Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Klímafürdő vagy Puskás Hungary

A hosszú hétvégén olyan világsztárok fordulnak meg hazánkban, mint Richard Bona, Paul Van Dyk vagy a Buena Vistás Roberto Fonseca. Lesz Klímafürdő és Kovács Katival kelet-európai buli is. Programajánló.

A nemzeti ünnepeinket általában elrontják politikusaink, hőzöngő híveik, valamint a balhékereső „utcai harcosok” és a sokat bénázó rendőri szervek. Jó lenne már egyszer normálisan ünnepelni, de addig is nézzünk más elfoglaltság után! Például menjünk Ludditák-koncertre, vagy hallgassuk meg, mit kezd Kovács Kati a retrohullám-lovaglással! Az DJ-sztár Paul Van Dyk a Syma csarnokban táncoltatja a népet, a Klímafürdőben pedig úgy bulizhatunk, hogy közben a globális felmelegedés ellen is teszünk valamit. A mozikban megnézhetjük a szemledíjas filmet, a Millenárison (utoljára) a World Press Photo-kiállítást. Otthon ünnepi műsorok és egyéb jó filmek között válogathatunk.

Kérdés: menjek vagy maradjak?

menjek…

csütörtök, október 22.

A basszusgitáros-nagyágyú, Richard Bona teszi újra tiszteletét Budapesten, ezúttal a Millenárison. A kameruni kis faluból induló, és azóta a világ legfontosabb színpadait bejárt Bona az utóbbi években megszokott zenekarát lecserélve új felállásban érkezik, hogy elővezesse vadonatúj, “The Ten Shades of Blues” című lemezét. A zenészről már az is elég, ha annyit tudunk, hogy olyan nevekkel muzsikált együtt, mint, Herbie Hancock, Chick Corea, David Sanborn, Harry Belafonte, Georges Benson, Bobby McFerrin vagy a Zawinul Syndicate, a Pat Metheny Group és a Steps Ahead.

Richard Bona

Richard Bona

Valami új van születőben a hazai zenei szcénában. A divatos independent vagy indie mellett új alkotók, új képződmények jelennek meg. Azonosítatlan zenélő objektumok. Zenefüggők, akik nem férnek be egyetlen trendi kategóriába sem. Ezek közül gyűjtött egybe hármat a Trafó a Dependent Revue fedőnevű estére. Annyi közös a fellépő három bandában – Esclin Syndo, Eat me! És Óperentzia -, hogy az elektronika és a gitár egyformán fontos a zenéjükben. Ja és még valami: iszonyú jó és húzós mindhárom.

Goulasch Exotica

Goulasch Exotica

Az A38-on a Goulasch Exotica nyomja mókaprojektjét, amely az Európa klubjain végigsöprő legfrissebb Balkán- és folkhullámot kihasználva igazi eklektikus funk-rock-dzsessz-etno őrületet produkálnak. Ezt jelzi a zenekar alcíme is: Folk Bootleg Orkestra. Masszív ritmikai alapokra dancehall- és népdalrészletek, csujogatók, drumandbass, funk, csárdás és minden egyéb, amit csak találnak az archívumban. A lényeg: a vidám és végtelen mulatás.

péntek, október 23.

Pont húsz éve kiáltotta ki a Parlament erkélyén felállított, kicsit dülöngélő székéről Szűrös Mátyás a Magyar Köztársaságot. Az eseményre emlékeznek országszerte különböző programokkal. Például – október 20-23 között héttől éjfélig – házfalnyi méretű fotókat láthatnak mindazok, akik a Blaha Lujza téren, a Corvin közben, a Nyugati téren vagy a Moszkva téren tartózkodnak. A képeken az 1956-os forradalom és szabadságharc, valamint az 1989-es rendszerváltás Budapestjét és polgárait láthatjuk viszont. Október 23-án, 24-én és 25-én, 19 és 24 óra között nemzeti színű fények borítják be majd az Országház épületét is. A Nemzeti Színházban pedig Alföldi Róbert rendezésében a Bánk bánt nézhetjük meg (naná!).

Kovács Kati és a Qualitons

Kovács Kati és a Qualitons

A Bergendy zenekart speciális funk-soul műsorral közönség elé állító tavalyi buli után Matuska Szilveszter ismét begyújtja a kanócot! Ezúttal Kovács Kati és a Qualitons mutatják meg az A38 Hajón, milyen az, amikor generációk legjobbjai inspirálják egymást. A koncerten megszólaló funkokat és beateket azok a Brakecsokkerz DJ-k válogatták ki az énekesnő életművéből, akik szlovén kollégáikkal a hatvanas-hetvenes évek vasfüggönyön inneni lemeztermésének legjavát frissen facsarják a táncparkettre az este további részében.

Lajkó Félixék

Lajkó Félixék

Pécsett búcsúkoncertet ad a Suhancos, Békéscsabán a Kolbászfesztiválon Lajkó Félixék játszanak, a Gödörben pedig a Ludditák, valamint A Kutya Vacsorája szórakoztatja a nagyérdeműt.

szombat, október 24.

Egy gigasztár, Paul Van Dyk táncoltatja meg a Syma Csarnok közönségét szombat este, akinek az 1992-es legelső hivatalos megjelenése óta világszerte több mint 3,5 millió példányban keltek el kiadványai, és az eladási mutatók mellett a különböző szakmai médiumok folyamatos elismerései is ékesen példázzák elképesztő népszerűségét. Két egymást követő évben (2005, 2006) is sikerült elhódítania a tekintélyes DJ Magazine évvégi kiírásán a világ legjobb lemezlovasának járó díjat, míg az Egyesült Államok vezető szaklapja, a BPM ugyancsak kétszer egymás után Amerika kedvenc DJ-jének, a brit Mixmag pedig az év emberének választotta, nem is beszélve a Trance Awardsokon elért hét különböző elsőségéről. A 2007-ben megjelent “In Between” nagylemeze után az idén júniusban napvilágot látott “Volume – The Best Of” címet viselő válogatásalbuma újra a figyelem középpontjába helyezte Pault. A triplalemezes anyagon a közel 20 évet átölelő produceri munkásságának legfontosabb mozzanatai foglalta össze, s a jól ismert PvD-klasszikusok mellett jutott hely néhány exkluzív, eddig még sehol sem publikált dalnak, illetve néhány egészen különleges remixnek is. Ezt az albumot népszerűsíti a “Volume World Tour”, amelynek egyik, s a régióban egyetlen állomása a Syma Csarnok.

Paul Van Dyk

Paul Van Dyk

A szervezők szerényen az évszázad bulijának aposztrofálják a Széchenyi Fürdőben rendezett Klímafürdőt. Világszerte tízezrek mozdulnak meg ezen a napon, az Éghajlatvédelmi Világnapon, hogy a legkülönbözőbb akciókkal jelezzék a téma fontosságát. Tehát végül is milliókkal együtt bulizhatunk és megmutathatjuk a világnak, hogy mit szeretnénk tenni az éghajlatváltozás ügyében. Lesz itt filmfelvétel Herendi Gábor rendezésében, fellép a Nemjuci, a Romanek Airlines, és Tom Noize, tűzzsonglőrök tűnnek fel, valamint zsíroskenyérárusok, és szinkronúszók.

Roberto Fonseca

Roberto Fonseca

A tavalyi nagy sikerű koncert után ismét a Művészetek Palotájában lép fel az “öregek ifjú zongoristája”, az 1975-ben Havannában született Roberto Fonseca. Nyolcéves volt, amikor zongorázni kezdett, tizennégy, amikor első darabját írta, és tizenöt, amikor a havannai nemzetközi Jazz Plaza Fesztiválon revelációszámba ment a játéka. En el Comienzo című első albuma 1999-ben az év lemeze lett Kubában, s két éven belül három újabb követte Tiene Que Ver, No Limit és Elengo címmel. Így akár azt is hihetnénk, hogy az afrocuban jazz bűvöletében egy ifjú zongorista ennél többet nem érhet el. Pedig a “java” csak ezután következett. A Buena Vista Social Club társulatában ő tölthette be bálványa, Rubén González 2003-ban megüresedett helyét. Azóta nincs nélküle BVSC-album, és sokáig BVSC-turné sem volt, mígnem 2007-ben önálló karrierbe kezdett Zamazu című lemeze megjelenése kapcsán. Új turnéján most megjelenő, Akokan című albumát mutatja be. Az akokan szó yoruba nyelven szívet jelent. Az est vendége Palya Bea lesz.

vasárnap, október 25.

A Művészetek Palotájában tartott első hangversenyén rendkívülinek ígérkező kalandra invitál bennünket a két különböző zenei világban mozgó Hilliard Ensemble és Arditti Quartet. Az előbbi egy világhírű férfi énekeskvartett, az utóbbi pedig az egyik legismertebb vonósnégyes. Közös bennük, hogy az általuk művelt területen a legjobbak között tartják számon őket, s az is, hogy egyaránt kedvelik a kísérletezést. Beethoven Nagy fúgájától John Cage The Apartment House-áig a legkülönfélébb darabokból áll össze a műsor. Igazi hétzáró este a Müpában.

Hilliard Ensemble

Hilliard Ensemble

A Millenárison ugyanakkor a Presidance előadásában a Hungarythm című produkciót láthatjuk, amelyben a tánc-, a zene- és a cirkuszművészet avatott művészei egy 2 x 50 perces felejthetetlen utazásra invitálják nézőiket. Hol könnyek között, hol ámulatba esve, hol pedig ironikusan ismerhetünk önmagunkra, láthatjuk meg saját sorsunkat. Nemzetünk jellegzetesen magyar karakterjegyei mutatkoznak meg a virtuóz technikai tudással végrehajtott mozdulatokban. Vári Bertalan, Harangozó-díjas táncos, koreográfus tizenkét professzionális táncossal álmodta színpadra első teljes estés, kétrészes koreográfiáját. A példátlan látványvilágú előadásban a tradicionális elemek a kortárs mozdulatnyelv mozgásformái közé ékelődnek. A társulatot élőben kíséri a magyar világzenét játszó Kerekes Band, a Csík Zenekar és az Anselmo Crew.

… kiállításra

World Press Photo 2009

E hétvégéig még megnézhetjük a Millenárison, a World Press Photo-tárlatot. A főszervező, Révész Tamás szerint idén kevesebb a vér a képeken, mint korábban. Hogy ez valóban így van-e, könnyen ellenőrizhetjük a helyszínen. Vigyázat, 25-én bezár a tárlat!

Menjek vagy maradjak – Klímafürdő vagy Puskás Hungary 8

bővebben>>

… moziba

Utolsó idők

Az idei filmszemle díjnyertes alkotásában 1997-ben járunk, a keleti határ közelében. Itt él Iván, az autószerelő, fogyatékos nővérével, Eszterrel. Iván azzal keres egy kis mellékest, hogy gázolajat hoz át a határon. Egy napon Esztert megerőszakolják a közeli erdőben. A rendőrségi nyomozás nem sok eredménnyel jár, sőt egy idő után kezd terhessé válni Iván számára. Eszter a trauma után tovább éli megszokott életét, azonban nem hajlandó megszólalni.

Menjek vagy maradjak – Klímafürdő vagy Puskás Hungary 8

Iván közben szerelmes lesz Ilusba – egy frissen érettségizett falubeli lányba -, akinek a nyár végén el kell költöznie, mert felvették az egyetemre. Elérkezik az ősz, és vele együtt minden megváltozik. Iván magára marad. Tervei bukni látszanak, a rendőrök figyelmeztetik, hagyjon fel az olajcsempészettel. Ekkor egy véletlen folytán drámai felismerésre jut Eszter megerőszakolásával kapcsolatban. Már esze ágában sincs a hivatalos szervekhez fordulni, ő maga tesz igazságot.

… családi programra

Diónap

Ki gondolta volna, hogy ez a népszerű olajos mag Ázsiából származik? Pedig így van. Jó hatással van a vérnyomásra, és az idegrendszerre, káliumot, kálciumot és foszfort tartalmaz, valamint B1-, B2-vitamint.

Menjek vagy maradjak – Klímafürdő vagy Puskás Hungary 8

Ezen a hétvégén a dió a központi téma a patcai Katica Tanyán. Dióhéjból állatfigurák, babák, dióhéj csónak készítése vár a látogatókra; diótörőjáték-verseny, diós kalács, diós tészta lesz terítéken.

maradjak …

… tévézni

csütörtök, október 22.
Duna Tv, 20.30

Repedés

Joanna és Jan, az idősödő krakkói értelmiségi házaspár mögött hosszú, boldog közös évek állnak. A negyvenvalahányadik házassági évfordulójuk alkalmából rendezett összejövetel után az ajándékok között egy titokzatos videokazettát találnak. A rajta látható dokumentumfilm azt állítja, hogy Jan az ötvenes-hatvanas években a Lengyel Népköztársaság titkosszolgálatának ügynöke volt, és hogy házasságukat is a kommunista megfigyelőapparátus szervezte azzal a céllal, hogy így gyűjtsenek információkat Joanna apjáról, aki a háború előtt befolyásos politikus volt.

Menjek vagy maradjak – Klímafürdő vagy Puskás Hungary 8

Joanna nem tudja elhinni, hogy férje bűnös, és elhatározza, hogy kideríti az igazságot. Miközben Jan ártatlannak vallja magát, egy újságíró barátja figyelmezteti Joannát, hogy mindenkinek van rejtegetnivalója, és a gyanú magvai lassan elkezdik rombolni a házasság alapját jelentő bizalmat. Michal Rosa bensőséges drámája a kommunista diktatúra legsötétebb időszakában a magánélet ellenőrzésére irányuló állami törekvések máig ható következményeit vizsgálja.

péntek, október 23.
RTL Klub, 22:05

Puskás Hungary

Almási Tamás dokumentumfilmje a legismertebb magyarról szól. Puskás sztorija önmagában hollywoodi történet: a városszéli nyomortanyáról indulva, a szomszéd kisfiúval együtt a világ tetejére jutva, a polgári kispesti belvárosból menyasszonyt találva őrjöngve rajongott világsztár lesz, aki táviratok százait kapja minden szállodában, ahol csak pár éjszakára megszáll bárhol a világon…

Menjek vagy maradjak – Klímafürdő vagy Puskás Hungary 8

Olyan világsztár, aki egész életében – politikától, háborútól, társadalmi konvencióktól függetlenül – mindig csak azt csinálja, amit szeret, s amit a legjobban tud a világon: focizik.

szombat, október 24.
Duna Tv, 22:55

Az igazság fogságában

Atom Egoyan a televízió hőskorába repíti a nézőket, az ötvenes évek Amerikájában. Az amerikai lazaságot megjelenítő Lanny Morris és az angol eleganciát képviselő Vince Collins sikeres komikusduót alkot.

Menjek vagy maradjak – Klímafürdő vagy Puskás Hungary 8

A korszak népszerű sztárjaként Lanny és Vince mindent és mindenkit megkap, amit és akit csak akar. Az aranyéletnek akkor alkonyul be, amikor a páros hotelszobájában fiatal nő holttestére bukkannak. Noha a két sztár alibije sziklaszilárd, és a rendőrség is segítőkésznek bizonyul a kellemetlen eset gyors lezárásában, a két művész karrierje megtörik: soha többé nem lépnek fel együtt.

vasárnap, október 25.
Duna Tv, 22:00

Transylvania

A szenvedélyes Zingarina Romániába utazik a barátnőjével, Marie-val. Eltökélt célja, hogy megkeresse szerelmét, Milánt, kinek gyermekét a szíve alatt hordja, és aki egy szó nélkül elhagyta őt.

Menjek vagy maradjak – Klímafürdő vagy Puskás Hungary 8

Ám a várva várt találkozás csak fájdalmat tartogat számára, a férfi durván elutasítja. A szerelmében elárult lányt az őrület kerülgeti, képtelen hazamenni a barátnőjével, helyette a hontalanok cigányéletét választja. Hamarosan megismerkedik Csangolóval, a saját törvényei szerint élő vándorkereskedővel. A férfi oltalmába veszi a terhes nőt, és egyre szorosabb szálak szövődnek közöttük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik