Élet-Stílus

A hetes rögbi és a golf is olimpiai sportág lett

A koppenhágai kongresszusán a golfot és a hétfős rögbit is felvette 2016-tól a nyári ötkarikás játékok programjába a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB).

Mindkét sportág visszatérőnek számít, igaz, a golf és a rögbi is meglehetősen régen, 1904-ben, illetve 1924-ben szerepelt utoljára a programban. A NOB-kongresszus pénteki döntése nyomán a riói lesz az első olimpia, amelyen ebben a két sportágban ismét osztanak érmeket – s az is biztos, hogy a 2016-os mellett a 2020-as viadalon is még műsoron lesznek.

Dél-Amerika első ötkarikás eseményén, Rio de Janeiróban 28 sportág vetélkedésére kerül majd sor. Az újkori játékok első felvonásán, 1986-ban Athénban egyébként még csak kilenc sportági műfaj képviseltette magát az ötkarikás eseményen.

Legközelebb, Londonban 26 sportág lesz jelen, miután a pekingi játékokat követően a softball és a baseball is kikerült a nyári játékok programjából.

Egy leendő olimpikon (MTI/EPA)

Egy leendő olimpikon (MTI/EPA)

A megüresedett helyekre a nevezett – a műsorba feltétlenül visszavágó – sportágak mellett a karate, fallabda, valamint a görkorcsolya is pályázott a hetes rögbi és a golf mellett.

Az ötkarikás szervezet koppenhágai kongresszusán a szavazásra jogosultak a golf felvételét 63-an támogatták 27 szavazó ellenében, a rögbit pedig 81-en nyolc ellenszavazat mellett.

A döntés előtt a kanadai NOB-tag, Dick Pound azt hangoztatta, hogy mind a hét felvételt kérő sportágról szavazni kellett volna pénteken, és tiltakozott, amiért a NOB végrehajtó bizottsága még augusztusban két kandidálóra szűkítette a listát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik