Élet-Stílus

Ötvenezret fizethetünk egy csikkért

Közös lónak túrós a háta – ezzel jellemezhető leginkább a többség hozzáállása a közterületeink épségének megőrzésével kapcsolatban – hulladéktippek az FN.hu-n.

A köztisztaságra vonatkozó szabályozást a helyi önkormányzatok készítik el helyi rendeletek formájában. Érdemes mindenkinek legalább egyszer átnézni ezeket, hogy tisztában legyen a kötelezettségeivel és a mulasztásért járó pénzbüntetésekkel, legyen szó közterületi szemetelésről vagy ingatlantulajdonosi feladatokról.

budapesten

• A fővárosban a Fővárosi Közterület-felügyelet ellenőrzi a köztisztasági szabályok betartását.
• A 48/1994. (VIII. 1.) Fővárosi Közgyűlési rendelet szabályozza a köztisztasági kérdéseket.
• Budapesten három-négy nagyvállalat felel a köztisztaságért: az FKF, a Főkert, a BKV és kis részben a MÁV, utóbbiak ingatlantulajdonosként. Éppen most zajlik az főváros vezetése által koordinált program, amelynek keretében pontosan összehangolják a felelősségi köröket köztük.

Érezzük magunkat otthon!

Az ingatlanok előtti járda, kiépített út vagy kiépítetlen terület tisztán tartása, gondozása a tulajdonos feladata. A szórakozó-, vendéglátó- és árusító helyek, üzletek előtti járdaszakaszt vagy a tulajdonos, vagy az egységet üzemeltető bérlő köteles tisztán tartani. Ez kényes pontja a tisztaságnak: rengeteg üzlet előtt találunk szétszórt csomagolási hulladékot, üres üveget. Ez egy szemetes kihelyezésével megoldható probléma, ami ráadásul az üzlet összképén is javít. Budapesten például a kirakatot, ablakot, kaput, cégtáblát, reklámtáblát is kötelező megtisztítani legalább negyedévenként.

Ötvenezret fizethetünk egy csikkért 1

Szemetelni, közterületen hulladékot lerakni minden településen tilos. A szállítás és rakodás során okozott szennyezést köteles az okozó megszüntetni. Tipikus példák az építkezéseken a teherautók által széthordott sár, építőanyag, vagy a parkoló gépjárművekből szivárgó olaj.

Reklámok

Egyre intenzívebben működik a szórólap-osztogató iparág, forgalmasabb csomópontokon alig tudunk átvergődni emiatt, és a néhány órára utcán hagyott autót is előszeretettel pakolják tele fecnikkel. Az ilyen szórólapok legnagyobb része a kukát gazdagítja, illetve a közterületeken landol, ezért ha rajtunk múlik, ne fogadjuk el.

Reklámokat tilos elhelyezni „csakúgy” a közterületen, mégis sokan tesznek ki ingatlanos, elveszett állatokkal kapcsolatos apróhirdetéseket. Az ilyen emberek, ha már nem járnak el szabályszerűen, legalább menjenek végig, és szedjék le a hirdetéseiket, amikor már nincs rájuk szükség.

Dohányosok

Rengeteg Magyarországon a dohányos, a kultúrája mégsem alakult ki megfelelően. A népszerű közterületeken, plázák előtt, forgalmas tereken lévő padok körül, villamos és buszmegállókban hihetetlen mennyiségű csikket találunk. És ez azért igazán érdekes, mert a zöldterületek, parkok kivételével többnyire olyan helyekről van szó, ahol van hamutartó.

Az autókból se dobáljuk ki a csikkeket, mert tűz- és balesetveszélyes, a kocsi középső konzolján található kis „fiók” egyébként egy hamutartó, tehát ott nyomjuk el a cigerattát! Olyan helyekre tartva, ahol nem tudjuk, hogy lesz-e hamutál, vigyünk magunkkal itthon is kapható hordozható, lezárható hamutálat. A csikkekkel az a legnagyobb gond, hogy rengeteg van belőlük és hatalmas munka összeszedni, különösen füves, macskaköves, egyenetlen területeken.

Kutyadolgok

A köztisztaság neuralgikus pontja a kutyapiszok. A településeken élők joggal várhatják el azt, hogy ne kelljen bokáig ebben gázolni. A kommunikációs kampányok, a sokoldalú szemléletformálás, a közterület-felügyelők, a kamerák és a pénzbírság ellenére még mindig rengeteg olyan kutyatulajdonos van, aki egyszerű lustaságból nem hajlandó felszedni a piszkot. Sajnos, ez az egyébként „rendes” kutyatartókra is árnyékot vet, ezért azokban a körökben sem látják szívesen a piszkítókat.

A városi kutyás közösségekben szerencsére egyre többen szólnak rá mulasztó társaikra, illetve közösítik ki őket. A kutyapiszok egyébként nem minősül veszélyes hulladéknak, ezért a vegyes hulladék közé is dobható. Az már egy újabb problémát vet fel, hogy a közterületekre kihelyezett zacskók helyett vajon miért nem lehet valamilyen környezetbarát anyagot használni erre a célra. Régebben kapható volt vastagabb papírzacskó is.

Mi jár akkor, ha nem tiszteljük a szabályokat?

Aki a közterületen, a közforgalom céljait szolgáló épületben, illetőleg közforgalmú közlekedési eszközön szemetel, ezeket beszennyezi és/vagy a felügyelete alatt lévő állat által okozott szennyezés megszüntetéséről nem gondoskodik, ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Aki települési szilárd vagy folyékony hulladékot a közterületen engedély nélkül lerak, elhelyez, illetőleg nem a kijelölt lerakóhelyen rak le, vagy helyez el; százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. További szankciók az önkormányzati rendeletekben.

A szankciók elkerülése helyett azonban érdemesebb elsősorban magunk miatt betartani a szabályokat, nem a „köz” kedvéért! A magunkat környezettudatosnak vallók pedig szervezhetnek a saját lakóhelyük környékén szemétszedő akciókat, aminek eredménye az élhetőbb környezet és egy lelkes közösség kialakulása, és akikkel sok egyéb hulladékcsökkentő programon is részt lehet venni.

Cikkünk szerzője Graczka Sylvia, a Hulladék Munkaszövetség munkatársa.

bővebben

A témáról bővebben a Hulladék Munkaszövetség honlapján olvashat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik