Élet-Stílus

Kertész Imre el van ragadtatva

Herta Müller Nobel-díjával a minőségi irodalom kapott magas elismerést - mondta Kertész Imre azt követően, hogy csütörtökön Stockholmban bejelentették: a romániai születésű német írónő kapja idén az irodalmi Nobel-díjat. Konrád György szerint Herta Müller megbecsült, de nem „magasztalt" szerző Németországban.

“El vagyok ragadtatva!” – ez volt Kertész Imre, a 2002-ben Nobel-díjat kapott magyar író első reakciója, amikor a Hamburg felé tartó vonaton az MTI-től értesült arról, hogy az idei irodalmi Nobel-díjat Herta Müller kapja meg.

Kertész Imre elmondta, hogy jól ismeri az írónőt, több közös irodalmi estjük is volt, és szerinte teljes mértékben megérdemli a világ legmagasabb irodalmi kitüntetését.

Kemény sorsú ember (Fotó: MTI)

Kemény sorsú ember (Fotó: MTI)

“Herta Müller kemény sorsú ember, megkínzottan érkezett Romániából 1987-ben Berlinbe” – jegyezte meg. Utalt arra, hogy Müller bánáti sváb származású, tehát a kisebbséghez tartozott, aki sanyarú gyermekkoráról és olyan fontos dolgokról ír, amelyek megérintik az embert, különösen azt, aki kemény diktatúrában nőtt fel, és a biztonsági szolgálat figyelmének központjában állt.

Konrád György Kossuth-díjas író szerint Herta Müller megbecsült, de nem “magasztalt” szerző Németországban. A magyar író többször is találkozott a Romániából Németországba áttelepült írónővel, legutóbb 2004 áprilisában, amikor az írónő a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál vendége volt.

“Berlinben ismertem meg” – emlékezett vissza Konrád György, hozzáfűzve, hogy Herta Müller a berlini, mintegy százfős bánáti sváb írócsoport megbecsült tagja. “Összetartó társaságról van szó, írókról, költőkről, annak ellenére, hogy nagyon sokféle irodalmi tevékenységet végeznek. Talán az a közös bennük, hogy sokat merítenek a régi idők tapasztalataiból” – mondta Konrád György, aki számos németországi irodalmi díj birtokosa.

A magyar író megfogalmazása szerint Herta Müllerre leginkább a “kemény realizmus” jellemző. “Nem híve a kertelésnek” – mondta a német írónő “megnyerő őszinteségét” méltatva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik