Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Cinetrip vagy Tizenhárom

Jazzvilágsztárok amerikából, Garcia őrmester Franciaországból, számi énekesnő Norvégiából, valamint Cinetrip és CSI-kiállítás. Programok a hétvégére.

Ősz húrja zsong, valamint busong, de mi ne jajongjunk, mozduljunk ki a meleg otthonokból. Mondjuk Chick Coreea, Sascha Funke vagy Sergent Garcia kedvéért, esetleg a Rudas fürdőbéli Cinetrip okán. Nyit a Millenárison a CSI-kiállítás, mozikba kerül Peter Parow 1 című filmje. A tévében megint lesz a 12 majom és egy Greenaway-film is.
Kérdés: menjek vagy maradjak.

menjek…

péntek, november 6.

A borongós novemberi hangulatot leginkább Veszprémben (az Exszpresszó Klubmoziban) feledhetjük, ahová – a salsamuffin atyja, Manu Chao cimborája, a Zorro-sorozat félszeg őrmesterérről elnevezett – Sergent Garcia látogat el. Ezúttal akusztikus zenekarával nyomja majd a salsa, rumba, ragga, ska, reggae, és cigányzenéket a hip-hoppal összemixelt őrületét. Semmiképp ne készüljünk pihentető koncertre, mint arról már többször meggyőződhettünk – például a Szigeten, az A38 Hajón, a Gödörben – az őrmester addig nem nyugszik, míg mindenki táncra nem perdül.

Sergent Garcia

Sergent Garcia

A Millenárison a norvég Lappföldről származó számi énekesnő, Mari Boine koncertezik, aki eredeti módon keveri az ősi számi népzenei hagyományokat, a kortárs rock, a jazz és az elektronika elemeivel. Ellenállhatatlanul finom dallamvilága és varázslatos énekhangja miatt zenéje igen gyorsan népszerűvé vált Norvégiában és világszerte.

Mari Boine

Mari Boine

Az áprilisi Berlin Calling Tour budapesti állomása után Paul Kalkbrenner szerzőtársát, a filmben is felbukkanó Sascha Funket látja vendégül a berlini fal leomlásának 20. évfordulóján a Merlin. Sascha kezdetektől fogva jelen van a berlini éjszakában, már a kilencvenes évek elején saját partikat szervezett Kelet-Berlinben, melyeken már ő is pörgette a lemezeket. Ez a pörgethetnékje azóta sem lankad, most pénteken épp Budapesten él kedvenc hobbijának.

A (Világ)Gödörben a Maszkura és a Tücsökraj, Heaven Street Seven és Beat Dis koncertezik, a Dürer-kertben a Bëlga, a Corvintetőn pedig a The Moog.

szombat, november 7.

A Budapest Kongresszusi Központban egyszerre három jazznagyágyú lép színpadra. Miután tavaly újra összeállt a Returm to Forever és óriási sikerrel zárta a világkörüli turnéját, Chick Corea, Stanley Clarke és Lenny White elérkezettnek látták az időt, hogy megalapítsák a jazz-szupercsapatot, Corea, Clarke & White néven. Corea újabb zenei határokat feszegető kísérleteivel, a három zenész eddigi tapasztalatával, egyedülálló improvizációs képességeivel és muzikalitásával igazi örömzenét produkál, amelyben a klasszikus stílus, a funky és a jazz ízei keverednek. Corea, Clarke és White olyan mesterek, akik hangzásuk segítségével új utakra vezetik a hallgatóikat. A zenekar folyamatos és változatos improvizációi nem hagyják, hogy a közönség akár egy percre is elhagyja ezt a kissé futurisztikus világot. A jelenlévőket olyannyira hatása alá vonja ez a zenei utazás, hogy a végén mintegy álomból ébredve a legtöbbször állva, hangos tapsviharral fejezik ki hálájukat és csodálatukat a három világsztárnak. Ez várható Budapesten is.

Corea, Clarke, & White

Corea, Clarke, & White

A Rudas fürdő pedig talán a Nagy Októberi Szocialista Forradalom évfordulója apropóján, ismét megtelik 4 teremnyi zenével, látvánnyal és a zord időjárást feledő fiatalokkal, örökifjakkal. A népszerű, ódon fürdőt XXI. századi audiovizuális elemekkel elvarázsoló Cinetrip új szezonja november első szombatján indul, és áprilisig havi egyszer ad alkalmat képzeletbeli léghajóutazásra a vizi-zenés látványcirkusz világában.

Cinetrip

Cinetrip

A pécsi Expo-Centerben a Tankcsapda, a miskolci Vian Klubban a Kerekes Band, a veszprémi Expresszóban a Magashegyi Underground nyomul. És igaz a hír: a Jamben fellép Korda „Nagyszínpad” György és Balázs „Nagyszínpad” Klári.

vasárnap, november 8.

Kocsis Zoltán azt vette a fejébe, hogy Beethoven összes szimfóniáját eljátszatja a Nemzeti Filharmonikusokkal. A Da Capo 2011 sorozat most vasárnapi lépcsőjén az utolsó három, a 7., 8. és 9. kerül sorra a Zeneakadémián. “Tulajdonképpen a célom ezzel a sorozattal nem valamiféle teljesítmény- vagy erődemonstráció, hanem az, hogy a szerzői stílusfejlődést azokon a műveken mutassam be, amelyeknek műfaja az egész életmű meghatározó része. Egyes darabjai híven mutatják, dokumentálják egyebek között azt a hihetetlenül sokrétű és árnyalt világot, amelyet összességében “Beethoven-stílusnak” hívunk. Ilyen ugyanis a szó szoros értelmében nincs” – mondta az ötletgazda.

Beethoven

Beethoven

A mi utcánk – Avenue Q az utóbbi évek legnagyobb musical szenzációja 2004-ben megnyerte a legjobb zenének, a legjobb szövegkönyvnek és a legjobb musicalnek járó Tony-díjat. Különlegessége, hogy a főszerepeket a Muppet Show figuráihoz hasonló tündéri bábok játsszák. Most újra elcsíphetjük a Centrál Színházban.

Branford Marsalis

Branford Marsalis

Debrecenben, a Kölcsey Központban játszik vasárnap Branford Marsalis, akit a legtöbben a “Sting-korszakából” ismernek, amikor jellegzetes szaxofonszólival fűszerezte Sting muzsikáját. Később megalapította saját jazzbandáját, a Brandford Marsalis Quartetet. Rendszeresen együtt dolgozott Bruce Hornsby-val, Béla Fleckkel, John Lee Hookerrel, a Grateful Deaddel, a Tonight Show Banddel. Több Grammy-díjra jelölték, amelyből hármat megnyert: 1992-ben, 1993-ban és 2000-ben.

… moziba

Heti Premierek

1

Pater Sparrow, azaz Verebes Zoltán első nagyjátékfilmje egy kiváló Stanislaw Lem-esszéből adaptálva. Ebből adódóan a történet maga jó, és a mozgóképes változaton sem látszik először, hogy mi a gyártó ország. De aztán sajnos elmagyarosodik, és teljesen lerombolja a pozitív első benyomást. Azért még így is megéri az egyszeri megtekintést.

Karácsonyi ének – A Christmas Carol


Robert Zemeckis sorozatban harmadik animációs filmje, de a fejlődés maximam technikailag látszik rajta. A történetet mindenki betéve fújja, ezért nem ártott volna, ha valami egyedi plusszal feldobják, de csak Jim Carrey néhol vicces karakterein lehet mosolyogni. A gyerekekkel érdemes rá beülni, hogy hamarabb elkapja őket a karácsonyi hangulat. Jövőre viszont egyikük sem fog toporzékolni, hogy megint meg akarja nézni.

1

1

Páros mellékhatás – Couples Retreat

Na ez az amit ne, semmilyen körülmények közt, de tényleg senki ne tekintsen meg! Romantikus vígjátéknak hazudják, de csak sírni lehet rajta – a kíntól. Malin Akerman nagyon szép szőkén is, de Vince Vaughn agyatlan poénjai még ezt is elrontják.

The Brothers Bloom – Szélhámos fivérek

Egyetlen szó jut eszünkbe – Végre! Régen szükség volt már egy izgalmas, és egyben vicces feel-good moviera. A gazdagok átveréséből élő Mark Ruffalo és Adrien Brody lubickolnak a Bloom fivérek szerepében, de mégis az utolsó áldozat, Rachel Weisz viszi el a pálmát a szerencsétlenkedéséivel. A hét nyertese, és kár, hogy a két utóbbi szereplő csak magyar felmenőkkel rendelkezik, és nem itt alkot, mert egy ilyen film ráférne a hazai stúdiókra.

… kiállításra

CSI: A helyszínelők

A Millánárison szombattól megelvenedik a CSI: A helyszínelők sorozat. A világ jelenleg legsikeresebb sorozatára épülő interaktív kiállítás valamennyi érzékszerve ható élményt nyújt a bűnügyi helyszínelés világában.

Menjek vagy maradjak – Cinetrip vagy Tizenhárom 8

Úgy alkották meg, hogy a nagyközönséget megismertesse a törvényszéki nyomozás folyamatával, eljárásaival, technológiáival. A kiállításon a látogatók egy “valódi” tetthelyen helyszínelhetnek, videofelvételek segítségével együttműködhetnek a népszerű tévésorozatban szereplő kedvenc karaktereikkel, valamint igazi törvényszéki szakértőkkel. A kiállításon a sorozat szereplőivel korábban nem látott kisfilmeken találkozhatnak a CSI-rajongók.

… családi programra

Süni és a csillagok

Süni, aki az erdei tisztáson szokott gyönyörködni a csillagos égboltban, barátjával az Egérkével világkörüli útra megy egy lufi és egy uzsonnáskosár segítségével. A műsor sokkal több egy kedves mesénél. A gyerekeket bevezeti az alapvető földrajzi és csillagászati fogalmakba. Megismerteti őket az égitestekkel, a napszakok és évszakok váltakozásával. (Planetárium, szombat 9.30)

maradjak…

… tévézni

péntek, november 6.
m1, 22.00

Tizenhárom

Menjek vagy maradjak – Cinetrip vagy Tizenhárom 9

A kamaszodó lányok szüleinek csak szülői felügyelettel ajánlott Sundance-díjas film nem egy szokásos tinivígjáték. Főhőse Tracy okos, jól tanuló tizenhárom éves lány. Egyszer csak minden megváltozik körülötte. Pedig csak a kamaszkor törvényszerűségeinek próbál megfelelni, fiúkkal ismerkedni, új barátnőket szerezni, de egyben kitűnni a tömegből, önálló egyéniségnek lenni. Az iskola legmenőbb csaja, Evie megmutatja neki az arrafelé vezető utat. Vezetésével Tracy egyre mélyebbre merül a drogok, a piti bűnök, a korántsem ártatlan szexuális játszadozások világában. Tracy édesanyja egyre növekvő aggodalommal figyeli a lánya viselkedésében bekövetkezett változásokat.

szombat, november 7.
Viasat3, 22:45,

12 majom


Menjek vagy maradjak – Cinetrip vagy Tizenhárom 9

Terry Gilliam filmjében 1997-ben járunk, amikor járvány (nem, nem H1N1) pusztította el a Föld népességének kilencvenkilenc százalékát. Majd negyven évvel később a túlélőkre is pusztulás vár a föld alatti világban. Csak akkor maradhatnak életben, ha sikerül információt szerezniük a gyilkos vírusról. James Cole-ra (Bruce Willis) vár a feladat, hogy az időben visszautazva, megtudja azt. A számításba azonban hiba csúszik, Cole 1996 helyett 1990-be érkezik, és elmegyógyintézetbe zárják. Így pedig aligha sikerül teljesíteni a küldetését, és megfejteni a 12 Majom Hadseregének rejtélyét. Csupán a pszichológus Kathryn Railly próbálja megérteni a férfit.

vasárnap, november 8.
24.00, Tv2

A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője


Menjek vagy maradjak – Cinetrip vagy Tizenhárom 9

Peter Greenaway így vall az egyik legismertebb és legnagyobb visszhangot keltő filmjéről: “…Egy újabb film azok sorában, melyek fő témája az evés maga, de abban különbözik tőlük, hogy tudatosan akartam vizsgálni a szex, az evés, a kapzsiság és az erőszak közötti kapcsolatot a fogyasztói társadalom összefüggésében. A film minden metaforája azt mondja el, hogy a szánkba vesszük a dolgokat. Mindent a szánkba tömünk…”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik