Élet-Stílus

Loki: meglesz az első BL-gól?

Papíron a legkönnyebb meccs vár a Debrecenre a Bajnokok Ligájában, a pontszerzésre ezúttal van a legjobb esélye a magyar bajnoknak. A Fiorentinát azonban nem szabad lebecsülni, hiszen az olaszok néhány hete a Liverpoolt intézték el meglepően simán.

Két vesztes mérkőzés után, az olasz Fiorentinát fogadja a Loki kedd este a Puskás Stadionban. A Bajnokok Ligája csoportjainak sorsolásakor a legtöbben az olasz együttest tartották a legkönnyebbnek a hajdúságiak ellenfelei közül, de a rivális eddigi eredményei mutatják, hogy a pontszerzéshez ezúttal is hatalmas bravúrra lenne szükség.

“Szerintem azt kell nyújtanunk, amit Liverpoolban, s amit a Lyon elleni, hazai találkozó második félidejében – vázolta fel a lehetséges taktikát a válogatottban nemrég bemutatkozó Varga József. – Ha képesek vagyunk arra, hogy hátul stabilan védekezve álljuk a sarat, akkor könnyebben tudunk majd a kapu előtt lehetőségeket teremteni, s remélem, az összecsapás alakulásának szempontjából nagy jelentőséggel bíró első gólt is mi szerezzük majd.”

Varga Józsefék első BL-góljukra hajtanak (MTI)

Varga Józsefék első BL-góljukra hajtanak (MTI)

A hátsó alakzatát valóban nagyon komoly feladat hárul, hiszen az olaszok fellebbezésére két meccsről egyre csökkentették a Lyon ellen piros lapot kapó Alberto Gilardino eltiltását, és rajta kívül a meglehetősen szeszélyes, de jó napjain zseniális Adrian Mutu, illetve a Liverpool ellen duplázó Stevan Jovetics is bevetésre kész.

“A lilák életveszélyesek, ráadásul nagyon gyorsan váltanak védekezésből támadásba” – nyilatkozta a Loki honlapján a firenzei csapat két héttel ez előtti bajnokiját a helyszínen megtekintő Zoran Szpisljak.

Az olaszoknak hozniuk kell mind a három pontot a magyar bajnok ellen, ha a csoportból való továbbjutást érő első két helyen akarnak végezni. Kimondva vagy nem, a Loki elleniek a „könnyű” meccsek, a Lyon és a Liverpool ellen sokkal nehezebb dolga lesz a liláknak.

A napokban sportszerű viselkedéséért, továbbá kiváló szakmai munkájáért kitüntetett Cesare Prandelli a legjobb felállásban küldheti pályára a csapatát, a Lokinál viszont igencsak kérdéses az egyik alapember játéka.

Rudolf Gergely vírusos megbetegedés miatt két napja nem edzett a csapattal, és kisebb betegségből adódóan Leandro sem tudott tréningezni. Herczeg András szerint ugyanakkor várhatóan mindketten vállalják a játékot. A hosszabb ideje sérült Máté Péter, valamint Mészáros Norbert nem léphet pályára.

A futballisták nevében Vukasin Poleksic, a Loki montenegrói kapusa nyilatkozott a hétfői sajtótájékoztatón. A hálóőr 2003 és 2005 között a Leccét erősítette, így nem volt ismeretlen a vendég újságírók között, akiknek a kérdéseire olaszul válaszolt.

“Nagyon erős a Fiorentina, de bízom benne, hogy meg tudjuk majd állítani – mondta a Plekszi becenévre hallgató futballista, aki hazája válogatottjában együtt játszik a Fiorentina egyik legnagyobb tehetségével, Stevan Joveticcsel. – Stevan az elmúlt időszakban a Fiorentina egyik meghatározó játékosává vált, természetesen nagyon jó barátságban vagyunk, de ezt holnap felfüggesztjük” – tette hozzá a kapus. bizakodjunk benne, és talán akkor megszülethet az első debreceni gól, és talán pont is a BL főtábláján.

bajnokok ligája, e csoport, 3. forduló

Debrecen-Fiorentina (olasz) 20:45 ó (TV2)
Puskás Ferenc Stadion, Vezeti: Thomson (skót)
Várható kezdőcsapatok
Debrecen: Vukasin Poleksic – Szélesi Zoltán, Fodor Marcell, Komlósi Ádám, Leandro – Czvitkovics Péter, Kiss Zoltán, Luís Ramos, Szakály Péter – Adamo Coulibaly, Rudolf Gergely
Fiorentina: Sébastien Frey – Gianluca Comotto, Alessandro Gamberini, Dario Dainelli, Manuel Pasqual – Riccardo Montolivo, Cristiano Zanetti, Mario Santana, Juan Vargas – Adrian Mutu, Alberto Gilardino

—-Csoportrangadó Liverpoolban—-

A labdarúgó Bajnokok Ligája nyolc mérkőzésből álló keddi műsorának egyik legizgalmasabb kínálatával éppen a Debrecen csoportja szolgál: az E betűjelű kvartettben a Liverpool és az Olympique Lyont fogadja.

E találkozó azzal együtt is kiemelkedik a teljes BL-programból, hogy mind az angol, mind a francia együttesnek a múltja fényesebb, mint a jelene, ráadásul a legfrissebb futballélményük kölcsönösen negatív: mindkettő kikapott a hétvégi bajnoki fellépésén. A Premier League-ben csupán nyolcadik Liverpool a sikerével éppen elébe kerülő Sunderlandtől szenvedett 1-0-s vereséget idegenben, míg a jobb gólkülönbségével listavezető pozícióban maradt Lyon hazai pályán vallott csúfos kudarcot az által, hogy az alsóházhoz tartozó Sochaux-val 0-2-re végzett.

A Lyon legfeljebb azzal vigasztalhatja magát, hogy a BL-ben eddigi mindkét meccsét – így a Debrecen ellenit 4-0-ra Budapesten – nyerve éllovas a csoportban, ahol is jelenleg harmadik az angol gárda, miután a magyar bajnok felett aratott hazai, 1-0-s nyitódiadala után az olasz Fiorentina vendégeként, Firenzében 2-0-ra alulmaradt.

Ennél fogva a Liverpool csakis győzelemmel engesztelheti ki a rapszodikusan teljesítő kedvencekre okkal mérges szurkolókat azzal a Lyonnal szemben, amellyel az európai futballhadszíntéren eleddig sosem akadt össze. Lelkesítő tény lehet ugyanakkor az angol csapat számára ama tény, hogy francia klubcsapatokkal játszva rendre sikerrel zárt, mi több az eddigi 11 mérkőzésén összesen 3 gólt kapott tőlük. A mérlege egyenesen riaszthatja a lyoni Olympique-ot, hiszen a tizenegyből 9-szer nyert a Liverpool, csupán egy másik Olympique, a Marseille tudta legyőzni egy ízben, két BL-szezonnal korábban, 1-0-ra.

A francia együttes viszont nagyon nem remekelt eddig angol klubcsapatokkal szemben: utolsó hét mérkőzését kivétel nélkül elveszítette a szigetországi alakulatokkal szemben, eddigi utolsó sikerét – 1-0 a Blackburn Rovers ellen – is igencsak régről, még az 1998/99-es UEFA Kupa-szezonból jegyzi.

Az Anfield Roadon zajló keddi összecsapás kimenetelét persze a focistatisztika a legkevésbé sem befolyásolja, az már annál inkább, hogy pályára lép-e a hazaiaknál a sunderlandi kirándulást ágyéksérülése miatt kihagyni kényszerült két klasszis játékos, a játékmester Steve Gerrard és az Európa-bajnok spanyol csatár, Fernando Torres. Ha igen, a Lyon már egyetlen pont megszerzését is bravúrként könyvelhetné el.

keddi program

Bajnokok Ligája, csoportkör, 3. forduló:
E csoport:
Debrecen-Fiorentina (olasz) 20:45 ó (TV2)
FC Liverpool (angol)-Olympique Lyon (francia) 20:45 (Digisport)

F csoport:
FC Barcelona (spanyol)-Rubin Kazany (orosz) 20:45
Internazionale (olasz)-Dinamo Kijev (ukrán) 20:45

G csoport:
Glasgow Rangers (skót)-Unirea Urziceni (román) 20:45
VfB Stuttgart (német)-FC Sevilla (spanyol) 20:45

H csoport:
AZ Alkmaar (holland)-Arsenal (angol) 20:45
Olimpiakosz Pireusz (görög)-Standard Liege (belga) 20:45

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik