Élet-Stílus

Mosley kidobta az ellenjelöltet

Egyre durvul a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöki székéért folyó küzdelem. A külső jelölt, Ari Vatanen választási csalástól tart, de a távozó elnök, Mosley erről nem nyit vitát.

A Forma-1-et is felügyelő Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a jövő héten választ utódot a távozó Max Mosley helyére. A két jelölt az egykori ralivilágbajnok és többszörös Dakar-győztes finn Ari Vatanen és Mosley kiszemeltje, a volt Ferrari-főnök, Jean Todt.

Mosley az elmúlt két hónapban végig Todt mellett kampányolt, Vatanent pedig a vélt tapasztalatlansága miatt előre alkalmatlannak nyilvánította. Az utolsó hivatali napjait töltő elnök a tagszervezeteknek írt egyik levelében is a franciát ajánlgatta, míg a Vatanenre voksolni kívánókat retorziókkal fenyegette. A Daily Telegraph arról ír, hogy több vezető beosztású FIA-tisztviselő is e-mailben lobbizott a francia megválasztása mellett.

Mosley kidobta az ellenjelöltet 1

Vatanen és Mosley szerdán Monacóban találkozott, de a megbeszélés igen rövidre sikerült. A finn jelölt az FIA irodájában látogatta meg az elnököt, de miután felvetette, hogy a névre szólóan kiosztandó szavazólapok nagyban veszélyeztetik a jövő heti voksolás tisztaságát, Mosley alig három perc után egyszerűen kitessékelte. “Nem fogok magával erről vitatkozni” – idézte Mosleyt Vatanen a kurtán-furcsán befejezett találkozó után.

Mosley egyébként pár napja újabb levelet írt az FIA-tagoknak, amelyben azt ígérte, hogy az elnöki posztról való távozása után háttérbe húzódik majd.

“A legjobbakat kívánom az utódomnak és csapatának! Az FIA szenátusának és alapítványának tagjaként a jövőben visszafogottan, de szeretnék kapcsolatban maradni a klubokkal és az új vezetéssel, tanácsot viszont csak akkor adok, ha konkrétan kérdeznek. Számomra itt az idő a háttérbe vonulásra” – írta a 69 éves angol, aki elnökségének fő eredményeként az autóversenyzés biztonságának jelentős növelését említette.

“Bízom benne, hogy az FIA felméri, milyen komoly és bonyolult feladatok várnak az utódomra. A választás átlátható és demokratikus lesz, és tudom, hogy önök bölcsen döntenek majd” – látta el útravalóval a szavazókat Mosley.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik