Élet-Stílus

Kötelező-biztosítás: “füstölnek” a kalkulátorok

Egyre merészebb becslések látnak napvilágot, hogy idén hányan válthatnak gépjármű kötelező felelősségi biztosítást. Az alkuszok szerint akár egymilliónyian.

Az idén érheti el az internetes piac érettsége, és egyéb más tényezők – mint a kötelező rendszerének megváltozása – miatt az egymilliós álomhatárt a kötelezőt váltók száma. Az internetes érdeklődést jól szemlélteti Peresztegi Zoltán, a Google magyarországi üzletfejlesztési igazgatójának beszámolója, miszerint az idén arányaiban ötször annyian kerestek rá november első hetében a “kötelező biztosítás” kategóriára, mint egy évvel ezelőtt.

A piac érettségét továbbá az is mutatja, hogy egyre népszerűbbek a konkrét keresések, így egyre többen a „kgfb kalkulátorra”, és nem „kalkulátorra”, vagy „biztosításra” keresnek. Ugyancsak jól látszik, az emberek kezdik összekapcsolni az egyes termékeket nevekkel, így biztosítási alkuszcégeknek így a Netrisk.hu-nak is jelentősen nőttek a konkrét keresési eredményei.

Az online alkuszok kedvező helyzetét mutatja, hogy igen magas azok száma, akik a keresést követően, végre is hajtják a tranzakciók, vagyis szerződnek. Ez a konverziós szám, az online alkuszok esetében eléri a 15 százalékot, tehát minden 15 kalkulációból konkrét üzlet születik.

A Netrisk.hu adatai alapján az idei piac legjobb árakat kínáló biztosítói: a KÖBE, az Uniqa, az Aegon és az Allianz, ugyanakkor ez nem jelenti a legtöbb új szerződést. Ebben, az Allianz, az Uniqa az Aegon és a Generali az első négy helyezett.

Haraszti Zsolt a Netrisk.hu ügyvezetője egy hétfői sajtóeseményen arról számolt be, tapasztalataik szerint négy tényező áll a magas átkötési hajlandóság mögött. Az első, egy nem várt és jelentős árcsökkenés. Az egy évvel ezelőtti 31 ezer forintról most 25 ezer forintra csökkent az átlagdíj. Az érték azoknál, akik év közben kötöttek (gépkocsi vásárlás miatt) kötelezőt még kedvezőbb, ugyanis itt az átlagdíjak 46 ezer forint körül alakultak így egy új átlagdíjú szerződéssel számolva az átlagos megtakarítás már 45 százalék.

A második, hogy a nagy biztosítók az eddigi évek gyakorlatánál sokkal jobban beszálltak az árversenybe. A harmadik az autósok tájékozottsága, a negyedik, a relatíve egyszerű a biztosítóváltás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik