Élet-Stílus

Buttonnak végre összejött

Jenson Buttonnak év elején még nem volt csapata, mégis pályafutása legnagyobb sikerét aratta. Szenzációs szezonkezdet és valamivel gyengébb folytatás után világbajnok lett, méghozzá egy újonc istállóval.

Erre bizonyára Jenson Button sem számított, amikor a Honda tavaly bejelentette, hogy anyagi okok miatt kiszáll a Forma-1-ből. Még pár héttel a 2009-es szezon rajtja előtt sem volt munkája az angolnak, illetve csapattársának, Rubens Barrichellónak, aztán szinte a semmiből Ross Brawn megmentette a csapatot.

De nemcsak hogy megmentette, rögtön világbajnokot is csinált belőle, Button hathatós segítségével. Azzal a Buttonnal, aki hatalmas ígéretként érkezett a Forma-1-be, aztán sokáig csak arról volt híres, hogy ő az, akinek semmi sem sikerül.

Tíz év után csúcsra ért (Galéria)

Tíz év után csúcsra ért (Galéria)

Button a brit Forma-3-as sorozatból lépett a Forma-1-be, sokan láttak fantáziát benne, a McLarennél, a Prostnál és a Williamsnél is tesztelt. Meggyőző teljesítményt nyújtott, ezért Sir Frank Williams le is igazolta a 2000-es idényre, azaz Button abban a szerencsés helyzetben volt, hogy rögtön élcsapatban szerepelhetett.

Tulajdonképpen nem teljesített rosszul, de a nyolcadik helynél többet is kihozhatott volna a szezonból, bár egy évvel később ennek is nagyon örült volna a Benetonnál. Button vergődött, két ponttal a 17. helyen zárta a világbajnokságot, 2002-ben viszont a már Renault néven szereplő csapatnál javított, és hetedik lett.

2003-ban a BAR-nál szerepelt Button, kilencedik lett, és végül maradt is a csapatnál, bár 2004-2005-ben ő volt az aktuális botrányhős. Mindkét esztendőben aláírt a Williamshez, de végül meggondolta magát, 2004-ben egyenesen a Honda vásárolta ki a szerződésből. A befektetés megtérülni látszott, hiszen Button harmadikként zárta a vb-t.

Duplázott a Brawn

Duplázott a Brawn

Az angol hű maradt a BAR-hoz, illetve a Hondához, de harmadik helyét megközelíteni sem tudta, sorrendben kilencedik, hatodik (ekkor, 2006-ban nyerte első futamát a Hungaroringen), majd 16. és 18. lett, minden szakember úgy beszélt róla, hogy ő a fantasztikus tehetség, aki mindig rosszkor van rossz helyen. Pályafutása során most először jó helyre került, igazán versenyképes autót kapott és ezt vb-címmel hálálta meg.

Button fenomenálisan kezdte a szezont, az első hét versenyből hatot nyert meg, úgy tűnt, senki sem állíthatja meg. Talán ő maga ijedt meg legjobban a lehetőségtől, hiszen a Török Nagydíjon aratott győzelemtől nem jöttek a sikerek, erősödött a Red Bull és csapattársa, a pontokat szorgalmasan gyűjtögető Barrichello is magára talált.

Button azonban akkora előnyt halmozott fel az idény elején, amelyet már képtelen volt elherdálni, és ugyan sokan kritizálták amiatt, hogy csak a biztonságra koncentrál, ez végül meghozta számára a kívánt eredményt. Button hiába vesztette el a fonalat, a megbízhatósággal nem volt gondja, összesen egyszer esett ki, a Brazil Nagydíjon pedig szép akciókkal biztosította be vb-címét.

Két angol világbajnok

Két angol világbajnok

Érdekesség, hogy Button ugyanúgy 22-es rajtszámmal nyerte meg a címet, mint tavaly Lewis Hamilton. A címet egymást követő két évben két brit versenyző utoljára 40 éve vitte el, akkor 1968-ban Graham Hill, ’69-ben pedig Jackie Stewart győzött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik