Élet-Stílus

Tömeges halpusztulás ciántól

Ciánszennyezés történt egy angliai folyón: a koncentráció az EU által megengedett érték csupán egytizede volt, mégis tömeges halpusztuláshoz vezetett.

A közép-angliai Trent folyó Stoke-on-Trent és Yoxall közötti szakasza (Staffordshire megyében) 30 mérföld hosszan szennyeződött. A hatóságok több nap késéssel hozták nyilvánosságra az esetet – értesült az FN.hu Fidrich Róberttől, a Magyar Természetvédők Szövetségének (MTVSZ) munkatársától.

A BBC online szerint a szennyezés nem jelent veszélyt emberekre, a Trentből és nagyobb mellékfolyóiból ugyanis nem nyernek ivóvizet. A környezetvédelmi szakembereknek sikerült csökkenteni a cián koncentrációját, és vizsgálatot indított a helyi, ciános technológiákat alkalmazó cégeknél..

Több ezer hal elpusztult ugyanakkor, ami komoly aggályokat vet fel. A cianid-koncentráció – a hírek alapján – mindössze egy milliomodrész (1ppm) volt, ami egytizede az EU Bányászati Hulladék Irányelvében engedélyezett 10 pmm-nek. Ez azt jelenti, hogy az EU irányelv nem ér semmit, csak a cianidos technológia betiltása jelentene teljes védelmet – emeli ki Fidrich Róbert.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik