Élet-Stílus

Vb-ezüstérmes a párbajtőrcsapat

Ezüstérmet szerzett szerdán a magyar férfi párbajtőrcsapat a törökországi vívó-világbajnokságon, ugyanitt a női tőrcsapat a 10. helyen végzett.

Az Imre Géza, Boczkó Gábor, Rédli András, Somfai Péter összeállítású, idén Európa-bajnok együttes a döntőben 45-41-re kapott ki a címvédő, egyben olimpiai bajnok franciáktól.

A magyarok – akik az első fordulóban az üzbég csapat visszalépése miatt nem vívtak – az észtek, a dél-koreaiak és a németek legyőzésével jutottak a világbajnoki fináléig.

A második helyig jutottak Boczkó Gáborék (MTI/EPA)

A második helyig jutottak Boczkó Gáborék (MTI/EPA)

A döntő kiélezett küzdelemben dőlt el, bár jórészt az ellenfélnél volt az előny. Az ötödik asszó után még 22-22 volt az állás, akkor azonban a világbajnoki újonc Rédli, aki egyébként jól vívott az egész nap során, 8-5-re kikapott Grumier-től, ezzel kedvező helyzetbe kerültek az amúgy is erős franciák.

A folytatásban Imre további három tus hátrányt szedett össze, igaz a Jeannet helyére beállt Lucenay ellen végül visszatornázta magát. Rédli újabb pástra lépésekor, Robeiri ellen, menet közben már ismét szoros volt az állás (33-35), végül Boczkó 34-38-nál kezdte meg az utolsó párharcot Grumier-vel szemben.

A nehéznek tűnő feladat – nevezetesen a hátrány ledolgozása – az idő előrehaladtával lehetetlen küldetéssé vált, s bár Boczkó nem adta fel, Grumier végül rutinosan tartotta meg az előnyt.

A magyar csapat a legutóbbi vb-nn, 2007-ben bronzérmes volt, akkor Imre és Boczkó mellett Kulcsár Krisztián és Kovács Iván szerepelt az együttesben. Tavaly a pekingi olimpián, ugyancsak a már két visszavonult vívóval, ötödik lett a válogatottunk. A bronzmérkőzésen a lengyelek ráadástussal verték a németeket.

A döntő alakulása

Boczkó-Robeiri 4-3, Imre-Grumier 6-6, Rédli-Jeannet 1-2, Imre-Robeiri 7-9, Boczkó-Jeannet 4-2, Rédli-Grumier 5-8, Imre-Lucenay 5-5, Rédli-Robeiri 2-3, Boczkó-Grumier 7-7.

A magyar női tőrcsapat szerdán a tizedik helyen végzett. A Varga Gabriella, Knapek Edina, Kreiss Fanny, Varga Katalin összeállítású válogatott az ukránoktól ráadásban esett tussal elszenvedett vereség után legyőzte a szingapúri és a kanadai csapatott, majd kikapott a franciáktól. Az aranyérmet az olaszok nyakába akasztották, miután a döntőben 45-33-ra legyőzték az olaszokat. A bronz a német csapaté lett.

—-Nyilatkozatok—-

Boczkó Gábor:
„Úgy érzem, kicsit megszeppent franciákkal vívtunk, volt esélyünk. Ha például az athéni olimpiai döntőhöz hasonlítjuk, elmondhatjuk, hogy sokkal kevésbé vívtak magabiztosan, de egy-egy tussal helyzetbe hozták magukat, nekünk pedig a végére talán elment egy kicsit az önbizalmunk. Négy tust felhozni az utolsó asszóban túl szép lett volna a világranglista vezetőjével szemben. Persze nem lehetetlen ez, csak nagyon nehéz. Ha az egész évet vesszük figyelembe, elégedettek lehetünk, mert Európa-bajnokságot nyertünk, vb-ezüstöt szereztünk. Csak hát az ezüstnél van egy fényesebb érem, ott volt az asztalon, és azt most a franciák kaparintották meg.”

Rédli András:
„Erős francia csapattól kaptunk ki, amelyet többek között akkor verhettünk volna meg, ha például én jobban vívok. Csak a Grumier elleni asszót sajnálom, de hát ő nagyon jó vívó. Remélem, holnap már szép lesz ez az ezüst, ma még nem az.
Az idén szerepeltünk először ebben a felállásban, s máris olyan eredményeket értünk el, melyekre büszkék lehetünk.”

Imre Géza:
„Volt esélyünk. Én magamban keresem, hogy miben nyújthattam volna többet. Talán nem voltam eléggé dinamikus, nem tudtam elég tust adni. Nem fizikailag fáradtam el, hanem fejben voltam tompább. A nap során akadt olyan pillanat, amikor aláírtam volna az ezüstöt, de egy elvesztett döntő után mégsem tudok teljes szívből örülni. Most már vb-n, Eb-n mindhárom éremből begyűjtöttem, olimpián bronzot és ezüstöt nyertem, csak az arany hiányzik. Ez a formálódó csapat ebben a felállásban idén harmadiknál rosszabb nem volt, ami biztató a jövőre nézve.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik