Élet-Stílus

Dicséretesen küzdött, de elbukott az Egervári-csapat

A rendkívül gyengére sikerült első félidőt követően a magyar válogatott ugyan megszorongatta Ghánát az U20-as labdarúgó-világbajnokság elődöntőjében, de csak szépítenie sikerült, így az afrikai csapat jutott a döntőbe.

Már az első percekben feltűnt, hogy a ghánaiak sokkal gyorsabbak és erősebbek, ha úgy tetszik: férfiasabbak, mint a magyarok. Minden rosszmájúság nélkül: akad köztük néhány olyan játékos, aki a 30 évesek közül sem lógna ki a sorból…

Ghána már az első percben kezébe vette az irányítást, majd egy hatalmas védelmi hiba nyomán már a 10. percben megszerezte a vezetést.

Présinger Ádám röviden adott haza, Ransford Osei köszönte szépen, megelőzte Gulácsi Pétert, kapura lőtt, a labdát végül Dominic Adiyiah pöckölte a gólvonalon túlra. A vezetés tudatában még inkább magabiztossá váltak a ghánaiak, a zavarodottnak tűnő magyar védők asszisztálása mellett könnyedén kerültek helyzetbe, de Gulácsi állta a sarat.

Nem sikerült (Galéria)

Nem sikerült (Galéria)

A 31. percben azonban már a magyar is kapus tehetetlen volt: Samuel Inkoom jobboldali beadása után Adiyiah Szabó Jánost megelőzve 6 méterről a kapu jobb oldalába fejelt, majd nyolcadik világbajnoki gólja újra eljárhatta a törzsi táncot a társaival.

A magyar csapat zömében a védekezéssel foglalkozott, s érdemben akkor sem tudott mit kezdeni a labdával, amikor támadást vezethetett volna, ugyanis képtelen volt fogást találni a szó szoros értelmében izmosabb riválison. Csupán két szabadrúgást sorolható a lehetőségek közé: Gosztonyi András 25 méterről a jobb kapufa mellé lőtt, Kiss Máté 30 méteres próbálkozása után pedig Daniel Agyei védett könnyedén.

A szünetben a szakmai stáb kettős cserével igyekezett „életet lehelni” a magyar csapatba, Németh Krisztánt és Présinger helyett Balajti Ádám és Varga Roland folytatta. A ghániakat szemmel láthatóan meglepte – és kicsit minket is… -, hogy az első félidőben alárendelt szerepet játszó, a két hosszabbításos meccs miatt fáradtnak tűnő magyarok a második félidő kezdetét jelző sípszó után azonnal elkezdtek futballozni – támadni.

Hősiesen küzdöttek a fiúk (Még több kép)

Hősiesen küzdöttek a fiúk (Még több kép)

Gosztonyi alig lőtt a bal alsó sarok mellé, majd ugyanő kis híján gólpasszt adott, a beívelése után azonban Balajti Ádám kiszorított helyzetben a bal kapufát találta el. Átellenben pedig Debreceni András mentett az utolsó pillanatban bravúrral egy kontratámadás során. Az afrikai kontinensbajnok megpróbálta kézben tartani a mérkőzést, de hiába volt többet a labda az ghánai csapatnál, kapura a mieink voltak veszélyesebbek.

A megszerzett labdákkal bátran és gyorsan indított akciót Egervári Sándor együttese (az edző eltiltása miatt a kairói stadion lelátóján foglalt helyet), és a példaértékű hozzáállás eredménnyel is párosult, ugyanis Futács Márkó nem sokkal a becserélést követően 11 méterről a bal alsó sarokba helyezett.

A szépítés után még inkább vérszemet kapott a magyar csapat, a hajrában már letámadtuk az ellenfelet, és kis szerencsével az egyenlítés is összejöhetett volna, ehhez Gosztonyi és Szabó Máté állt a legközelebb, utóbbi néhány lépésről fejelt mellé.

A 82. percben Abeiku Quansah pazar lövése után (a labda a felsőléc alsó lapjáról vágódott a gólvonal mögé) ismét két góllal vezetett a ghánai válogatott, ugyanakkor a magyar csapat nem volt hajlandó beletörődni a vereségbe, és Balajti két védő asszisztálása mellett a jobb alsó sarokba pofozta a labdát.

A hősiesen küzdött a magyar együttes, de egyenlíteni már nem sikerült, sőt, örülhetünk, hogy Daniel Addo lövése után a felső lécen csattant a labda, míg átellenben Varga Roland lőtt mellé.

Nyilatkozatok

Kenyeres Imre másodedző:
“A világbajnokság során először éreztük a ránk nehezedő terhet, a döntőbe jutás lehetőségét. Csak a második félidőben mutattuk meg, hogy mit tudunk…”

Sellas Tetteh ghánai kapitány:
“Minőségi játékkal jutottunk be a döntőbe, remekül támadtunk, nagyszerű gólokat szereztünk. A második félidőben többször eladtuk a labdát, így a magyarok szépíthettek, ezeket a hibákat ki kell javítanunk.”

Sajnálhatjuk az elpazarolt első félidőt, a második félidő okán viszont feltétlenül büszkék lehetünk a csapatunkra, amely a bronzéremért küzdhet az egyiptomi világbajnokságon. Ghána története során harmadszor jutott el a döntőig U20-as vb-n – az első két próbálkozása során ugyanakkor nem járt sikerrel…

A magyar válogatott Costa Rica legjobbjaival találkozik majd a pénteki bronzmérkőzésén, miután a keddi, második elődöntőben a közép-amerikaiak 1-0-ás vereséget szenvedett a braziloktól.

U20-as vb, Egyiptom, elődöntő:
Ghána-Magyarország 3-2 (2-0)
Kairó, v.: Jorge Larrionda (uruguayi)
Gól: Adiyiah (10., 31.), Quansah (82.), ill. Futács (73.), Balajti (84.)
Ghána: Adjei – Inkoom, Addae, Addo, Addy – Quansah (Awako, 93.), Agyemang-Badu, Rabiu, Ayew (Agyemang, 75.) – Adiyiah, Osei. Szövetségi edző: Sellas Tetteh
Magyarország: Gulácsi – Zámbó, Debreceni, Szabó J., Présinger (Varga R., 46.) – Gosztonyi, Korcsmár (Futács, 71.), Simon Á., Kiss – Simon A., Németh K. (Balajti, 46.). Szövetségi edző: Egervári Sándor

Brazília-Costa Rica 1-0 (0-0)
Gól: Kardec (67.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik