Élet-Stílus

Most érdemes lakást venni

Folyamatosan zuhan az adásvételek száma a hazai lakáspiacon a krízis kezdete óta, és az árak is meredek lejtőre kerültek. A két évvel ezelőtti áraknál nagyjából 20 százalékkal lehet olcsóbban ingatlan venni - olvasható a Figyelő legfrissebb számában.

Tíz nap leforgása alatt bő 6 millió forinttal lett olcsóbb Budán egy XII. kerületi régi villalakás. A Hegyvidék egyik csendes zsákutcájának buja, ősfás kertjében álló 71 éves ingatlant szeptember első hetében „vitték ki a piacra”. Az akkor 76 millió forintért meghirdetett 114 négyzetméteres otthon tulajdonosa a hónap közepén már 69,9 millióval is beérte volna, pedig különösebben nem sürgős számára az értékesítés. A 8 százalékos hirtelen diszkontot tehát nem holmi kényszereladás szülte, hanem pusztán annak a felismerése, hogy ma már más időket élünk, mint akár két-három évvel ezelőtt. Ami akkor négyzetméterenként 600–700 ezer forintot is megért, az most esetenként 500 ezerért kel el, de alkudozni még ilyenkor is érdemes lehet. És nem csak a használt piacon.

Fotók: Szigeti Tamás

Fotók: Szigeti Tamás

Az árak esése az új lakásokat is utolérte, a beruházókat ugyanis szorítja az idő. A projekteket le kell zárni, a hitelt a banknak vissza kell fizetni, a készleteket ki kell árusítani. Akár nyomott áron is, így ha vevő jön, le kell csapni a lehetőségre. Hogy mennyire a vásárlók diktálják manapság a feltételeket, azt jól példázza annak a fiatal párnak a története is, amely Biatorbágyon szeretett bele még tavaly egy új építésű lakópark kétszintes ingatlanába. Az akkori ajánlat meghaladta a család költségvetését, adásvétel így nem lett a sok alkudozásból. Két hete viszont kaptak egy telefont a beruházótól, aki azon túl, hogy közölte, megvan még a lakás, 3 millió forintnyi engedményt is megcsillantott. A fiatalok végül addig-addig kérették magukat, amíg még jobb pozícióba kerültek: a diszkonton felül az építtető díjmentesen elvégzi számukra a falak és az ajtók tervmódosítását (ez „békeidőkben” akár 100 ezer forintba is belekerült), továbbá konyhabútort kapnak, és per pillanat még egy gépkocsi beállóról is tárgyalnak.

Leállt a motor

Konkrét példát természetesen mindenre és mindennek az ellenkezőjére is lehet hozni, ám az említett esetek történetesen teljes mértékben beleillenek a lakáspiacról mostanában kirajzolódó általános képbe. A helyzet már a pénzügyi válság előtt sem volt rózsás, ám a hitelcsapok elzáródása és a korábban folyósított kölcsönök brutális megdrágulása óta minden vektor egy irányba, a pangás felé mutat. A legszomorúbb az, hogy az új lakások építése, vagyis az a motor, ami a teljes piacot lendületbe hozhatná, szinte teljesen leállt.

(A cikk további izgalmas részletei a Figyelő legfrissebb számában olvashatók.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik