Élet-Stílus

Árrekordot dönthet Raffaello vázlata

Ha az értékbecslések helytállónak bizonyulnak, Raffaello egy vázlata árrekordot dönthet a Christie's december 8-i, londoni árverésén.

Az Egy múzsa feje című Raffaello-rajz értékét 12-16 millió fontra (3,5-4,7 milliárd forintra) becsülik, mely jóval meghaladja a régi mesterek eddig legdrágábban elkelt rajzainak, Michelangelo A feltámadt Krisztus című képének, valamint Leonardo da Vinci Ló és lovasa című alkotásának árát. Ezek egyaránt 8,1 millió fontért (2,4 milliárd forintért) keltek el 2000-ben, illetve 2001-ben.

A decemberben kalapács alá kerülő Raffello-rajz a vatikáni Stanza della Segnaturában található Parnasszus című freskó egyik alakjához készített tanulmány. Raffaello, akit a Stanza della Segnatura kifestésével II. Gyula pápa bízott meg, 1508 és 1511 között négy freskót festett: a Parnasszus mellett az Athéni iskolát, a Disputát és az Erényeket.

A Christie’s decemberi árverését hatalmas várakozás előzi meg. Raffaello rajza mellett eladásra kínálják még többek között Rembrandt Csípőre tett kezű férfi portréja című művét, valamint Domenico Zampieri olasz barokk festő Szent János evangélista című alkotását is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik