Élet-Stílus

Herta Müller: nem keresem az olvasók kegyeit

admin
admin

2009. 10. 12. 12:31

A bukaresti napilapok úgy ünneplik Herta Müller irodalmi Nobel-díját, mintha azt valóban egy román kapta volna meg. Az írónő első hosszabb interjúja megerősíti ezt a feltételezést.

Kérdésre adott válaszként, hogy miért ír oly sokat Romániáról, miközben ő maga német, Müller azt válaszolta: „Írni arról lehet, ami nehéz, nem én kerestem a nehézségeket, hanem azok találtak rám. Több mint harminc évet éltem abban a szörnyű diktatúrában, és látom, már nem tudok szabadulni tőle, azok az évek állandóan foglalkoztatnak ma is – idézi a Globusz.net az írónő szavait az Adevarul című román napilapra hivatkozva.

Az írónő leginkább és mindenekelőtt önmagának ír, nem keresi az olvasók kegyeit. Életét – jegyzi meg – egyébként is szakítások és erőteljes konfliktusok jellemezték. Pici bánáti faluból költözött a nagyvárosba, ez volt az első törés az életében. Németnek született, így korán szembesült a diktatúra többségi nacionalizmusával. Első kötete megjelenésekor konfliktusa támadt saját – „rendkívül konzervatív” – német kisebbségi közösségével is, mert abban a németség nemzetiszocialista múltját feszegette.

A román társadalom egésze ezért nem szeretheti őt, bár könyveit mindig örömmel fogadták. Soha nem bocsátották meg neki, hogy kritizálta azt a diktatúrát, amitől ugyan a románság szenvedett a legtöbbet, a kritika hallatán mégis azonosult vele – írja a lap.

Herta Müller 1987-ben, azaz 34 éves korában menekült el Romániából.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.