Élet-Stílus

Lesz még ingyen a kötelező

A banki háttérrel rendelkező biztosítók közt már most is van olyan, amelynek kedvezményei révén pár ezer forintból megúszható a biztosítás.

Konkrétabban egy vidéki, középkorú, jó bónuszbesorolású ügyfélre rá tud hajtani egy banki hátterű biztosító úgy, hogy ad neki 15 ezer forint értékű kupont, ha bankszámlát nyit a biztosító bankjánál. Így az átlagosan 20-25 ezer forintos kötelezője, kijön alig 5-10 ezer forintból.

Az, hogy hogyan jutottunk idáig két fontos tényező eredménye – véli Marschalek Péter a Biztositas.hu termékfejlesztési igazgatója. A legfontosabbnak ő azt tartja, hogy a kgfb-piac mára hasonlatos egy olyan tenderhez, amelyben valóban a legjobb ajánlat nyerhet. Éppen ezért minden biztosítónak megvan a maga preferált szegmense, amelyért szinte bármit megtesz. Így a vevők oldaláról kialakulhat az a szerencsés helyzet, hogy majd a mindenki talál magának kedvezőbb biztosítást.

A korábban nem különösebben kedvelt csoportok is, mint például a fiatal budapesti ügyfelek most célcsoporttá váltak, így akár, egy most 20 éves 3 éves jogsival rendelkező, de kármentes autótulajdonos komoly (20-30 százalékos) kedvezményt kaphat. A kármentesség különben is az egyik legkedveltebb kedvezményre jogosító tényező, a legtöbb biztosítónál automatikusan 20 százalék kedvezményt hoz. Idén különben sem a kedvezmények száma szaporodott jelentősen, hanem a mértékük – mondja Marschalek Péter.

Forgács Zoltán a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) ügyvezetője úgy látja, az idei kampánynak adtak egy „utolsó” hangulatot, amelyben a biztosítók árakban, az ügyfelek pedig átkötési hajlandóságban jobban megmozdíthatók.

Emellett jól alakultak – többek közt az objektív felelősség bevezetése miatt – a kárstatisztikák, így a biztosítóknak kevesebbet kellett kifizetniük károkra, ezt érvényesíthetik most a kedvezményeikben. Ugyanakkor rengeteg speciális kedvezmény is bekerült kampányidőszakban, amelyek a váltást segítik. Végezetül – mondja Forgács Zoltán – a saját házuk táján is végrehajtottak átszervezéseket, sokan gazdaságosabban működnek, mint pár éve.

A díjcsökkenés véleménye szerint eljuthat odáig, mint Nyugat-Európában a kilencvenes évek közepén, hogy a díjbevétel nem fedezte a kifizetéseket, ezt követően azonnal emelkedni kezdtek az árak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik