Élet-Stílus

Gondolkodni kell megtanulni

Az internet nagy mértékben segíti a tudomány terjesztését, de komolyan szelektálni kell az információk között. Az embereket pedig gondolkodni kell megtanítani – értett egyet az MTA elnöke, a Science és a Nature magazin főszerkesztője az MTV Az Este című műsorban

A tudománynak komolyabb szerepet kell játszania az emberek életében, akik természettudományok képviselőitől kaphatnak hiteles képet olyan sorsfordító ügyekről, mint a klímaváltozás, vagy az újinfluenza – vélte Bruce Alberts, a Science magazin főszerkesztője. Nagyon fontos, hogy átmenjen az üzenet: alkalmazkodnunk kell az éghajlat megváltozásához, a tengerszint emelkedéséhez, és csökkentsük az üvegházgázok kibocsátását – tette hozzá Philip Campbell, a Nature első embere.

Pálinkás József, az MTA elnöke szerint a tudomány fontos feladata az emberek informálása, a társadalom bevonása. Az emberek döntenek ugyanis olyan hosszú távú kérdésekről, mint például atomerőmű, hulladékgazdálkodás vagy egészségügy. Ezekben a természettudományok nyújtanak hiteles információkat.

Az oktatás feladata pedig nem alapvetően az új kutatások eredményeinek átadása, hanem az ezekhez vezető út megtanítása. Gondolkodni kell megtanítani az embereket – fogalmazott Pálinkás. Az Este vendégei egyetértettek abban, hogy az internet szócsőként működhet, a média „kihagyásával” teremthet kapcsolatot a tudomány és a társadalom között.

A világhálón fellelhető adatok hitelességét Pálinkás szerint könnyen eldöntheti az, aki tudja mi különböztet meg egy blogot egy tudományos folyóirat cikkétől. A Nature főszerkesztője szerint „hallatni kell a hangunkat”, a racionalitás előbb utóbb nyerni fog.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik