Élet-Stílus

Real-AC Milan csúcsrangadó a BL-ben

Az együttesen 16 európai BEK/BL-trófeát begyűjtő Real Madrid és az AC Milan találkozója különleges csemegének ígérkezik a BL szerdai játéknapján. A nyáron a spanyol fővárosba igazolt Kaká először játszik majd volt klubja ellen.

A kilenc BEK/BL-elsőséggel rekorder Real Madrid a legrangosabb európai kupasorozatot korábban hétszer megnyerő AC Milant látja vendégül. A jelenlegi forma alapján kétségkívül a spanyol csapat számít esélyesebbnek: a Real a szezonban mindössze egyszer – a Sevilla ellen – botlott, a többi mérkőzését „hozta”.

A soros riválist ugyanakkor a Serie A-ban és a Bajnokok Ligájában is érték már kellemetlenségek; csak hogy ne menjünk messzire: a milánói piros-feketék legutóbb hazai pályán kaptak ki 1-0-ra a világverőnek aligha nevezhető svájci FC Zürichtől.

Bár a milánóiak a főpróbának is beillő bajnokin hátrányból felállva legyőzték az AS Romát, újabb botlás, kiváltképp súlyos „zakó” esetén Leandro vezetőedző könnyen az utcán találhatja magát.

Az AC Milan fogadására készülnek Madridban (MTI/EPA)

Az AC Milan fogadására készülnek Madridban (MTI/EPA)

Fej fej mellett

Ami a két klub egymás elleni statisztikáját illeti, a felek az elmúlt évtizedekben 11 alkalommal találkoztak európai kupamérkőzés keretében, és a mérleg tökéletesen kiegyensúlyozott: egy döntetlen mellett ugyanúgy öt győzelem szerepel mindkét csapat oldalán. Legutóbbi randevújuk során, 2003-ban a Real Madrid hazai pályán 3-1-re győzött – a végén mégis az AC Milan ünnepelhetett, hiszen abban az évben megnyerte a trófeát.

Kaká az AC Milan ellen

A mostani találkozójukat Kaká személye teszi különlegesebbé, hiszen a brazil karmester első alkalommal lép pályára volt klubja ellen, amióta a nyáron 67 millió euróért Madridba igazolt.

„A karrierem során először szembesülök azzal, milyen is egy volt csapatom ellen játszani. Ez egy új dolog számomra, de profi vagyok, és most a Real sikereiért küzdök, így természetesen a legjobb játékomat igyekszem nyújtani szerda este” – nyilatkozta a brazil játékos, akinek eladása után tüntettek a Milan hívei.

Ronaldo nélkül a Real

A pénzt a nyáron két kézzel szóró királyiak másik „nagy fogása”, a bokasérüléssel küszködő Cristiano Ronaldo viszont kihagyja az AC Milan elleni csúcstalálkozót, akárcsak Ruud van Nistelrooy, Fernando Gago, Christoph Metzelder és Guti, ellenben Lassana Diarra, valamint Alvaro Arbeloa felgyógyult sérüléséből, ekképp rájuk számíthat szerda este Manuel Pellegrini vezetőedző.

Az olaszoknál is népes a sérültek listája, Marco Storari, Oguchi Onyewu, Davide Di Gennaro, Daniele Bonera mellett a térdét fájlaló Gennaro Gattuso sem tartott a csapattal Madridba, a 22 fős utazó keretben viszont ott van az immár egészségesnek nyilvánított Marco Borriello is.

Nagyot léphet előre a MU és a Chelsea is

A két mérkőzés után hatpontos Real újabb sikerével a továbbjutás küszöbére lépne a C jelű négyesben, akár a Manchester United (B csoport) és a Chelsea (D).

A CSZKA Moszkva otthonában fellépő „vörös ördögök” a legutóbbi 13 idegenbeli mérkőzésükön nem kaptak ki a Bajnokok Ligájában, ámbátor az orosz együttesekkel kapcsolatban nincsenek kellemes emlékeik, korábban ugyanis a Torpedo Moszkva (büntetőkkel), valamint a Rotor Volgograd (idegenben lőtt gólokkal) is lesöpörte őket az európai futballszínpadról, és a Zenittel sem bírtak a tavalyi Szuperkupa-döntőben, Monacóban.

A „vörös ördögök

A „vörös ördögök” bevennék Moszkvát (MTI/EPA)

A moszkvai Luznyiki Stadion viszont kedves lehet valamennyi Manchester United-szurkolónak, lévén Sir Alex Ferguson együttese a Chelsea legyőzése után ebben a létesítményben ünnepelhette meg a 2008-as Bajnokok Ligája-diadalát.

A csoportküzdelmek során az FC Portót és az APOEL-t egyaránt 1-0-ra legyőző londoni „kékek” a Stamford Bridge-re látogató Atlético Madrid ellen növelhetik pontjaik számát hatról kilencre.

A spanyol csapat nem tűnik félelmetes ellenfélnek, legalábbis a mostani szezonban mélyen a várakozások alatt szerepel, a Panathinaikosz elleni sikeres selejtezőt követően mindössze egyszer tudott nyerni, a BL főtábláján pedig egy döntetlen (APOEL 0-0) és egy vereség (FC Porto 0-2) a mérlege.

Csoportrangadó Bordeaux-ban

Az A jelű csoportban az egyaránt négypontos Girondins Bordeaux és Bayern München szerdán egymás ellen játszik Franciaországban, míg a Juventus két döntetlent követően az első győzelmére hajt majd a vendég Maccabi Haifa ellen.

A Bayern még nem kapott gólt a BL-ben (MTI/EPA)

A Bayern még nem kapott gólt a BL-ben (MTI/EPA)

A francia bajnoknak akad elszámolni valója a bajorokkal szemben az UEFA-kupa 1996-os döntőjében elszenvedett 2-0-ás és 3-1-es vereségért. Akkor az egyik, illetve másik oldalon olyan klasszisok feszültek egymásnak, mint Christophe Dugarry, Zinedine Zidane, valamint Lothar Matthäus és Jürgen Klinsmann.

A csoport:
Bordeaux (francia)-Bayern München (német), 20:45
Bordeaux, Stade Chaban-Delmas, v.: Hauge (norvég)

Juventus (olasz)-Maccabi Haifa (izraeli), 20:45
Torinó, Stadio Olimpico, v.: Benquerenca (portugál)

Az állás:
1. Bayern München 4 pont (3-0)
2. Bordeaux 4 (2-1)
3. Juventus 2
4. Maccabi Haifa 0

B csoport:
CSZKA Moszkva (orosz)-Manchester United (angol), 18:30
Moszkva, Luzsnyiki Stadion, v.: Bo Larsen (dán)

VfL Wolfsburg (német)-Besiktas (török), 20:45
Wolfsburg, Volkswagen Arena, v.: Rosetti (olasz)

Az állás:
1. Manchester United 6
2. Wolfsburg 3 (4-3)
3. CSZKA Moszkva 3 (3-4)
4. Besiktas 0

C csoport:
Real Madrid (spanyol)-AC Milan (olasz), 20:45
Madrid, Santiago Bernabéu, v.: De Bleeckere (belga)
Várható összeállítások:
Real: Casillas – Sergio Ramos, Pepe, Raul Albiol, Marcelo – Granero, Xabi Alonso, L. Diarra, Kaká – Raúl, Benzema
Milan: Dida – Oddo, Nesta, Thiago Silva, Zambrotta – Abate, Pirlo, mbrosini – Pato, F. Inzaghi, Ronaldinho

FC Zürich (svájci)-Olympique Marseille (francia), 20:45
Zürich, Letzigrund, v.: Skomina (szlovén)

Az állás:
1. Real Madrid 6 pont
2. FC Zürich 3 (3-5)
3. AC Milan 3 (2-2)
4. Olympique Marseille 0

D csoport:
FC Porto (portugál)-APOEL Nicosia (ciprusi), 20:45
Portó, Estádio do Dragao, v.: Brych (német)

Chelsea (angol)-Atlético Madrid (spanyol), 20:45
London, Stamford Bridge, v.: Meyer (német)

Az állás:
1. Chelsea 6
2. FC Porto 3
3. APOEL 1 (0-1)
4. Atlético Madrid 1 (0-2)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik