Élet-Stílus

Enke súlyos depresszióban szenvedett

Évek óta súlyos depresszióban szenvedett Robert Enke, a német labdarúgó-válogatott kapuvédője, aki kedden öngyilkosságot követett el.

A Bundesligában szereplő Hannover 96 labdarúgója kedd este otthonának közelében, mintegy 10 méterre a vasúti vágánytól leállította kocsiját, tárcáját az ülésen hagyta, majd a vágányon sétálva kivárta, hogy a regionális vonat elüsse őt. A rendőrség szerdán közölte, hogy megtalálta a kapus búcsúlevelét, amely minden kétséget kizáróan bizonyítja, hogy a 8-szoros válogatott hálóőr „önkezűleg” vetett véget az életének.

A szóvivő, Stefan Wittke arról nem beszélt, hogy hol lelték meg a búcsúlevelet, mint ahogy annak tartalmáról sem kívánt beszélni, így nem tudni, a kapus miért követett el öngyilkosságot. Aztán kiderült, Robert Enke évek óta súlyos depresszióban szenvedett – erről az őt évek óta kezelő kölni orvos és a néhai sportoló felesége, Teresa számolt be.

Titkolta betegségét

Mindketten elmondták, hogy Enke 2003 óta volt beteg, a depressziónak könnyebb és súlyosabb szakaszai voltak, az elmúlt hónapokban azonban mind jobban elhatalmasodott rajta a betegség. A kapus – aki 2006-ban elveszítette kislányát – mindent elkövetett annak érdekében, hogy mindez ne tudódjon ki, ezzel kívánta védeni családját, magánéletét, s attól tartott, hogy a depresszió miatt véget érhet a karrierje.

A tragédia helyszíne - galéria

A tragédia helyszíne – galéria

Szakértők szerint a súlyos betegség ellenére Enke rendkívüli fegyelemmel és önuralommal rendelkezett. Bár tudták róla, hogy érzékeny, labilis ember, depresszióra azonban a klubvezetők és társai közöl senki nem következtetett. Enke Németország egyik legnépszerűbb sportolójának számított, aki – főképp lánya szívbetegség következtében bekövetkezett halála után – számos gyermeksegélyezési akcióban vett részt.

Németországot megrázta Enke tragédiája. A szurkolók az emlékezés virágaival és mécseseivel elárasztják a Hannover stadionjának környékét. Angela Merkel kancellár pedig „nagyon személyes” levélben osztozott a kapus feleségének gyászában.

Nem lesz meccs szombaton

A Chile és az Elefántcsontpart elleni, szombatra, illetve jövő szerdára tervezett barátságos mérkőzésekre készülő német labdarúgó-válogatott tagjait szinte sokkolták a történtek. Michael Ballack csak annyit tudott mondani a Bildnek: „Letaglózott a hír”.

Szerda délután kiderült, szombaton még sem lép pályára a nemzeti csapat: lemondta a Chile elleni, kölni találkozót. Mindezt Theo Zwanziger, a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) elnöke jelentette be. Oliver Bierhoff menedzser közölte, ez volt a játékosok kérése is. Az Elefántcsontpart elleni, gelsenkircheni meccsre jelen állás szerint sor kerül.

Barcelona is gyászol

Reinhard Rauball, a labdarúgó-bajnokságot szervező liga vezetője elmondta, a következő (november 21-22.) forduló valamennyi meccsét egyperces gyászszünet előzi meg az első és a második vonalban, és valamennyi játékos gyászszalaggal a karján lép majd pályára.

A Barcelona is megemlékezett a klubban korábban megfordult kapusra a kedd esti kupameccse előtt. A katalán sztárcsapat elnöke, Joan Laporta a Barca honlapján úgy nyilatkozott: gyászolják és nem felejtik el Robert Enkét. „Személyesen is ismertem őt, becsületes, kedves fickó volt…”. Szörnyű, hogy csak volt – a kapus 32 évet élt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik