy elemzői portfóliójavaslataink is jól mutatják a piac, a kilátások eltérő megítélését: a legtöbb részvényt tartalmazó javaslat legalább hároméves időtávra készült.

A megszokott befektetési eszközökön kívül mindenképpen érdemes figyelni egyedi termékekre is. Erősödő várakozás, hogy akár lassú, akár gyors kilábalásnak nézünk elébe, a világszerte beinduló kamatemelési sorozat serkenti az inflációt. Ez pedig kedvez az árupiaci termékeknek, legfőképp az aranynak (lásd keretes írásunkat). Érdemes a devizapiaci trendekre is odafigyelni. Az elmúlt fél év a dollár tartós gyengüléséről szólt, lapzártánkkor már másfél dollárt ért egy euró. E tendencia folytatódása nem egyértelmű, de bizonyára a közeljövőben is meglesznek az új tendenciák, amelyekre érdemes „ráülni”. A kamatemelési pálya beindulásával egyre többen számítanak például arra, hogy az elmúlt időszakban nagyon leértékelődött angol font lábra állhat, akár tartósan is erősödhet. Ez a deviza még csak 10 százalékkal mozdult el mélypontjáról, ahol majdnem egy az egyben váltották az euróval, de lapzártánkkor már inkább a 0,9-es szint volt jellemző.

Végül: az egyedi részvények piaca is mindig biztosít jó lehetőségeket. Illetve, majdnem mindig. A tavalyi összeomláskor nagyítóval kellett keresni globálisan is azokat a papírokat, melyek megúszták szerény visszaeséssel a krízist. Amikor viszont átlagos trendek érvényesülnek, még eső piacon is jó pár papír van, amelyek dacolnak a trenddel, vagy szerény emelkedés idején túlteljesítik a piacot. Sávban mozgó piacon nem csak a szerény ármozgások kihasználásával, gyakori adásvételekkel lehet keresni, hanem a legerősebb, az általános irányzattól magukat függetleníteni tudó, mondhatni trendi papírok vételével is. Sajnos a magyar tőzsdén az értékelhető forgalmú papírok között nincs olyan, amely egyértelműen besorolható lenne ebbe a kategóriába, Amerikában viszont sok ilyen fellelhető. Példának csak két ismert cég: az Apple és a Goldman Sachs. Az iPod gyártója elképesztő népszerűségnek örvend, a papír árfolyama pedig – miután „csak feleződött” a válságban – az elmúlt hetekben történelmi csúcsig emelkedett. A Goldman Sachs árfolyama a 2007. végi csúcsról a krízis során az ötödére olvadt, 60–70 dollár között kényelmesen és többször is meg lehetett venni. Mint a nagy befektetési bankok közül szinte az egyedüli túlélő, árfolyama onnan a háromszorosára nőtt. Ez a szint magasabb, mint ahol a papír a válság eszkalálódásakor, a Lehman Brothers csődjekor forgott.

Lássuk a terítéket! 1

KUTI ÁKOS, Cashline Értékpapír
■ „A márciusi mélypontok óta orbitális száguldást láthattunk a részvénypiacokon, de az eufória a kötvények és a nyersanyagok árfolyamát is feljebb repítette. A világgazdasági fellendülés útja azonban erősen aláaknázott, miközben a likviditásbőség ismeretében túlzottan optimistának tűnnek az árazási szintek. Ebből adódóan sem a részvény-, sem a kötvény-, sem a nyersanyagpiacokon nem javaslunk egyedi termékekben vételi pozíciót. Az elérhető hozamok ugyanis ma már nem állnak arányban a vállalt kockázatokkal.
A következő 1 évre javasolt portfólió gerincét ebből adódóan az Államadósság-kezelő Központ idei újdonsága, az inflációkövető kötvény adja. Ennek kamatfizetése mindig az előző év decemberi inflációs adatától függ (az aktuális mutató a várakozások szerint 4–5 százalék között lehet), ahhoz képest fizet plusz 6 százalékpontot. A kötvény pillanatnyilag magasabb hozamot biztosít, mint a hasonló kondíciójú magyar állampapírok, azonban csak magánszemélyek vásárolhatják meg.
A portfólió maradék 30 százalékát azok között a termékek között érdemes megosztani, amelyek egy esetleges piaci lejtmenetből profitálnak. Véleményünk szerint nem csak az amerikai, hanem az európai részvények árazása is előreszaladt a valósághoz képest, ráadásul az euró elmúlt időszaki erősödése kellemetlen az exportáló európai cégeknek.
Ennek fényében a német DAX-index csökkenéséből profitáló opciót (DAX-put) javasolunk 5300 pont körüli lehívási árral. A maradék 15 százalékot a forint esetleges gyengüléséből nyereséget termelő pozícióba érdemes fektetni, mégpedig egy 280 forintos lehívási árral rendelkező forint eladási opcióba (EUR/HUF call). Ez utóbbi két opció lényege, hogy kedvezőtlen piaci folyamatok esetében az esetleges veszteség mértéke limitált, ugyanakkor a DAX-index esése és/vagy a forint gyengülése csinos összegekkel gyarapíthatja számláinkat.”

Lássuk a terítéket! 1

FORIÁN SZABÓ GERGELY, Pioneer Alapkezelő
■ „Egy viszonylag széles befektetési spektrumot lefedő vegyes portfóliót ajánlok 3–5 évre. A portfólión belül a biztonságosabb részbe sorolható a magyar kötvényalap, amely szépen profitálhat a csökkenő kamatokból és az euróbevezetés időpontjának közeledéséből. Szintén az óvatosabb befektetések közé tartozik a Pioneer Strategic Income Fund, értékorientált abszolúthozam-stratégiát követ, elsősorban kötvénypiaci eszközök használatával. A portfólió 50 százalék körüli részvénykitettségén belül a döntő súlyt a feltörekvő piaci befektetésekre tenném: a közép-európai régió mellett elsősorban a távolabbi fejlődő piacokra, főleg Ázsiára és Latin-Amerikára fókuszáló Emerging Markets Equity Fundban látnék fantáziát. A portfólióban a fejlett piacokat az Egyesült Államok részvénypiacán bő nyolc évtizede sikeresen befektető U.S. Equity Fund képviseli. Közép- és hosszabb távon mind diverzifikációs szempontból, mind pedig a nyersanyagokban rejlő potenciál miatt előnyösnek tartom az árupiaci befektetéseket, az erre a szegmensre koncentráló Pioneer Commodity Alpha Alapon keresztül.”

Lássuk a terítéket! 1

SZEGNER BALÁZS, Equilor Private Banking
■ „Az elmúlt hónapok jelentős emelkedését követően a jelenlegi árszinteken a konzervatív befektetési eszközöket helyezzük előtérbe. Portfóliónk alapvető jellemzője, hogy a kamat jellegű hozammal rendelkező befektetéseket (kötvényeket és magas osztalékot fizető részvényeket) preferáljuk.
A portfólió 40 százalékát magyar állampapírokba fektetjük, mely eszköz könnyen mobilizálható, s az állami garancia miatt a leginkább kockázatkerülő befektetések közé tartozik. A javasolt vállalati kötvények ugyan minimális cégkockázatot tartalmaznak (OTP és Mol), de mindkettő euróban denominált és kedvező (5,0–8,5 százalék közötti) hozammal bír. Ezzel a forintnak való kitettséget is csökkentjük a jelenlegi EUR/HUF árfolyam pedig kedvező beszállási szint.
A részvények közül az ÉMÁSZ és az Elmű a defenzív szektorhoz tartozik, áramszolgáltató társaságként a Magyar Telekomhoz hasonlóan magas osztalékukról ismertek. Az osztalékrészvényeket a folyamatosan csökkenő magyar alapkamat miatt részesítjük előnyben, hiszen a kamatok további esése e társaságok osztalékát egyre inkább felértékeli.”

Arany: határ a csillagos ég?

Soha nem kellett még ennyit fizetni egyetlen uncia aranyért, mint manapság – legalábbis dollárban nem. A folyamatosan rekordokat döntő árfolyam szárnyalása egyáltalán nem független a zöldhasú utóbbi hónapokban tapasztalt gyengélkedésétől, ugyanis a jelenség a nem amerikai dollárban befektetők számára folyamatosan vonzóvá teszi a csillogó nemesfém árát.

Persze emellett még számos vélt és valós indok kínálkozik a rali magyarázatára, ezekkel persze most is jórészt a piaci folyamatokat követve jelentek meg a szakértők. Az első helyen szerepel a magyarázatok sorában a világgazdaság – kormányzati ösztönzők és nulla százalék közelébe csökkentett jegybanki kamatokon keresztüli – stimulálása, mely intézkedéseknek elemzők szerint hosszabb távon mindenképpen inflációt növelő hatásai lesznek. Az arany pedig az árszínvonal emelkedése elleni harc egyik régóta bevált eszköze befektetői körökben, így gyaníthatóan jelenleg is sokan próbálnak előremenekülve aranyat vásárolni a ma még nyomaiban sem jelentkező pénzromlás kivédése érdekében.

Annak okait pedig, hogy miért pont most, ősszel indult új csúcsok felé a nemesfém árfolyama, sokan a szezonális keresleti hatásokban vélik felfedezni. Indiában például hagyományosan ebben az időszakban ugrik meg a házasságkötések száma, azaz eljött az ékszerek ajándékozásának főszezonja, de az ilyenkor a térségben megszaporodó különböző vallási és egyéb ünnepek alkalmával is számtalan lehetőség nyílik a drága meglepetésekre. Sőt, a tengerentúlon az ékszerészek is mostanság töltekeznek fel a karácsonyi szezonra készítendő ékszerek alapanyagával, még ha idén a válság hatására kisebb is lesz az érdeklődés az értékes csecsebecsék iránt.

A fizikai keresletet növeli a jegybankok aranyvásárlása is, e téren a dollár tartalékvaluta szerepét leginkább ostorozó kínai jegybank jár az élen. A 2003-ban még csak 600 tonna arannyal rendelkező ázsiai nagyhatalom idén átlépte a bűvös 1000 tonnás határt, előrelépve az aranybirtokos országok ranglistáján az előkelő ötödik helyre. És ez még nem minden, szakértők szerint ugyanis a kínai aranytartalék mennyisége idővel elérheti akár az 5000 tonnát is.

Az arany közeljövőbeli értékét a legtöbb szakértő magasabbra becsüli a jelenleginél, főleg az említett keresleti tényezőknek köszönhetően. Sőt, ahogy az ilyenkor lenni szokott, az emelkedés nyomán egyre több vérmes, nemritkán már 2000 dollárról szóló árfolyamjóslat is napvilágot lát. De az árfolyamok múltbéli vizsgálatából következtetéseket levonó technikai elemzők szerint is legalább 1300 dollár „benne van” pár hónapos időtávon a sárga fém árfolyamában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik