Élet-Stílus

70 százalékos engedmény a kötelezőnél

Eddig nem látott árversennyel indul az idei, utolsónak mondott kötelező biztosítási kampány, melynek köszönhetően a legtöbb autósnak érdemes lehet új szerződést kötnie novemberben. Az árengedmény a 70 százalékot is elérheti. Akik eddig éveken át nem váltottak, most különösen jól járhatnak.

Tovább csökkenő alapdíjak, csaknem 60 féle kedvezmény, akár 70 százalékos árengedmény – a biztosítók mindent beleadtak az idei, utolsó kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kampányba. Az eddig hűséges autósokat külön kedvezménnyel próbálják váltásra bírni.

A díjakat összehasonlítani az idén még nehezebb, mint eddig, hiszen leginkább az egyéni kedvezmények határozzák meg, kinek hol érdemes új kötelező biztosítást kötnie.
A Netrisk.hu oldalán már ma estére elérhető lesz az új 2010-es kötelezőben eligazodást nyújtó kalkulátor, a biztositas.hu vasárnapra ígérte ugyanezt.



Érdemes váltani

A biztosításváltást ösztönözheti a Netrisk szerint, hogy a régóta piacon lévő nagy cégek többsége csökkentette vagy szinten tartja díjait a múlt évhez képest, az alapdíjra adható kedvezmények számát és mértékét pedig jelentősen emelték.

Ők lehetnek az idei kampány nyertesei – mondta az FN.hu kérdésére Haraszti Zsolt ügyvezető. Nem lesz egy nagy nyertes, hanem az Allianz, a Genertel, a Generali, az Uniqa, a Köbe és az Aegon között fog az új kötések nagy hányada eloszlani – valószínűsítette.

Illusztráció: Rédley Tamás

Illusztráció: Rédley Tamás

A biztosítók közötti versenyt a Netrsik szerint már második éve a nagyok diktálják. Ez az autósoknak is jó hír, mert korábban leginkább a piacon még ismeretlen, új cégeknél kaphattak csak jelentős kedvezményeket. Ez éppen az ismeretlenség miatt nem mindenki számára volt vonzó. És mint utólag kiderült, nem is volt indokolatlan az óvatosság (MÁV biztosító).

Az eddig hűségeseket is megcélozzák

A kampány új eleme, hogy néhány biztosító kifejezetten azokat az autósokat célozza meg, akik eddig hűségesek voltak, vagyis éveken át nem váltottak. Nekik az új tarifába külön átkötési kedvezményt építettek be. Ezzel az ötlettel akar új ügyfelekre szert tenni a Köbe és a Genertel is, utóbbi welcome névre keresztelt ajánlatában például a tavalyelőtti vagy régebbi biztosítások felmondását díjazza külön.

A legtöbb autósnak megéri most váltani, hiszen a kedvezmények egy része csak az idei kampányban érvényes – derül ki a Netrisk.hu biztosításközvetítő portál elemzéséből. Másrészt a díjcsökkenést úgy tűnik, csak azok érhetik el, akik váltanak. Akik nem lépnek, azok díjszintje jellemzően nem fog változni – jelentette ki Haraszti Zsolt az FN.hu kérdésére.

Határidők

A korábbi évekhez hasonlóan, a biztosítót váltani akaró ügyfelek az október 30-ig meghirdetett jövő évi díjtarifák alapján november 30-ig mondhatják fel szerződésüket biztosítójuknál. A felmondott biztosítás december 31-ig érvényes, eddig kell megtalálni az új szolgáltatót is, hogy januártól biztosítási háttérrel lehessen közlekedni.

Jövő évtől már a szerződéskötések dátumához fog igazodni a kötelezőváltás lehetősége. Ez az utolsó átfogó kampány stratégiai jelentőségű minden biztosítótársaság számára, hiszen a következő években az év végi hajrá nélkül akár az ügyfelek mobilitása is alább hagyhat. Így idővel a biztosítási díjak is lassan felfelé kúszhatnak majd az elmúlt évek látványos árzuhanásait követően – jósolja a Netrisk.

2010. január 1-jétől azok a kgfb-szabályok lépnek életbe, amelyekről a www.pszaf.hu oldalon is lehet tájékozódni. A legfontosabb tudnivalókat lásd lejjebb a keretesben.

Netrsik gyorsértékelés az egyes biztosítók kgfb-ajánlatairól

– Az Allianz bevált 2009-es tarifastruktúráját és díjszintjét alapvetően megtartotta. Az új ügyfelek megszerzése érdekében ugyanakkor a tavalyi 30 százalékról 33 százalékra emelte a kampánykedvezményt.

– A MKB Biztosító tarifáiban az alapdíjak nem emelkedtek, sőt, néhány autómárka esetében – VW, TOYOTA, SKODA, MAZDA – még csökkentek is. A kedvezmények száma és mértéke is nőtt. A maximálisan adható kedvezmény 30 százalékról 40-re emelkedik. Bevezeti a kármentességi, online és az e-mail cím kedvezményeket.

– A KÖBE 8 százalékkal növelte alapdíjait, ami a bónuszfokozatban előrelépő ügyfeleknek 3-4 százalékos áremelést jelent. Átszerződőknek 20 százalék kedvezményt ad, ami tovább fokozható: 15 százalék jár a gyerekeseknek, 10 százalék a közszolgálati dolgozóknak, további 15 százalék pedig a kármentes ügyfeleknek. Összesen tehát 60 százalék jöhet le a díjból. Aki ezekből semmilyen kedvezményt nem kaphat, annak 10 százalékot ajánlanak, ha mint „Tudatos Vezetők” vállalja, hogy minden hónapban egyszer belép a cég balesetmegelőzési oldalára.

– A K&H átlagosan 14 százalékkal emelte a személygépjárművek alapdíját, a szórás viszont nagy: a drágulás gépjárműkategóriától függően 3-tól 23 százalékig terjed. A kedvezmények köre és mértéke ugyanakkor itt is nőtt. Kérdéses, hogy ezzel együtt a biztosító tarifái versenyképesek-e a konkurens ajánlatokhoz mérten.

– Az UNIQA kampánykedvezmény címen akár 25 százalékos árengedményt is nyújt új ügyfeleinek, de a díjat casco- együttkötési, közszolgálati, díjfizetési kedvezményekkel is tovább lehet mérsékelni. A maximális kedvezmény elérheti a 60 százalékot, sőt kivételes esetben a 70 százalékot is, mert további kármentességi kedvezményt kaphatnak a vidéki, 29 évesnél idősebb, bónuszos ügyfelek.

– A Genertel a korábbi díjstruktúra és kedvezményrendszer fenntartása mellett 4-7 százalékkal tovább csökkentette alapdíjait, és emelte az igénybe vehető kármentességi kedvezményt.

– A Signal egy-két kategóriában szintén árat csökkentett, és hasonlóképpen növelte a kedvezmények körét.

– A Groupama-Garancia is díjat csökkentett, a korábbi kedvezmények viszont lényegében megmaradtak. A tarifapolitika egyértelműen a nagyobb piaci részesedés megszerzését célozza.

– Az AEGON már most igazodott ahhoz a kormányrendelethez, amely 2011-től kötelezően előírja a biztosítóknak, hogy a jelenlegi hengerűrtartalom szerinti besorolásról KW-alapúra módosítsák a tarifarendszerüket. A 35-44 éves korosztályt célozza meg kedvezményeivel, s újdonságként már azért is ad árengedményt új ügyfelének, ha az más biztosítónál korábban casco-szerződést kötött.

– A tavaly, alacsony díjakkal indult Wabard továbbra is a 26-65 éves korosztályt célozza meg díjaival. Ugyanakkor a társaság az általános trenddel szemben valamelyest emelt alaptarifáin, és az elérhető maximális kedvezményt is 25 százalékra mérsékelte az előző évi 30 százalékról.

a kgfb legfontosabb változásai – érvényesek a jövő évtől

· Az eddigi naptári (januártól 1-jétől december 31-ig tartó) évforduló helyett az ügyfél a szerződéskötéstől számított 1 év után válthat biztosítót (2010 januárjától, pl. május 5-én vásárolt gépjárművel legközelebb a következő év május 5-től lehet új biztosítóhoz szerződni). A szerződésre mindig az előző október 30-ig meghirdetett díjtarifa érvényes, amelyről a biztosító a szerződés dátuma előtt legalább 50 nappal írásban tájékoztatja az ügyfelet.
· Az ügyfél biztosítási szerződése határozatlan idejű (aki nem akar biztosítót váltani, annak nincs teendője). Biztosítóváltás esetén a szerződés dátumát, évfordulóját legalább 30 nappal megelőzően mondhatja fel az ügyfél.
· A kgfb-szerződésnél az üzemben tartó a szerződő fél, nem a tulajdonos.
· A bónusz–malusz (díjkedvezmény–díjtöbblet) rendszer annyiban változik, hogy az üzemben tartó nyilatkozata alapján azonnal besorolható az ügyfél a bónuszfokozatba, nem kell kivárni a kártörténeti igazolást, s addig A00-s fokozatban tartani.
· Az üzemben tartónak a gépjárművel kapcsolatos változások (pl. forgalomból kivonás, tulajdonjog átruházása, üzemben tartó változása) esetén elég csak a helyi okmányirodát értesíteni. A biztosítónak alapesetben 30 napon belüli írásos tájékoztatási kötelezettsége van az üzemben tartó felé (szerződés megszűnése, bónusz-malusz besorolás).
· A károsult a káreseményt annak bekövetkeztétől számított 30 napon belül, a biztosított (károkozó) 5 munkanapon belül köteles bejelenteni a biztosítónak.
· A biztosító a kárrendezéshez szükséges dokumentumok benyújtásától számított 15 napon belül, dokumentumok hiányában 3 hónapon belül köteles kellően megindokolt kártérítési javaslatot tenni. A biztosítónak késedelmi kamatot kell fizetnie, ha a kárrendezés elhúzódik, s erről is tájékoztatni kell az ügyfelet.
· Az ügyfél díj nem fizetése esetén a biztosító 60 napig nem mondhatja fel a szerződést, de 30 nap után a biztosító írásban felszólítást küld. A díjhátralékos időszakra a biztosító késedelmi kamatot számíthat fel.
· A segédmotoros kerékpárokra és a négykerekű segédmotoros terepjárókra is kell kgfb-t kötni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik