Élet-Stílus

Sárral kell hajat mosni

Hajunk állapota függ a génjeinktől, egészségi állapotunktól, életmódunktól és nem utolsósorban a fejünkre kent számtalan vegyszertől. A legmeglepőbb javaslat: mossunk hajat földdel – vásárlási tippek az FN.hu-n.

A haj fésülhetősége nagyban függ a hajzat minőségétől. A hajszálak élő anyagok, színüket, vastagságukat alapjában véve örököljük. Számos tényező ronthatja hajunk állapotát, s hozzájárul ahhoz, hogy a haj szárazzá, törékennyé váljon, és a fejbőrön lemezes szarulerakódások alakuljanak ki.

Első a megelőzés

Ezek bizonyos betegségek (például a pajzsmirigy csökkent működése, vérszegénység), a vitaminhiányos táplálkozás és bizonyos elemek hiánya (vas, réz, szilícium, A-vitamin, biotin), különféle környezeti ártalmak, mint például a hideg, a szél, a fűtött szoba száraz levegője, nyáron az erős napfény (szolárium is), az uszodai klóros víz. Ide tartozik azonban a hibás hajápolás is, a túl gyakori fejmosás, agresszív samponok, hajápoló szerek (dauervíz, a festékek vegyi anyagai) is.

Mint általában, itt is elsősorban a megelőzésre kellene törekedni. A legjobb lenne, ha vigyáznánk a hajunkra, és megelőznénk a bajt. A károsodott fejbőr és hajzat ápolásánál ugyancsak gondolni kellene a kiváltó ok, okok megszüntetésére.

Sárral, ha lehet

Csak annyi és olyan hajápoló szert használjunk, amelyre valóban szükségünk van. Normális hajzat esetén egyáltalán nem indokolt a napi hajmosás. A javasolt mennyiség függ a haj hosszúságától. Rövid hajra, normális erősségű hajszál esetén 0,05-0,07 mm kinyomott sampont javasolnak, vékony szálú hajzat esetén ennek a felét.

A konvencionális samponok szinte mindegyike erősen szárító mosóaktív anyagokat (natrium laurytsulfat, natrium laurylsulfat) és egyéb bőrkárosító adalékanyagokat tartalmaznak. Ezeknél a samponoknál különösen figyelni kell a mennyiségre. Jobban tesszük, ha hígítva használjuk, és alaposan kiöblítjük a hajszálak közül.

Még jobb, ha a reformboltokban kapható lávaföld vagy bőrkímélő kókusz- és cukortenzideket tartalmazó samponokat kenünk a fejünkre (amikor “glukoside” szerepel a szóösszetételben akkor biztosak lehetünk benne, hogy bőrbarát mosóaktív anyagokról van szó). Az ásványi anyagokban gazdag földeket vízzel kell péppé keverni, s ugyanúgy használhatóak, mint általában a samponok. Kaphatók készre kevert folyékony földes samponok is.

bővebben

A témáról bővebben a Tudatos Vásárlók Egyesülete honlapján olvashat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik