Élet-Stílus

Enke öngyilkos lett – videó

Mélységesen megrázta a német labdarúgóvilágot a válogatott Robert Enke tragikus halála. A kapus feltehetőleg öngyilkos lett.

A rendőrség szerda reggeli, egyelőre még nem hivatalos közlése szerint a 32 éves Robert Enke kedden este öngyilkosságot követett el – írta az MTI németországi tudósítója.

A Hannover és a német válogatott kapusa mintegy tíz méterre a vágánytól leállította a kocsiját, tárcáját az ülésen hagyta, majd a vágányon sétálva szinte kivárta, hogy a regionális vonat elüsse őt. Az okokkal kapcsolatban egyelőre teljes a tanácstalanság, egyes hírek szerint a kiváló kapuvédő egy búcsúlevelet is hagyott hátra.

Alsó-Szászország miniszterelnöke, Christian Wulff szerda reggeli nyilatkozatában mélységes megdöbbenésének adott hangot Robert Enke tragédiája miatt.

„Németország egy rendkívüli sportolót és egy kiváló embert veszített el, olyan embert, aki sokak számára példakép volt” – hangsúlyozta a tartományi kormányfő.

Mécsesek a Hannover stadionja előtt (MTI/EPA)

Mécsesek a Hannover stadionja előtt (MTI/EPA)

Elmaradhat a Nationalelf meccse

Hasonlóan megdöbbenésüknek és mélységes gyászuknak adtak hangot a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) és a válogatott vezetői, továbbá Enke játékostársai. Joachim Löw szövetségi kapitány törölte a szombati, Chile elleni találkozóra készülő nemzeti tizenegy szerdára tervezett edzését, és a hírek szerint nem kizárt az sem, hogy a tragikus esemény miatt a hétvégi barátságos meccset is lemondják.

Hannoverben a szurkolók egész éjszaka gyászolták kedvencüket, és reggel ismét több százan gyűltek össze a stadionnál.

Három éve hunyt el a kislánya

Általános vélekedés szerint Robert Enke rendkívül rokonszenves sportoló, ugyanakkor különösen érzékeny – sőt labilis ember – volt. 2006-ban rettenetes tragédiát jelentett a válogatott hálóőr és felesége számára, hogy kétéves kislányuk, a betegen született Lara többszörös szívműtét után meghalt. A sportoló azonban talpra állt a tragédia után, amit jelez az is, hogy idén májusban egy néhány hónapos kislányt adoptáltak.

Kiváló kapus volt

Az elmúlt hónapokban több sérülés, illetve megbetegedés érte, heteken keresztül súlyos és rejtélyes gyomorfertőzés miatt kezelték, de október végén visszatérhetett a pályára. Vasárnap ő állt a Hannover kapujában a Dortmund ellen, s kiválóan védett.

A Barcelonában is megfordult

Enke 1995-ben a Carl Zeiss Jena csapatábn kezdte profi pályafutását, majd a Borussia Mönchengladbach érintésével külföldre igazolt. A Benficában és a Barcelonában is megfordult, kölcsönjátékosként pedig a Fenerbahce és a Tenerife kapuját is védte. 2004-ben tért haza, azóta a Hannover játékosa volt. Huszti Szabolcs személyében magyar csapattársa is akadt. A nemzeti csapatban 2007-ben mutatkozott be, és volt esélye arra, hogy ő védje Németország kapuját a jövő évi, dél-afrikai világbajnokságon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik