Élet-Stílus

Rekordzsúfoltság az égbolton

Több ezer madarat figyeltek és gyűrűztek meg az idei madármegfigyelő napokon: európai összehasonlításban a magyarok voltak a második legeredményesebbek.

Azt az idei eredmények is igazolták, hogy az orosz és spanyol madármegfigyelők a magyarok legnagyobb versenytársai. A meghirdetett kategóriákban Magyarország a 2. lett a megfigyelt madarak számát tekintve, a 3. lett a részt vevő helyszínek száma alapján és a 4. lett a résztvevők száma szerint. Az első helyet váltva Oroszország és Spanyolország szerezte meg – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Forrás: Nagy Károly

Forrás: Nagy Károly

Október első hétvégéjének különlegessége volt, hogy több vonuló madarat lehetett megfigyelni, Fenékpusztán több mint 8000 fecskére került gyűrű. Európa északi és keleti részén szokatlanul rossz idő volt, több program is elmaradt. A Kárpát-medencében azonban napsütés kísérte a hétvégi kirándulásokat és megfigyeléseket.

Az idei madármegfigyelő napok különlegessége, hogy a hosszan elnyúló nyárnak köszönhetően több fajta költöző madarat is megfigyelhettek az érdeklődők hazánkban. Fenékpusztán kiemelkedően nagy számú fecske került a gyűrűző hálóba, október 3-án 5000, míg október 4-én 3200 fecskére került gyűrű. A Hortobágyon találkoztak amerikai pettyeslilével és vándorpartfutóval.

Naplás-tó (fotó: Bajor Zoltán)

Naplás-tó (fotó: Bajor Zoltán)

A legtöbb megfigyelt madár seregély volt 300 ezer példánnyal, a második a daru 48 ezerrel, míg a harmadik a tőkés réce 43 ezer madárral. A legtöbb hazai résztvevőt Budapesten, a Naplás-tónál számlálták (600 fő). Az idő kedvezett a tóparti megfigyeléseknek, gyerekcsoportok, családok, baráti társaságok vettek részt a helyi programokon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik