Élet-Stílus

Válságos állapotban a Nemzet Színésze

Vasárnap délután kórházba szállították Szabó Gyulát. A 79 éves Nemzet Színésze agyhártyagyulladást kapott, és jelenleg az intenzív osztályon altatásban tartják, hogy megkíméljék a fájdalmaktól – értesült a Borsonline.

Lehetséges, hogy a bakteriális fertőzés okozta az agyhártyagyulladást, de az is előfordulhat, hogy nem a fertőzés közvetlen következménye. Egy azonban biztos: a beteg immunrendszere nagyon legyengült, ezért kaphatta el az agyhártyagyulladást, aminek az egyik kezdődő tünete az aluszékonyság.

Nem reménytelen a helyzet

Altatásra ilyenkor azért van szükség, hogy a beteg ne szenvedjen a felmerülő erős fejfájástól – mondta el a Biovital Egészségügyi Központ belgyógyász szakorvosa, Dr. Skurdenka Beatrix. A művész esélyeit ugyan rontja a magas életkora, és hogy tavaly agyvérzésen esett át, de a helyzete nem reménytelen.

A művészt leginkább Buga Jakabként, Columbo hadnagy és a Magyar Népmesék hangjaként ismerte meg a közönség.

A Nemzet Színésze

Szabó Gyula 1930. július 15-én született. Alkata, jellegzetes orgánuma népi hősök megformálására tette leginkább alkalmassá, de más szerepkörökben is kiváló alakítást nyújtott. Játszott többek közt Molnár Ferenc, Shakespeare, Bulgakov, Stendhal és Katona József színműveiben; legemlékezetesebb Hábetler Jánosként volt Fejes Endre Rozsdatemető című regényének drámaváltozatában és Tiborcként Katona Bánk bánjában.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

Szinte minden művészeti elismerést megkapott. Jászai Mari-díjjal 1959-ben és 1962-ben tüntették ki, érdemes művész címet 1972-ben kapott. A filmkritikusok díját 1975-ben nyerte el, kiváló művész lett 1981-ben, a Budapestért Díjat 1996-ban adományozták neki.

Sokoldalú művészi pályája elismeréseként, emlékezetes színházi- és filmszerep-formálásaiért több elismerést is kapott, 2000-ben Kossuth-díjjal tüntették ki.

A Nemzet Színésze elismerést a kulturális miniszter adományozza annak, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott, 62. életévét betöltötte, illetve négy évtizedet a színészi pályán, vagy húsz évadot, évadonként legalább egy szerepben a Nemzeti Színház színpadán töltött. A nemzet színészei életük végéig havi 500 ezer forintos juttatást kapnak. Szabó Gyulát 2006-ban választották a nemzet színészévé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik