Élet-Stílus

Contador elhagyhatja az Asztanát

A kétszeres Tour-győztes Alberto Contador elhagyhatja az Asztanát, mivel jelenlegi csapata - egyelőre - nem kapta meg a jövő évre szóló licencet a nemzetközi szövetségtől (UCI).

A hírt a nemzetközi szövetség is megerősítette, hangsúlyozva, hogy a licenceljárásnál kifogásolt öt istálló – az Asztana mellett a Sky, a Caisse d’Epargne, az iratokat azóta pótoló Saxo Bank valamint az Euskaltel – alkalmazottai szabadon léphetnek, amennyiben szándékukban áll a váltás.

A klubok elvileg november 20-ig pótolhatják a szükséges igazolásokat, de az idén nyáron érvénybe lépő 2.15.139-es UCI-szabályzat szerint a velük szerződésben álló versenyzőkért addig nem kérhetnek pénzt.

„Ha Alberto Contador holnap távozik csapatától, a szabályoknak megfelelően teszi” – erősítette meg Enrico Carpani, az UCI szóvivője.

Contador: már csak az aláírás hiányzik? (MTI/EPA)

Contador: már csak az aláírás hiányzik? (MTI/EPA)

Az ominózus formulát azt követően fogalmazta meg a szövetség, hogy a tavaly a profi licencről lemaradó H2O csapat kerekesei nehéz helyzetbe kerültek, hisz a 2008 november 20-i végső döntést követően a sportolók már lényegesen nehezebben tudtak csapatot váltani.

„Úgy véljük, a versenyzők szempontjából pozitív a szabály, hisz joguk van ahhoz, hogy tisztán lássanak. A határozat értelmében egy hónappal több idejük marad arra, hogy döntsenek sorsukról.”

Az idei és a 2007-es Touron győztes Contador többször hangsúlyozta: szeretné elhagyni az Asztanát, és olyan csapatot keres, amellyel jövőre van esélye megnyerni a legrangosabb bringás körversenyt. Kérőkben nincs hiány, a Garmin, a Quick Step és a Caisse d’Epargne is jelezte, tárt karokkal fogadná a spanyolt.

Mielőtt azonban felbontaná az elvileg 2010-ig érvényes megállapodást, még egyeztet menedzserével egyben bátyjával Fran Contadorral, illetve ügyvédeivel és az UCI szakembereivel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik