Élet-Stílus

Kötelező befogadni a használtat is

Az elektromos és elektronikai cikk nem a vegyes háztartási hulladékba való. Lássuk, mi a teendő velük, hogyan kímélhetjük a pénztárcánkat és csökkenteni a hulladékot!

Az elektromos és elektronikai hulladékok mindegyike áramkörlapokból, kábelekből és vezetékekből, égésgátló anyagokat tartalmazó műanyagokból, higanykapcsolókból, kijelzőberendezésekből (például katódsugárcsövekből vagy folyadékkristályos kijelzőkből), akkumulátorokból és elemekből, fénykibocsátó eszközökből, kondenzátorokból és további elemekből áll. Ezekben az alkatrészekben nehézfémek (higany, ólom, kadmium, króm) és halogénezett anyagok (CFC, PCB, PVC, brómozott égésgátlók) találhatók, amelyek jelentős mértékben károsítják egészségünket és a környezetet.

Ezek a készülékek, főleg a kisebbek leggyakrabban – teljesen szabálytalanul – a háztartási kukákban végzik, pusztán azért, mert beleférnek. Onnan pedig bekerülnek a hulladéklerakókba, illetve elégetik, ahol az égéstermék további károkat okoz. A nagyobbak sorsa sokszor az illegális lerakás a szántóföldek, félreeső helyek szélén. A talajba bemosódva, majd a növényekbe jutva, bekerülnek a táplálékláncba, így közvetve egész sorozat egészségkárosítást írhatunk a számlájukra.

Mi számít e-hulladéknak?

Olyan elektromos készülékek, mint:
• Háztartási nagygépek (pl. mosógép, hűtőgép stb.),
• Háztartási kisgépek (pl mp3 lejátszó),
• Információs (IT) és távközlési berendezések, kivéve a rádiótelefon készülék,
• Szórakoztató elektronikai cikkek,
• Elektromos és elektronikus barkácsgépek, szerszámok, kivéve a helyhez kötött, nagyméretű ipari szerszámok,
• Játékok, szabadidős és sportfelszerelések,
• Ellenőrző, vezérlő és megfigyelő eszközök, gyógyászati berendezések,
• Adagoló automaták,
• Rádiótelefon készülék.

Mit tegyünk az e-hulladékkal?

Az e-hulladékot a háztartási vegyes hulladéktól elkülönítve kell gyűjteni. A lomtalanítás során sem szabad ezeket a gépeket kitenni az utcára. A közszolgáltatók által üzemeltetett lakossági hulladékudvarokban, illetve az évente egyszer-kétszer szervezett önkormányzati helyszíni akciók keretében azonban fogadják az e-hulladékot.

Jó, ha tudjuk, hogy az elektromos, elektronikai cikkeket forgalmazó kereskedők kötelesek visszavenni az általuk forgalmazott termékekhez hasonló funkciójú használt berendezést, amennyiben a fogyasztó náluk vásárol. Új termék vásárlásánál, házhoz szállítás esetén a fuvarozó köteles a használt terméket visszavinni a kereskedőhöz, tehát a szállítóeszköz sem akadály. Az e-hulladék értékesítése egyre jobb üzletnek bizonyul, így a legnagyobb, elektronikai cikkeket forgalmazó áruházláncok ma már vásárlási kötelezettség nélkül és a berendezés típusától függetlenül is visszaveszik a tönkrement elektromos készülékeket (Zöld Pont hálózat).

A gyártók koordináló szervezete legutóbb kihelyezett ún. „Mega” gyűjtőedényeket az Auchan, Interspar, Cora és IKEA áruházakba, amelybe számos hulladékfajtát el lehet helyezni: mobiltelefon, CD, kisméretű elektronikai berendezések, használt elem, üres tintapatron, kiégett izzók, fénycsövek adhatok így le. Amennyiben nincs önkormányzati gyűjtőakció, akkor szomszédok, társasházak lakói is összeállhatnak, hogy egy közös fuvarral, mondjuk, évente elszállítsák a legközelebbi hulladékudvarba a tönkrement elektromos berendezéseket.

Pénztárcakímélés

Vásárlás előtt mindig tájékozódjunk a szervízhálózatról! Általában érdemesebb a kicsit magasabb árat megfizetni egy jó minőségű, tartós termékért. A minőség nem összetévesztendő a legismertebb márkákkal, azok között is lehet olyan, amely inkább a marketingeszközöknek köszönheti népszerűségét. Olyan készülékeket keressünk, amelynek az alkatrészei szétszedhetők, nincsenek egybeöntve, mert ezek sokkal könnyebben javíthatók.
Keressük a használt termékeket, de csak megfelelő garancia megléte esetén vásároljunk ilyeneket! Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban: az energiatakarékos, hálózatról működtethető típusokat keressük, ha csak akkumulátoros változat létezik, akkor újratölthető akkumulátorokat vásároljunk hozzájuk a hagyományos elemek helyett!

Az ésszerű fogyasztás a legjobb hulladékmegelőzési és spórolási technika: ne váljunk meg tehát egy mobiltelefontól csak azért, mert már nem elég divatos. Azon is érdemes elgondolkodni, hogy 10-15 évvel ezelőtt mennyivel kevesebb kütyü volt a konyhákban, háztartásokban és mégis kiválóan működött minden. A kényelmet fokozó termékek közül sok mesterséges igényeken alapul. Az elektromos kés, elektromos falra szerelhető konzervnyitó stb., teljesen értelmetlen, funkciójukat ugyanis a kézzel működtetett elődeik is tökéletesen ellátták. Gondoljuk át, hogy mikor van tényleg szükségünk elektromos áramra!

Bővebben

A témáról bővebben a Hulladék Munkaszövetség honlapján tájékozódhat.

Cikkünk szerzője Graczka Sylvia, a Hulladék Munkaszövetség munkatársa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik