Élet-Stílus

Wellnessre hív a hosszú hétvége

Érdemes az október 23-i hosszú hétvégén valamelyik belföldi, sparészleggel felszerelt hotelt vagy wellness-szállodát választani a beköszöntött hűvös, esős idő miatt. Nemcsak kényeztető wellnesskezelésekre, hanem szívet-lelket melengető pálinka- és borkóstolóra, sőt ünnepi mozizásra is van lehetőség.

Ezúttal egy háromnapos hosszú hétvégére tervezhetünk kiruccanást. Az október 23-ával kezdődő három nap ugyanis kiválóan alkalmas arra, hogy pihenéssel, fürdőzéssel töltsünk el néhány napot. Ha kikapcsolódásra vágyunk, megéri a belföldi kínálatból válogatni: frissítő illóolajos masszázs, pezsgőfürdő és koktélok várnak mindazokra, akik wellnesshotelek vagy kastélyszállók felé veszik az irányt. Számos belföldi szálloda „október 23-i csomaggal”, akciós ajánlatokkal és különleges programokkal várja a kikapcsolódni vágyókat.

2+1 éjszaka

Választhatjuk úti célnak Debrecent, ugyanis a cívisváros december 31-ig kedvezményes szálláslehetőségekkel invitál a „Debrecenbe kéne menni”-akció keretében. Ha legalább három éjszakát eltöltünk a városban, ajándékbelépőt választhatunk Debrecen jelentősebb múzeumaiba (pl. MODEM, ahol december 31-ig látogatható a Messiások című kiállítás) vagy az állatkertbe, de akár ingyenes városnéző túrát is kérhetünk. Sőt az ingyenes múzeumi, állatkerti belépőkhöz Debrecen Turisztikai Kártya is jár, amellyel számos kedvezményt vehetünk igénye. Ami a szállást illeti, Debrecenben a háromcsillagos wellnesshotelek két személy számára 55-70 ezer forintért kínálnak 2 éjszakát félpanziós keretek között, a négycsillagos termálhotelekben (hasonló paraméterek között) 90-140 ezer forintért pihenhetjük ki a fáradalmakat másodmagunkkal.

Wellnessre hív a hosszú hétvége 1

Amennyiben Sopront választjuk – amely kikapcsolódásra, valamint környékbeli és ausztriai kirándulások szervezésére is ideális kiindulópont –, úgy egy négycsillagos wellness-szállodában körülbelül 44-50 ezer forintért tölthetünk el párunkkal két éjszakát félpanziós ellátás keretében. Amennyiben az időjárás kegyes, úgy szervezett autóbuszos kirándulásokra is jelentkezhetünk fakultatív programként, sőt a Harrer csokoládémanufaktúrába is ellátogathatunk. Ha viszont már csütörtökön elkezdjük a hosszú hétvégézést, és 3 éjszakára foglalunk szállást, akkor – ugyancsak félpanziós keretek között – 70-76 ezer forintra rúgnak a költségek két személynek.

Hívogató kastélyszállók

Egy balatoni négycsillagos hotelben (ahol még pálinkakóstoló is várhat ránk) körülbelül 140-160 ezer forintért, míg Egerben egy háromcsillagos szállodában (amely még hastáncműsort is kínál az akciós csomagban) mérsékeltebb áron, mintegy 70-85 ezer forintért kapcsolódhatunk ki másodmagunkkal három napon keresztül. 90 ezer forint alatti összegért akár egy harkányi termálhotelt is választhatunk párunkkal, ahol a költségekért cserébe nemcsak a wellnessrészleget használhatjuk, hanem még frissítő ingyenmasszázst is tartalmaz az október 23-i csomag.

Wellnessre hív a hosszú hétvége 1

Ám körülbelül 100 ezer forintért már eltölthetünk két éjszakát egy dél-dunántúli kastélyszállóban is, ahol az ünnepi ajánlat még éjszaki fürdőzést, koktélt, sőt még jóslást is magában foglal. Ha viszont a Szigetközben választunk egy kastélyszállodát, akkor nemcsak piknikkel egybekötött lovas kocsikázás, hanem még ünnepi filmvetítés is vár ránk a kastélyszobákban eltölthető két éjszakán és félpanziós ellátáson kívül. Ám mindezekért mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni: másodmagunkkal körülbelül 120-140 ezer forintért élvezhetjük a háromnapos kikapcsolódást. Sárvár vagy Zalakaros felé is vehetjük az irányt: míg egy sárvári négycsillagos hotel két személy részére 50 ezer forint alatt kínál 2 éjszakát félpanziós keretek között (sőt napi belépővel a sárvári gyógy- és wellnessfürdőbe), addig egy sparészleggel felszerelt, négycsillagos zalakarosi hotel valamivel drágábban, 75-85 ezer forintért.

Ismét töltik a kolbászt

A wellnessezés helyett azonban kiváló alternatívának ígérkezik – akár csak egy napra is – a hagyományos októberi gasztronómiai rendezvény, a Csabai Kolbászfesztivál. Disznóvágási bemutató, kolbászkészítő verseny, savanyúságok seregszemléje – ez vár azokra, akik ellátogatnak október végén erre a páratlan gasztronómiai rendezvényre. Az ország egyik legkiemelkedőbb hagyományőrző eseménye, amelyet idén október 22. és 25. között rendeznek meg a békéscsabai városi sportcsarnokban és környékén, évente mintegy 65-70 ezer látogatót vonz.

Kolbásztöltéssel és -kóstolgatással vár Békéscsaba (forrás: kolbaszfesztival.eu)

Kié lesz a legjobb kolbász? (forrás: kolbaszfesztival.eu)

A tizenegy éves múltra visszatekintő fesztiválnak, amely egykor hagyományőrzési célból indult, fő látványossága a Bajnokok Ligája kolbászkészítő verseny. Az odalátogatók nem csupán a disznóvágást, a csabai kolbász és szárazkolbász, valamint a savanyúság készítését, no meg a disznótoros hagyományokat ismerhetik meg, hanem Békéscsaba és vidéke szlovák és magyar gasztronómiai hagyományait is. A rendezvényről a borvigadalom sem hiányozhat: a négynapos kolbászfesztiválon kereken 30 pincészet és borászat mutatkozik be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik