Élet-Stílus

Magyar leltár: góllövésből elégtelen

A jövő nyári világbajnokság lesz zsinórban a tizenkettedik (!) nagy futballtorna, amire nem jutott ki a magyar válogatott. Górcső alá vettük a szerda este véget ért sorozatot.

Győzelemmel zárta a kvalifikációs sorozatot a magyar csapat, de az összesített mérlegen ez már nem javított: Magyarország az esélyeknek megfelelően a 4. helyen végzett csoportjában. Erwin Koeman együttese elkerülte ugyan a korábbi évekre jellemző malőröket (nem kapott ki egyetlen “kiscsapattól” sem), de a növekvő téttel egyenes arányban csökkent a játékosok teherbírása, s a csapat éppen a legfontosabb meccseken mondott csődöt, a svédek és a portugálok elleni hazai mérkőzését elveszítette (1-2 és 0-1). Örvendetes azonban, hogy a dániai mérkőzésen megtört egy 1995 óta tartó átok: a magyar válogatott ismét győzött magasabban jegyzett ellenféllel szemben tétmeccsen.

Góllövésből elégtelen

A magyar válogatott tíz mérkőzésen tíz gólt lőtt a 2010-es világbajnoki selejtezőkön, ami csupán egygólos meccsenkénti átlag – ennél még Ciprus és Kazahsztán is eredményesebb támadójátékot produkált. A rúgott gólok alapján a kvalifikációban induló 53 fős mezőnyben Magyarország a 35. helyen végzett. A tíz magyar gólon hét játékos osztozik: Torghelle Sándor (3), Juhász Roland (2), Rudolf Gergely, Hajnal Tamás, Gera Zoltán, Huszti Szabolcs és Buzsáky Ákos. A válogatott egy tizenegyest rúghatott, azt Huszti Szabolcs értékesítette a svédek ellen. A tíz találatból öt fejesgól volt, s mindössze egyszer vettük be az ellenfelek kapuját a tizenhatoson kívülről (Hajnal szabadrúgásgólja Málta ellen).

Torghelle volt a legeredményesebb góllövőnk (MTI)

Torghelle volt a legeredményesebb góllövőnk (MTI)

Védekezésből dicséretes

Dicséretet érdemel viszont a védelem, amely a tíz meccsen mindössze nyolcszor kapitulált (0.8-as meccsenkénti átlag), s a kapott gólok tekintetében az 53 fős európai mezőnyben a 12. lett. A magyar válogatottból egyetlen játékos sem kapott piros lapot a selejtezők során, és egyetlen tizenegyest sem ítéltek ellene a játékvezetők. A legtöbb sárga lapot (hármat) Dárdai Pál, Gera Zoltán, Bodnár László és Juhász Roland kapta. A csapat legmegbízhatóbb és legjobb teljesítményt nyújtó játékosa Babos Gábor volt, a 35 éves magyar kapusnak egyúttal ez volt az utolsó selejtezősorozata: a dánok elleni győztes mérkőzés után jelentette be, hogy többször nem húzza magára a címeres mezt.

Ki szerepelt a legtöbbször?

Összesen 23 játékos lépett pályára a magyar válogatott mezében a tíz selejtező-mérkőzésen, de közülük senki sem játszotta végig mind a tíz meccset. Mindegyik találkozón szerepet kapott Huszti Szabolcs (9-szer kezdő, 1-szer csere) és Torghelle Sándor (8+2), és kilencszer volt kezdő a középhátvéd Juhász Roland is (9+0), neki azonban eltiltás miatt ki kellett hagynia az Albánia elleni idegenbeli meccset, s alapembernek számított Vanczák Vilmos is, aki csak sérülés miatt hiányzott (8+0).

A legtöbbször (ötször) becserélt játékos Buzsáky Ákos, a révkomáromi származású Priskin Tamás pedig négyszer állt be. Csupán egyszer szerepelt Vaskó Tamás és Tímár Krisztián, utóbbi a svédek ellen nagyot hibázott a 93. percben, Ibrahimovic győztes gólja előtt.

Új arcok a keretben

Az előző selejtezősorozathoz képest a Várhidi Péter által favorizált futballisták közül egyszer sem lépett pályára a 2010-es kvalifikáció során Feczesin Róbert, Tőzsér Dániel és Vass Ádám, bemutatkozott viszont két debreceni játékos, Rudolf Gergely és Varga József. Előbbi mérlege Erwin Koeman irányítása alatt nyolc mérkőzésen 1 gól és 1 gólpassz, Varga pedig a dánok elleni szerdai meccsen a legjobbak közé tartozott (a második félidőben közelről a felső lécet találta el).

Gera kiszállt

Míg a 2008-as Eb-selejtezőkön való szereplésünket több botrányos esemény is övezte (szégyenteljes vereség Máltától, a skót Dougal igazságtalan ítéletei Törökországban, valamint a “Várhidi kontra Huszti” ügy), addig a 2010-es kvalifikáció során példás rend volt a magyar táborban – legalábbis egészen az utolsó mérkőzésig úgy tűnt. A lisszaboni meccs előtt Erwin Koeman a hátvéd Bodor Boldizsárt rakta ki a csapatból, miután Bodor lekéste a taktikai értekezletet. Ugyanez fordult elő a dániai mérkőzés előtt Gera Zoltánnal, Koeman pedig ugyanígy járt el vele szemben is, azzal a különbséggel, hogy a csapatkapitány Gerát nem csak a kezdőcsapatból, hanem a cserepadról is száműzte. Gera ezt zokon vette, repülőjegyet foglaltatott, és elbúcsúzott a csapattársaktól. “Az elkövetkező időszakban nem szeretnék pályára lépni a válogatottban” – írta blogjában, s hozzátette azt is: elhatározása nem újkeletű. A 63-szoros válogatott Gera nem számított alapembernek Koemannál, a tíz vb-selejtezőn például csak ötször volt kezdő.

A magyar válogatottra legközelebb jövő ősszel vár tétmérkőzés. A 2012-es Eb-selejtezők csoportbeosztásait 2010. február 7-én sorsolják majd Varsóban.

(A cikket partneroldalunk, a Focitipp.hu-tól vettük át)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik