Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Ashton Brothers vagy Az angol beteg

A hétvégén visszacsempészhetjük a 30-as évek varietévilágát, bulizhatunk a Balkan Beatsen, énekelhetünk a már többször elbúcsúzott Kontroll Csoporttal, rázhatjuk a fejünket progresszív rockra, vagy nézhetünk jó filmeket a tévében.

Péntek, október 30.

Az Ashton Brothers előadása méltán viseli a Sarlatánok címet, ugyanis ők nem testvérek, és egyikük sem viseli az Ashton nevet. Ráadásul igazi szemfényvesztőkről van szó: az előadás során pillanatról pillanatra változtatják megjelenésüket. A fiúk a legkülönbözőbb figurák bőrébe bújnak a bűvészektől kezdve, bábszínészeken, bohócokon, artistákon, zenészeken vagy éppen cowboyokon át az indiánokig. Az október 30-31-én a Kongresszusi Központban bemutatandó előadás teljes mértékben modernizált darab, ám méltó utódja a televízióban már csak elvétve látható 30-as évekbeli korszakalkotó kabaréknak, de az is vonzó lehet, hogy itt láthatunk először kerekes székes kánkánt.

DJ Robert Soko, a Balkan Beats alapítója. Magyarországon pedig a Romano Drom (romani nyelven „cigányok útja”) a házigazda-zenekar. A zenekarnál a szájhagyományokra épülő, anyanyelven énekelt dalok újszerű zenei hangzással egészülnek ki. Érzelmek, őszinteség és energia jellemzi a játékukat, amely büszkén viszi tovább ősei hagyományait, de ugyanilyen nyitott a különböző, más kultúrákra is. Most pénteken a Gödörben fellép mellettük a hattagú Antwerpeni Gypsy-Ska Orchestra és DJ Gaetano Fabri is, a brüsszeli szenvedélyes jazz-zenész és dobos, akinél egyszerre jelenik meg a tradicionális cigányzene, a klezmer, a balkáni és az orosz népdalok dallamvilága.

Bár a zenekar már elég sok utolsó koncerten van már túl, most erről még nem esett szó. Nem valószínű, hogy Müller Péter kifogyott volna a Sziget Fesztivál tulajdonhányadáért kapott apanázsból, így vélhetően nem anyagiak motiválhatták a régi underground frontembert. Sokkal valószínűbb, hogy nem tudott ellenállni az ajánlatnak, hogy a Kontroll Csoport meghívást kapott New Yorkba a Magyar Évad hivatalos programjának részeként. A Rebel Waltz: Underground Music From Behind the Iron Curtain eseményén a (Le) Poisson Rouge/BAN) lépnek majd fel. Mielőtt azonban elutaznának Amerikába, az együttes úgy döntött, hogy mintegy főpróbaként, a hazai rajongóknak is megmutatkoznak ismét a Petőfi Csarnokban.

Szombat, október 31.

A Specko Jedno a „sedcko jedno” (szláv) kifejezésből ered, melynek jelentése mindegy. A whatever (mindegy) és az evergeens (örökzöldek) találkozásából született az új album elnevezése, a Whatevergreens, amely azt a fanyar, édes-bús hangulatot hivatott tükrözni, amely oly jellemző a Specko Jedno világára. S a „mindegy”-ség itt szélesen értelmezhető; a fásult beletörődéstől a zencsengésű nyugvópontra, a mind-egységre történő eljutásig. Az album repertoárja új, illetve régi, újragondolt, újraértelmezett, eddig még nem publikált régebbi számokból áll. A lemezen és az azt bemutató koncerten a zenekar bővített ritmus- és fúvósszekcióval, vokalistákkal egészül ki. A koncert vetített illusztrációit Bori festményeiből készült etűdök, animációk alkotják, a látvány megjelenítéséért a Kiégő Izzók vizuális csapat felel.

A szeptemberi szezonnyitó után ismét nagy itt a LavaLava. Október utolsó napján tartandó Halloween bulijukra meghívták a kétszeres Fonogram-díjas Karányi Danit. A népszerű, fiatal, friss DJ, termékeny producer 2005-ben a Digital Digital című albumával, 2009-ben pedig az Aerodynamicsszel lett az év legjobb elektronikus zenei albumát jegyző producer. Danin kívül játszik még a dinamikus techno-elektró-fidget-house duó, a messze földön híres exportcikkünk, a Headshotboyz. A két budakeszi srácból álló formációt Fonogram-díjjal (még) nem jutalmazták, ám a legmenőbb amerikai (Crux Records – New York, Sick Recordings – Chicago), brit (Dandy Kid Records – Bournemouth, Southwest) és dél-afrikai (Electric Sushi) kiadók már most a tenyerükön hordozzák őket. A bulihoz a vizuális hátteret Karas Dávid grafikusművész vetítése szolgáltatja.

Vasárnap, november 1.

Leginkább az oldie-rajongók örülhetnek annak, hogy a progresszív, szimfonikus rock még talpon álló képviselői, a Porcupine Tree érkezik a Petőfi Csarnokba. A zenekar a Pink Floyd pszichodelikus zenei elemeket alapvető jelentőségű motívummá avatta a számaiban, de a progresszív rock felől inkább a progresszív metálra helyeződött a súlypont. A multiinstrumentalista, de a koncerteken főként gitárral a kézben látható énekes és zeneszerző Steven Wilson mellett a PT felállását Richard Barbieri (billentyűs hangszerek), Colin Edwin (basszusgitár) és Gavin Harrison (dob) teljesíti ki.

A két szomszédos intézmény a Művészetek Palotája és a Nemzeti Színház közös produkciót hozott tető alá. Friedrich Schiller Ármány és szerelem című darabját adják elő először a Müpában, majd januártól a Nemzetiben. Az Ármány és szerelem a német drámairodalom egyik legnépszerűbb, leginkább szívhez szóló színműve. Ferdinánd és Lujza szerelmének története megközelíti és megidézi Rómeót és Júliát. Lángolásuk, érzelmeik áradása ma is rabul ejti a nézőt. Ármány, szerelemféltés, cselszövés, pénzéhség, intrika, tiszta eszmék, tragikus félreértések, végzetes halál… A valóságábrázolás hitelességét és meggyőző voltát fokozza, hogy mindaz, ami a drámában történik, Schiller személyes élményén alapszik. Az előadás amiatt is különleges, hogy a mű díszletét, terét, közegét a színpadon zenélő nagyzenekar alkotja.

Kiállítás

Botticellitől Tizianóig

Menjek vagy maradjak – Ashton Brothers vagy Az angol beteg 1

A héten nyílt meg a nagyszabású kiállítás, amelynek legfőbb látványossága Leonardo da Vinci, Hölgy hermelinnel című képe, amely a Mona Lisa után a leghíresebb női portré. A tárlaton több mint ötven múzeumból, többek között a firenzei Uffiziből, a párizsi Louvre-ból, a londoni és a washingtoni National Galleryből, a New York-i Metropolitan Museumból, a római Galleria Borgheséből és a madridi Pradóból kölcsönzött remekműveket állít ki a Szépművészeti. A több mint 130 festményt felvonultató tárlaton a címben kiemelt alkotók mellett több mint nyolcvan festő, köztük Leonardo, Giorgione, Raffaello, Veronese és Tintoretto alkotásaival találkozhatnak a látogatók. A 15-16. századi olasz festészetet bemutató kiállítás lehetőséget nyújt arra, hogy a közönség ne csupán a legnagyobb művészegyéniségek alkotásaival találkozzék, hanem nyomon követhesse a legjelentősebb kulturális központok szellemi, művészeti folyamatainak születését és fejlődését is.

Tévé

Péntek, október 30.
21:00
Duna Televízió

Az angol beteg

Menjek vagy maradjak – Ashton Brothers vagy Az angol beteg 1

A nemrégiben elhunyt Anthony Minghella leghíresebb filmjében olyan sztárok játszanak, mint Ralph Fiennes, Kristin Scott Thomas, Juliette Binoche, Willem Dafoe. Már csak miattuk is érdemes megnézni. Hana, az ápolónő súlyosan sebesült férfit helyez el egy toscanai romos kolostorban a második világháború vége felé. Hana azt hiszi, átok ül rajta. A háborúban elszenvedett traumatikus élmények hatására retteg attól, hogy akit megszeret, az halálra van ítélve. A beteg nem emlékszik semmire. Személyazonosságának egyetlen kulcsa egy személyes levelekkel, térképekkel és fotókkal telerakott könyv, amit nála találtak…

Szombat, október 31.
22:00
RTL Klub

Volt egyszer egy Mexikó

Menjek vagy maradjak – Ashton Brothers vagy Az angol beteg 1

A legendás gitáros, El Mariachi (Antonio Banderas) a külvilág elől rejtőzve tengeti mindenapjait. Egy korrupt, csupán személyes bosszújának élő CIA-ügynök (Johnny Depp) felkutatja a hallgatag, titokzatos férfit, hogy szabotálja az ördögi kartellvezér, Barillo (Willem Dafoe) tervét, aki likvidálni akarja Mexikó elnökét. Ám El Mariachinak ezen kívül is megvan rá az oka, hogy visszatérjen: a bosszú élteti. Így történhet, hogy Mariachi legendája, alkalmi csapatával, Lorenzóval (Enrique Igleasias) és Fideóval (Marco Leonardi) egy magasabb szintre emelkedik.

Vasárnap, november 1.
21:00
Duna Televízió

21 Gramm

Menjek vagy maradjak – Ashton Brothers vagy Az angol beteg 1

Akár akarjuk, akár nem, mindenkinek szembe kell néznie a halállal. Azt mondják, a halála pillanatában az ember 21 grammot veszít a testsúlyából. Néhány pénzérme, egy darabka csokoládé, egy kolibri súlya. Vajon a lélek teszi ki ezt a 21 grammot? Vajon ezt a 21 grammnyi terhet azok viselik aztán, akik túlélnek minket? A film három emberről szól, akiknek érzelmi és fizikai értelemben egyaránt magasfeszültséggel telített sorsát egy baleset váratlanul egymásba fonja. Közös történetük a szerelem csúcsaira, a bosszú mélységeibe és a jóvátétel ígéretéig ragadja őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik