Élet-Stílus

Díjat kapott Kertész Imre Frankfurtban

Kertész Imre író vehette át a Jean Améry-díjat esszéírói munkásságáért a frankfurti könyvvásáron csütörtökön.

Esszéiben a 79 éves Nobel-díjas író szenvedélyesen védelmezi az emberiség szabadságát. “Kertész esszéírói munkássága annak a felvilágosult gondolkodásnak a híve, amely leszűrte a fasizmus és a kommunizmus barbárságainak tanulságait” – indokolta döntését az irodalomtudósokból és kritikusokból álló zsűri még augusztusban.

A Jean Améryről elnevezett, 12 ezer euróval járó irodalmi kitüntetést kétévente adják át a frankfurti könyvvásáron. Legutóbbi, 2007-es díjazottja Drago Jancar szlovén író volt. Jean Améry (eredeti nevén Hans Mayer, 1912-1978), osztrák származású esszéíró Túl bűnön és bűnhődésen című, 1966-ban megjelent, a Harmadik Birodalom áldozatainak létállapotát bemutató esszékötetével várt ismertté.

A frankfurti könyvvásár második napján Paul Celan-díjjal tüntették ki Esther Kinsky műfordítót, Stephen Thome pedig az idei év legjobb irodalmi újdonságának járó díjat vehette át. A Könyvművészeti Alapítvány (Stiftung Buchkunst) díjazta 2008 legszebb könyveit is.

Csütörtökön prominens személyek sora jelent meg a könyvvásáron: a nap vendége volt többek között Margaret Atwood kanadai író, Tim Parks brit novellista, Jan Josef Liefers előadóművész, Eckart von Hirschhausen orvos-komikus és Elke Heidenreich író-újságíró-komikus is.

A könyvvásár utolsó napján, vasárnap adják át a német könyvszakma békedíját. A német alkotmányozás bölcsőjének számító Paulskirchében rendezendő “békeünnepség” idei kitüntetettje Claudio Magris olasz író, aki a szakmai indoklás szerint elsősorban különböző kultúrák együttélésének és együttműködésének problémáival foglalkozik.

A huszonöt ezer euróval járó irodalmi elismerést 1950 óta ítélik oda “nemzetségre, fajra és felekezetre való tekintet nélkül” olyan személyeknek, akik a “béke gondolatához jelentős mértékben hozzájárultak az irodalom, tudomány és művészetek terén végzett tevékenységükkel”. A békedíjnak eddig két magyar kitüntetettje is volt: 1991-ben Konrád György, 2004-ben pedig Esterházy Péter kapta az elismerést.

A világ legtekintélyesebb könyves seregszemléjén – amely immár a 61. a frankfurti könyvvásárok sorában – kereken száz országból mintegy 1000 külföldi és hazai szerző, több mint 7300 kiállító vesz részt. A szervezők közlése szerint idén a kiállított kötetek száma meghaladja a 400 ezret, s közülük mintegy 125 ezret tesz ki az újonnan megjelent könyvek száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik