Élet-Stílus

Egervári: a kispadon elkallódnak a tehetségeink

Az U20-as vébén bronzérmet szerzett válogatott kapitánya szerint a játékosok fejlődése akkor maradhat töretlen, ha rendszeresen tétmérkőzésen szerepelhetnek. Egervári Sándor a lapunknak adott interjúban elmondta, hogy több magyar tehetségre felfigyeltek a játékosügynökök.

Gratulálok a remek szerepléshez. Számolja, hogy hány interjút adott az elmúlt napokban?

Köszönjük szépen. Óriási az érdeklődés, de én örömmel teszek eleget minden felkérésnek. Egy ilyen fantasztikus sikerről bármikor, bárkivel szívesen beszélgetek.

Számítottak ilyen fogadtatásra?

Alaposan megleptek minket a szurkolók. Tudtuk, hogy itthon kiemelt figyelemmel kísérik a torna alakulását, de arra nem számítottunk, hogy szombaton késő este ilyen sokan fognak kijönni Ferihegyre. Fantasztikus érzés volt, remélhetőleg a jövőben sok hasonló pillanatban lesz részük a játékosoknak.

Beszéljünk egy kicsit a felkészülésről. Két héttel a torna előtt vette át a válogatott irányítását. Nem volt Önben félsz, hogy ilyen rövid idő nem lesz elég?

Nem voltak kétségeim afelől, hogy sikeresen szerepelhet a csapat a tornán. Különben el sem vállaltam volna a feladatot. Az elődeim remek munkát végeztek.

Konzultált velük?

Természetesen, ez volt az első dolgom, miután kineveztek kapitánynak. Elsősorban Both Józseffel, de Sisa Tiborral is sokat beszélgettem. Számos hasznos információval szolgáltak.

Egervári: a kispadon elkallódnak a tehetségeink 1

Vesztett helyzetből többször is felállt a válogatott a világbajnokságon. A magyar csapatokra az elmúlt években nem ez volt jellemző, miben más ez a korosztály?

A keret egy része hosszú idő óta együtt játszik, ismerik egymást a játékosok, akik ráadásul remek versenyzőtípusok. A csapategység is elsőrangú. Az új játékosok beépülése zökkenőmentesen zajlott.

A torna előtti két hétben kiemelten foglalkoztunk a játékosok mentális és taktikai felkészítésével, és azt hiszem ennek is az eredménye, hogy bronzérmet szereztünk.

Az U20-as korosztály tagjai mikorra épülhetnek be a nagyválogatottba?

Nehéz erre válaszolni, számos körülménytől függ, hogy mikor fogunk velük találkozni a válogatottban. Ha töretlen marad a fejlődésük, akkor néhány éven belül alapemberek lehetnek.

Ehhez az kellene, hogy rendszeresen szerepeljenek a klubjaikban. Néhány kivételtől eltekintve azonban a helyzet nem túl biztató.

Valóban, ez a kulcskérdés. Nagy kár lenne, ha megrekednének fejlődésükben. Ebben a korban az a legfontosabb, hogy minél több tétmeccsen játszhassanak, de sokan a kezdő közelébe se nagyon kerülnek.

Sajnos évről évre azt látjuk, hogy az itthoni klubok külföldről hoznak ide másod- vagy harmadrangú játékosokat ahelyett, hogy a hazai tehetségeket támogatnák. A magyar foci érdeke, hogy ezek a fiúk rendszeresen játszanak. A klubtulajdonosok és a vezetők tehetnének valamit az ügy érdekében, hiszen sokszor szakmai szempontból sem indokolható az idegenlégiósok szerepeltetése.

Kinn a vébén rengeteg ügynök figyelte a tehetségeket. Kaptak visszajelzéseket az egyes játékosokkal kapcsolatban?

A torna előrehaladtával értelemszerűen egyre nagyobb volt az érdeklődés a mieink iránt. Számos játékosmegfigyelő noteszában szerepelnek magyar játékosok. Neveket nem akarok mondani, de nem lepne meg, ha néhányuk rövid időn belül új klubot találna magának.

Az a fontos, hogy a játékosok ne hozzanak elhamarkodott döntéseket. Nyilván mindenki szeretne egy nagy csapathoz kerülni, de annak nem sok értelmét látom, hogy állandóan a kispadon ücsörögjenek. Mondtuk is a fiúknak, hogy alaposan fontolják meg a következő lépéseiket, ezek meghatározhatják a pályafutások hátralévő részét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik