Élet-Stílus

Kiásta a csatabárdot Budapest

Egy éven belül eltűnnek a falfirkák és a vadplakátok Budapestről, és ha a városvezetés áldoz rá, örökre tiszta lehet a város – ígéri a Szeretem Budapestet Mozgalom. 360 millióból folyik a takarítás, megindultak a feljelentések, a rendőrség pedig grafológus segítségével ered a falfirkászok nyomába.

A Szeretem Budapestet Mozgalom (SzeBu) kezdeményezésére a főváros 360 millió forintos programot indított a belváros plakát- és falfirka-mentesítésére. A pesti Hungária körút, a budai Alkotás utca és a Duna közti területről van szó, vagyis érinti az egész történelmi városrészt, mintegy 8-10 ezer házat, több száz utat – mondta el az FN.hu-nak Moravcsik József, a civilszervezet titkára.

A program keretein belül módszeresen eltakarítják a falfirkákat és a vadplakátokat, lefotózzák, a helyszíneket dokumentálják, és rendőrségi feljelentést tesznek. Első körben azonban minden esetben a tulajdonos engedélyét kell kikérni, mert a jogszabály szerint magánterületről még a graffiti eltávolításához is az ő engedélye szükséges. Az egyszeri „takarítás” előre láthatóan 2010 októberére készül el, és hogy tartós eredményt hozzon, a már megtisztított területen folyamatos monitoringtevékenységet folytatnak majd – emeli ki Moravcsik.

Grafológussal keresik a firkászokat

A monitoring – egy terület program szerinti ellenőrzése, tisztán tartása – évente 80 millió forintjába kerülne a fővárosnak, ami viszont a SzeBu szerint örökre megoldaná a falfirkák és ragaszok problémáját Budapesten. A főváros 550 milliárd forintos költségvetéséből futnia kell a házfalak, az aluljárók, a közterek tisztaságára – jegyzi meg Moravcsik József. Az összeg egyébként 2011-ig rendelkezésre áll, a folytatásról az új városvezetés dönt majd.

A BRFK grafológus bevonásával vizsgálja a feliratokat – ugyanis ezek a legtöbbször az elkövető szignója vagy egy banda jele –, és ha sikerül az ügyeket összevonni, egy-egy elkövetőre az egész „tevékenységét” rá lehet majd bizonyítani. Ennek megfelelően a büntetés is jóval komolyabb lesz. A civilek azonban úgy vélik, a büntetésnél sokkal komolyabb hatása van egy nagy terület egy időben történő gyors megtisztításának. Megfigyelhető ugyanis, hogy ha egy-egy területet letakarítanak és tisztán tartanak, akkor sokáig sem a firkálók, sem a vadplakátolók nem térnek vissza. Ahogy azonban az első a falra kerül, mintha vonzaná a többit, napok alatt elborítják a környéket.

Novembertől tiszta lesz Budapest

Az októberben indított 360 milliós projekt és a hozzá kapcsolódó évi 80 millió forintos monitoring évről-évre százmilliókat spórolna a fővárosnak, ennyibe kerül ugyanis évente a város plakát- és falfirka-mentesítése – mondta lapunknak Bojár Iván András, városarculati tanácsnok, a SzeBu elnöke. Eddig az időnkénti takarításon kívül mást nem tettek, az egyszeri bírság összege sem bírt visszatartó erővel.

A programot a SzeBu elnöke, mint városarculati tanácsnok terjesztette elő, és a fővárosi közgyűlés 100 százalékos arányban megszavazta, a lebonyolító a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt., mely közbeszerzést írt ki a feladatokra. A közbeszerzést egy öt cégből álló konzorcium nyerte el, és október eleje óta végzik a munkákat.

Először aluljárókat kezdtek el megtisztítani, például a Szentendrei HÉV vonalán, vagy például a Dózsa György úti aluljárónál, majd most elindul a Belváros falfirka-mentesítése is, például az Andrássy és a Rákóczi úton, az V. kerület kiemelt főútvonalain, illetve várhatóan jövő tavasz végére befejezik a kijelölt területeket. A vadplakátoktól való mentesítés már most érezteti hatását, október végétől pedig folyamatosan tiszta lesz Budapest – teszi hozzá Bojár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik