Élet-Stílus

Marie Claire-receptek: a világ palacsintái

A nagyi baracklekvárosa, a balatoni strand kakósa… És még hány, de hány formáját, színét, ízét ismerjük. A jóféle hazait azonban kicsit zárójelbe téve, a Marie Claire most más nemzetek legendás receptjeiből ad egy kis ízelítőt. Az elégedettség garantált.


Galette, a breton palacsinta

körülbelül 15–20 darabhoz

35 deka hajdina- és 15 deka búzaliszt • egy teáskanálnyi nagy szemű só • 1 tojás • 9 deci hideg víz • 2 deci tej

Öntsük a kétféle lisztet és a sót egy keverőtálba, üssük rá a tojást, majd hígítsuk fel fokozatosan 4 deci vízzel, és gyúrjuk össze alaposan az egészet. Akkor se hagyjuk abba, amikor a tészta már csomómentes – lendületes hosszanti és körkörös mozdulatokkal gyúrjuk tovább, levegősre a tésztát. Ezután öntsünk a tálba a tészta tetejére 2 deci vizet, és pihentessük egy éjszakán át a hűtőben vagy 3 órán keresztül szobahőmérsékleten.

Fotó: Erdőháti Áron

Fotó: Erdőháti Áron

Sütés előtt habverővel keverjünk hozzá 3 deci vizet és 2 deci tejet. Végül enyhén beolajozott serpenyőben süssük meg a palacsintákat. Az elkészült galette-eket sokféle finomsággal megtölthetjük, majd hagyma- vagy metélőhagymaszárral batyut köthetünk belőlük.

Mi gombás tölteléket választottunk: pirítsunk meg egy kisebb fej, finomra aprított hagymát olajon, dobjunk rá 20 deka szegfű- és rókagombát vegyesen, sózzuk és borsozzuk meg, morzsoljunk rá friss kakukkfüvet, majd keverjünk hozzá 20 deka, vékony csíkokra metélt prágai sonkát. Amikor a sonka és a gomba is megpirult, öntsük nyakon az egészet 2 deci főzőtejszínnel, és forraljuk addig, amíg finom, sűrű szószt nem kapunk.

Pancake, Amerika kedvence

körülbelül 20 darabhoz

22,5 deka liszt • 1 evőkanál sütőpor • késhegynyi só • 1 teáskanál cukor • 2 nagy tojás • 3 deka vaj • 3 deci tej • vaj a sütéshez

A sütőport szitáljuk össze egyenletesen a liszttel. Verjük habosra a tojásokat egy tálban, adjuk hozzá a cukrot, a vajat és a sót, végül fokozatosan és felváltva a lisztet és a tejet. Pihentessük legalább egy órán át a tésztát, majd adagonként süssük meg a palacsintákat a kivajazott serpenyőben. Minden adagot szórjunk meg néhány szem áfonyával vagy valamilyen nem túl lédús gyümölccsel, gyümölcsdarabkával (almával, szederrel).

Fotó: Erdőháti Áron

Fotó: Erdőháti Áron

Crépe, a francia csemege

körülbelül 30–40 darabhoz

fél kiló liszt • 4 tojás • 20 deka kristálycukor és 1 zacskó vaníliás cukor, de ha sós tölteléket tervezünk, cukorra természetesen nincs szükségünk • késhegynyi só • 5 deka vaj • 1 kávéskanál rum • 1 liter tej vagy fél liter tej és fél liter víz

A tojásokat üssük bele egy tálba, adjuk hozzá a cukrot, a félig-meddig olvadt vajat, a vaníliás cukrot és a rumot, majd habverővel verjük krémesre. A habverőt folyamatosan forgatva öntsük a tálba a tejet is, és lassan keverjük bele a lisztet. Ha már finom, csomómentes a tészta, fokozatosan adjuk hozzá a vizet is. Sütés előtt 2 óráig pihentessük szobahőmérsékleten. Pompás őszi töltelék: 1 kiló kimagozott, félbe vágott, fahéjjal ízesített szilvát puhítsunk meg serpenyőben.

Fotó: Erdőháti Áron

Fotó: Erdőháti Áron

Blini, az orosz palacsinta

20 darab közepes vagy 40 kisméretű tallérhoz

7,5 deci tej • 25 deka búza- és 25 deka hajdinaliszt • 3 tojás • 5 deka olvasztott vaj • 1 deka friss élesztő • teáskanálnyi só

Melegítsük langyosra a tejet, néhány kanálnyiban futtassuk fel az élesztőt. Keverjük össze egy tálban a kétféle lisztet a sóval, adjuk hozzá a tojások sárgáját, az olvasztott vajat, az élesztőt és a tejet. Habverővel folyamatosan kevergessük a tésztát, majd kelesszük 2 órán át szobahőmérsékleten. Ezután verjük fel a tojásfehérjét, és óvatosan keverjük a tésztához.

Kenjük ki a blini- vagy egy kisebb átmérőjű palacsintasütő alját olajjal, és süssük ki a mi palacsintánknál jóval vastagabb, de kisebb átmérőjű korongokat. Mindkét oldalukat süssük aranyszínűre, tálaláskor pedig szépen rendezzünk el rajtuk különböző finomságokat.

Pirított cékla: hámozzunk meg, és aprítsunk kis kockákra néhány fej friss céklát. A darabkákat pároljuk forró olajon 15–20 percig. Jól illik hozzá egy kanál tejföl.

Fotó: Erdőháti Áron

Fotó: Erdőháti Áron

Padlizsánkrém: süssünk meg egy nagyobb fej padlizsánt, húzzuk le a héját, és fakéssel zúzzuk krémessé. Keverjünk el benne néhány kanál olívaolajat, 1–2 gerezd fokhagymát, 1 evőkanál citromlevet, amíg kissé kivilágosodik.

Pritaminkrém: süssünk meg 4–5 fej pritamint vagy piros kápiapaprikát úgy, hogy kicsit megégjen a héja. Ha kihűltek, húzzuk le a héjukat, törjük össze a paprikát robotgéppel, közben adjunk hozzá néhány kanál olívaolajat, reszelt parmezánt, csipetnyi sót és borsot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik