Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Firewater vagy Narancsvidék

A hétvége nem kényeztet el minket kulturális programokkal, de így is találtunk pár érdekes fesztivált, koncertet és előadást a kimerészkedőknek, és pár jó filmet a tévében az otthonülőknek.

Péntek, október 16.

A dzsessz szerelmeseit várják a budaörsi városi klubba, a városházára, illetve a Pikler Sörözőbe csütörtöktől szombatig a VI. Budaörsi Jazz Napok szervezői. A programot csütörtökön a városi klubban a dzsesszt magyar népzenével ötvöző Tárkány Művek nyitotta, majd pénteken este a városházán Micheller Myrtill ismert dzsesszénekesnő, Benkó Dixieland állandó vendégművésze lép fel. Késő este a Pikler Sörözőben a blues veszi át a képzeletbeli stafétát: Ferenczi György Rackajam nevű formációja szórakoztatja a közönséget. Szombaton délután úgynevezett “kakaó-koncerten” ismertetik meg a gyermekeket a hangszerekkel, amelyeket ki is próbálhatnak – mondta Meggyes Ádám, aki aznap este saját zenekarával, a New Morning Big Band-del fel is lép a városi klubban; vendégként Kollmann Gábor szaxofonost vonják be a közös muzsikálásba. A háromnapos fesztivál programját egy helyi funkzenekar zárja. A belépés ingyenes.

Kálmán Imre zeneszerző előtt tisztelegve idén második alkalommal rendez háromnapos fesztivált Siófok, a hétvégére kulturális programok sorával válva az operett fővárosává. Az idei fesztivál pénteken 18 órától nyitó ünnepséggel kezdődik Siófok Fő terén, majd megemlékezést és koszorúzást tartanak a zeneszerző szobránál. Péntek este 19 órától a helyi kulturális központban a Marica grófnő látható a Magyar Operett Társulat előadásában. Szombaton ugyanitt egy különlegesség, műfaji utazás várja a zenekedvelőket. A siófoki kulturális központ felkérésére az Apáti Dixieland Band névadója és egyben vezetője, Apáti János kifejezetten az idei fesztiválra áthangszerelte Kálmán Imre Csárdáskirálynő című operettjének dalait. A Kálmán-slágerek dzsessz ritmusban című koncertet 17 órától hallgathatják az érdeklődők. Szombat este 19 órától Huszka Jenő Bob herceg című nagyoperettjét adja elő a Soproni Petőfi Színház. Vasárnap délelőtt 11 órától Petőfi Sándor János vitéz című mesejátékát láthatják a gyerekek a Nevesincs Színház előadásában, este 19 órától pedig Kálmán Imre legszebb melódiái csendülnek fel egy látványos gálaműsorban.

—-Szombat, október 17.—-

A New York-i Firewater lép az A38 Hajó fedélzetére. A zenekart Brooklyn-ban alapított, többek között török és indonéziai tagokkal is tarkított, elsöprő optimista zenei lendülettel megáldott formáció, amely a punk, a világzene és az indie elemeit ötvözi kiváló szövegekkel. Nem sokkal 1995-ös megalakulásukat követően kiadták első lemezüket, a Get Off The Cross (We Need The Wood For The Fire) címűt, amellyel berobbantak a köztudatba, majd 1998-ban a The Ponzi Scheme című lemezükön a neves gitáros, Duane Denison, a Jesus Lizard legendás alakja, valamint Yuval Gabay, a Soul Coughing dobosa és Kurt Hofmann, a Jon Spencer Blues Explosion neves szaxofonistája és harmonikása is szerepel.
A zenekar énekese, dalszerzője és basszusgitárosa, Tod A. az évek során felmerült elkerülhetetlen személyi változások ellenére olyan meghatározó erővel bír művészi és vezetői minőségben egyaránt a mai napig, hogy az évenként felmerülő változások kimondottan kedveztek az együttes hangzásának.

A hétvégén lehet először megtekinteni Szuharevszki Mihály kiállítását a Vinum Essum első kerületi üzlethelységében. Szuherevszki Mihály 1999-ben érettségizett a kaposvári Zichy Mihály Iparművészeti Szakközépiskola alkalmazott grafika és fotó szakán. 2002-ben felvették a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakára, ahol Gaál József és Ötvös Zoltán voltak mesterei. 2007-ben diplomázott. Az egyetemmel párhuzamosan ösztöndíjasként járt Németországban, valamint Olaszországban (Rhein-Neckar Kreis műteremprogram /Heidelberg/, Erasmus-Socrates program Accademia delle Belle Arti-ban Geataneo Grillo osztályában (Torinói). Nagyméretű popartos életképei, portréi ismertek, melyeken egzotikus témák, idegen városok, nyugati hírességek tűnnek fel. Kollázs alapú képeinél a klasszicista portréhagyomány alapjait dolgozza át, miközben magazinokat használ fel, végtelenségbe merevített pózok ábrázolásával a figyelemre sarkall. Művészi látásmódját nagyban befolyásolja Pedro Almodóvar új filmes képi világa, melynek humora megnemesíti a stíluszavarokat, amiben élünk. 2008-tól a Fiatal Képzőművészek Stúdiójának tagja.

Menjek vagy maradjak – Firewater vagy Narancsvidék 1

—-Vasárnap, október 18.—-

A kortárs magyar mozgásművészet egyik legsokoldalúbb alakja, Gergye Krisztián legújabb produkciójában Nádas Péter drámatrilógiájához (Takarítás–Találkozás–Temetés) nyúlt, s két különálló, de szervesen összefüggő előadásban dolgozza fel a trilógia második és harmadik darabját. A Bárka, a MU Színház és saját társulatának közös előadásában két különböző helyen lesz látható a Találkozás, illetve a Temetés. Mindkettőben erőteljes szerepet kap a mozdulat és a tánc, de míg a Találkozás alapvetően prózai előadás lesz, a Temetés elsősorban a test nyelvén szólal majd meg.

Menjek vagy maradjak – Firewater vagy Narancsvidék 1

A csellóirodalom 20. századi fejezeteibe enged betekintést Perényi Miklós és az UMZE Kamaraegyüttes közös koncertje Millenáris Teátrumban. Az első részben szólókompozíciók hangzanak el: a csellójáték ótestamentumának számító Bach-szvitek egyike afféle előjáték, amely után a 2. világháborút követő évek két emblematikus darabja szólal meg, sajátos párbeszédbe kerülve egymással. A Ciaccona az első olyan Dallapiccola-mű, amely a schönbergi tizenkét hangú technikával készült, Ligeti fiatalkori szólószonátája ezzel szemben erősen a bartóki hagyományban gyökerezik, s benne a népi elemek különösen ötvöződnek a zajokat, zörejeket és puszta hangzásokat alkalmazó zenei gesztusokkal. A koncert második felének műsorában kamaradarabok szerepelnek: Eötvös Péter fuvolára, marimbára és csellóra írott, végtelenül érzékeny triója, a Psy, amely a Psychokosmos című nagyszabású zenekari mű leszármazottja, valamint a zeneszerzőként is aktív Perényi egy saját darabja. A zárószám Ligeti csellóversenye, amelyet legutóbb januárban játszott Perényi az UMZE kíséretével a New York-i Carnegie Hallban.

Menjek vagy maradjak – Firewater vagy Narancsvidék 1

—-mozi—-

A hét premierfilmjei (az Exit24.hu ajánlásával):

Fel!

Az ok amiért mégsem Meryl Streep szállította a hét nyertes filmjét. Kiváló animációs mű a Pixartól, imádni valóak a szereplők, gyönyörűek a képek, a történet tanulságos és nagyon jól megírták. Nincs mit tenni, ezt meg kell néznie kicsiknak-nagyoknak!

Menjek vagy maradjak – Firewater vagy Narancsvidék 1

A grófnő

Julie Delpy rendezett egy filmet Báthory Erzsébetről, – magának osztva a főszerepet. A szokástól eltérően most nem egy véres-leszbikus-gyilkolós alkotást kapunk a címszereplőről. Delphy verziója ugyan jobb lett, mint a történet nyolcvanas évek beli csehszlovák feldolgozása, ám ennél több pozitívumot nem igen tudunk a javára írni.

Halloween II

Rob Zombie sikeresen elpusztította Michael Myers legendáját. A rocker által jegyzett új-széria egyszerűen borzasztó rossz, és nem megijeszti az embert, hanem szánakozó mosolyra gerjeszti. Ami egy horrornál nem éppen a várt hatás. Nem csoda hát, hogy kirúgták a direktor urat. Egy fillért sem ér.

Julie & Julia – Két nő, egy recept

Fantasztikus és étvágygerjesztő komédia a francia konyha kiválóságáról. Bár ezzel lehetne vitatkozni, a film mégis tökéletes szórakozás mindenkinek, vegáktól a húsfanatikusokig. Meryl Streep és Amy Adams pedig ismét kéz a kézben kapják meg az Oscar-jelölésüket, és sikeresen szállnak harcba a hét filmje címért is…Nálunk.

Utolsó jelentés Annáról

Egy történelmi film Kéthly Annáról, Eszenyi Enikő a főszerepben. Aki szereti a komoly magyar történelmi filmeket, és Eszenyi Enikőt, az nyugodtan tekintse meg. Aki az említett hölgyet eddig sem kifejezetten kedvelte, annak viszont kifejezetten ellenjavallott. – Mert ami a színpadon kellemesnek tűnhet, az a mozivásznon már eröltetett és túljátszott. Nincs hova menekülni a színészi gesztusok elől…

Vakító fehérség

Az Antarktiszon nincsenek emberek, nincs horizont, nincs árnyék – csak borzasztó unalom, hó, és vakító fehérség. Ja, meg rengeteg vér, és a gyönyörű Kate Beckinsale. A film nem az lett, aminek sokan várták. Kiszámítható. Rosszak a karakterek, és unalmas, amit nem lehet eléggé hangsúlyozni. Maradt volna inkább képregény, mert úgy egész jó.

—-tévé—-
Péntek, október 16.
23:05
m1

Narancsvidék

Narancs megyében mindig süt a nap, a srácok terepjárókon járnak suliba, egyébként meg szörföznek a hűs habokon. Ám még egy ilyen felhőtlen vidéken is terem olyan, aki unja a narancsot. Shaun Brumder jeles tanuló, és kedélyesen tölti napjait szörfdeszkája, állatvédő barátnője, alkoholista anyja, tolószékes mostohaapja és folyamatosan betépett bátyja társaságában. Ám egy szép napon egy könyv hatására úgy dönt, író lesz, és a Stanford egyetemre jelentkezik, ahol példaképétől, a híres írótól tanulhat. Csakhogy a jelentkezési lapját véletlenül elcserélik egy hasonló nevű fűfaló lúzeréval, így aztán megkezdődik az írópalánta vesszőfutása a hőn áhított iskoláért és szabadságért.

Menjek vagy maradjak – Firewater vagy Narancsvidék 1


Szombat, október 17.
22:05
TV2

A rettegés arénája

Jack Ryan (Ben Affleck) az amerikai titkosszolgálat, a CIA tanácsadója újabb veszélyes megbízatást kap. Az orosz elnök hirtelen meghal, szinte ismeretlen utódja nyugtalanságot kelt az amerikaiak között. Jack az egyetlen, aki közelebbről is ismeri az új elnököt és gondolkodását. Egy neonáci csoport szert tesz egy harminc éve eltűnt izraeli nukleáris fegyverre. Terveik szerint Amerika szívében, az amerikai foci kupadöntőjén, a Superbowl éjszakáján robbantják fel a Baltimore-i stadiont. A merénylet gyanúját az oroszokra akarják hárítani, hogy összeugrasszák a két szuperhatalmat. Eljön a pillanat, amikor Jack Ryan egyedül áll az amerikai elnök és a háborút elindító vörös gomb közé.

Menjek vagy maradjak – Firewater vagy Narancsvidék 1

Vasárnap, október 18.
21:00
m2

Szabadíts meg a gonosztól

1944 telén a Végvári Tánciskola vendégeit szétzavarja egy légiriadó. Adorján András – a ruhatárosnő fia – ellop egy kabátot, hogy eladja, és az árából megvásárolja Fussbaum Aranka szolgáltatásait. A ruhatárosnő – hogy becsületét mentse – lányával, Zsuzsival, Svéd Ferivel, a sógorával és a fiával útra kel, hogy a kabátot előkerítse. Miközben megméretkeznek a háború poklában, a lopásnál nagyobb bűnöket követnek el, és egy kabátnál sokkal többet veszítenek.

Menjek vagy maradjak – Firewater vagy Narancsvidék 1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik