Élet-Stílus

Bajban a Lada-gyár

Ladákat gyártó AvtoVAZ nem zárja ki a csődöt - mondta Oleg Lobanov, a konszern pénzügyi alelnöke hétfőn újságíróknak, hozzátette azonban: a csőd nem a cég leállítását, hanem a hitelezőktől való védelmét jelenti.

Lobanov szerint nem lesz más választás, ha nem sikerül átütemezni az adósságokat. Az átütemezés módozatairól november 10-én, egy Igor Suvalov miniszterelnök-helyettes vezetésével tartandó értekezleten döntenek, a hitelezőkkel már tárgyalnak a kérdésről. A társaság két legnagyobb hitelezője a Szberbank és a VEB bank.

Lobanov azt mondta, az AvtoVAZ felajánlja, hogy kötvényeket bocsát ki, s ezeket az állami bankok vásárolják meg összesen 50 milliárd rubel értékben. Ebből 38 milliárd az adósságok átütemezéséhez, további 12 milliárd a forgótőke kiegészítéséhez szükséges.

Igor Komarov, a konszern elnöke kifejtette: az AvtoVAZ adóssága október 1-jén 62,061 milliárd rubelt tett ki, és az év végére az előrejelzések szerint eléri a 75,2 milliárdot. Ebből 25 milliárddal a Rostechnologii (Rosztehnologii) állami korporációnak tartozik a társaság, a többi bankokkal szembeni adósság, az utóbbi rész kamata 17,5-19,0 százalék.

Komarov azt is elmondta: az év végére 31 milliárd rubeles veszteségre számít. Az AvtoVAZ több nyereséges év után tavaly könyvelt el volt először 7,2 milliárd rubel vesztességet, s októberben 2009-re 35 milliárdot jelzett előre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik