Élet-Stílus

200 milliárdért kölcsönzött a Szépművészeti

Mintegy ötven külföldi intézménytől kölcsönzött képeket a Szépművészeti Múzeum, hogy két évszázad itáliai művészetének 130 festményét kiállíthassa.

Az október 28-án nyíló Botticellitől Tizianóig – Az itáliai festészet két évszázadának remekművei című tárlat biztosítási értéke 200 milliárd forint. Az egyik legértékesebb darabot, Tiziano Vecellio Krisztus és Cirénei Simon című festményét hétfőn csomagolták ki újságírók előtt.

A képek közül csak harminc a Szépművészeti tulajdona. A múzeum kölcsönzött a firenzei Uffiziből, a párizsi Louvre-ból, a londoni és a washingtoni National Galleryből, a New York-i Metropolitan Museumból, a római Galleria Borgheséből, illetve a madridi Pradóból is. „Soha ilyen nagy értékben nem érkezett még műkincsegyüttes Magyarországra” – hangsúlyozta az intézmény főigazgatója. Baán László elmondta, hogy a tárlat hároméves szervezői munka eredménye.

A hét tematikus részre tagolt, február 14-ig látogatható kiállítás nem utazó tárlat, tehát csak a Szépművészeti Múzeumban tekinthető meg. „Már ajánlja a világ egyik legnagyobb művészeti lapja, a The Art Newspaper” – jegyezte meg a főigazgató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik