Élet-Stílus

Változnak a kerékbilincselés szabályai

November elsejével több ponton is változnak a kerékbilincselés szabályai, egységes rendszert vezetnek be, de az alapvető szabályok nem módosulnak - közölte az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM).

Az eddigi, önkormányzati szintű szabályozás helyett új, egységes, országos rendszer alakul ki, ez biztosítja, hogy az ország minden pontján ugyanazok a szabályok legyenek érvényesek.

A rendelet átmeneti időt is tartalmaz: az önkormányzatoknak 2010. december 31-ig kell áttérniük az új szabályozásra. Eddig alkalmazhatják saját díjszabásukat, azt követően azonban a költségeket is egységesíteni kell. A kerékbilincs alkalmazása 11.500 forint, az elszállítás pedig lakosságszámtól függően 14.500 és 20 ezer forint között lesz.

Az alkalmazás, valamint a jármű elszállításának fő szabályai nem változnak, továbbra is azokra az autókra lehet bilincset tenni, amelyek megszegik a KRESZ megállásra és várakozásra vonatkozó rendelkezéseit, vagy jegy nélkül parkolnak. Ebben az esetben az IRM tájékoztatása szerint csak akkor alkalmazható a kerékbilincs, ha ennek lehetőségét külön táblán jelzik. Ha az elhelyezést követő 48 órán belül a tulajdonos nem kéri a leszerelést, akkor az autót elszállíthatja a közterület-felügyelet.

Újdonság a szabályozásban, hogy csak a bírság 50 százalékát kell kifizetni akkor, ha a tulajdonos a felszerelés közben a járműhöz érkezik és a szabálytalanságot megszünteti. Szintén csak a költségek felét kell fizetni akkor, ha az eltávolításra jogosult az előírt két óránál legalább fél órával később érkezik a helyszínre. Ha az időtúllépés legalább egy óra, akkor nem kell a bírságot kifizetni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik