Élet-Stílus

Norvégiában a legjobb élni

admin
admin

2009. 10. 05. 15:20

Az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) közzétett, a világ országait az életminőség szerint rangsoroló idei listáján Norvégia végzett az első helyen. A felmérés szerint Nigerben a legrosszabb élni.

A világgazdasági válság tavaly őszi kirobbanása előtt, 2007-ben felvett – többek között az egy főre jutó hazai össztermékre, továbbá az oktatás színvonalára és a várható élettartamra vonatkozó – adatok szerint Norvégiát Ausztrália és Izland követi a sorban, a sereghajtók Niger mellett Afganisztán és Sierra Leone. Az első tízben szerepel még Kanada, Írország, Hollandia, Svédország, Franciaország, Svájc és Japán. Magyarország a 43. helyre került.

“Jelentős javulás történt, de a fejlődés egyenlőtlen” – állapította meg az UNDP. Míg a világ legszegényebb 24 országában a lakosság fele írástudatlan, a közepes fejlettségű országokban csak minden ötödik ember. A legtöbbet – több mint három helyezést – Kína, Kolumbia, Venezuela és Peru lépett előre.

Magyarország a 43., Észtországgal, Lengyelországgal és Szlovákiával nagyjából egyforma eredménnyel; a közép-európai térség államai közül Szlovénia és Csehország előzi meg.

Az egy főre jutó GDP alapján Liechtenstein áll az élen, és a Kongói Demokratikus Köztársaság az utolsó. Az átlagos várható élettartam Japánban a legnagyobb – 83 év – és Afganisztánban a legalacsonyabb, 44 év.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.