Élet-Stílus

Csak a tőgymeleg tej friss

Bár számos szakértő úgy véli, nincs szükségünk a tejre, a tejfogyasztás még mindig igen jelentős része táplálkozásunknak. Nem árt tehát tudni, mi is van benne, mit jelentenek a címkén lévő kifejezések.

Ma már igen erősen megoszlanak a szakértői vélemények arról, hogy egészséges vagy káros dolog-e a tejfogyasztás. Egyesek úgy vélik, hogy szinte egyáltalán nincs is szükségünk a tejre, csak a benne található kalciumra, ez azonban számtalan más élelmiszerben is megtalálható. Más kutatások szerint azonban a tej még ma is egyik legfontosabb funkcionális élelmiszerünk. A benne lévő bioaktív tápanyagok miatt fokozottan egészségvédő.
Ízelítőként néhány fogalom, mi mit jelent a tejeszacskón/dobozon.

A nyers tej a kezeletlen tej megnevezése. A nyers tejben azonban előfordulhatnak olyan mikroorganizmusok, amelyek között kórokozókat is találhatunk. Ezért a nyers tejet felforralva kell fogyasztani. A friss tej kifejezés tulajdonképpen csak a tőgymeleg nyers tejet illetné meg, frissnek már a hűtés után sem nevezhető. Az a tej pedig, amelyet a boltban, különböző feldolgozások után kapunk, már rég nem „friss”.

Pasztőrözés és homogénezés

A pasztőrözést eredetileg azért vezették be, mert a tehenek között megjelent TBC az ember számára is veszélyt jelentett. A pasztőrözés során a tejet 38 másodpercig 76 fokon hőkezelik, majd lehűtik. A pasztőrözés funkciója, hogy a tejben a nem kívánatos mikroorganizmusok, baktériumok számát lecsökkentse, és ezáltal tartósítsa a tejet.

A homogénezés a tej zsírtartalmának, tulajdonságainak egységesítését jeleni. Voltaképpen a tejben lévő zsírgolyócskák méretét csökkentik, úgy, hogy a tejet nagy nyomás alatt egy fémlapon átnyomják. Funkciója, hogy ne képződjön például tejszín a felhevítés során, hogy a tejben lévő anyagokat könnyebben emészthetővé tegyék.

Mi lehet a tejben?

A tej átlagos összetétele: 87,9 százalék víz és 12,1 százalék szárazanyag (tejzsír, tejfehérje, tejcukor, vitaminok, ásványi anyagok). Gyakran olvashatunk arról, hogy a tejzsíron, tejfehérjén, tejcukron kívül egyéb olyan anyagok is belekerülhetnek a tejbe, amelyek káros hatással vannak a szervezetünkre.

A tej natúr terméknek minősül, tehát a tejbe tilos élelmiszeripari adalékanyagot (E-számot) tenni. Ugyanakkor az állattartás körülményei miatt lehetnek benne gyógyszermaradványok, hormon- vagy antibiotikum-származékok, ólom. Korántsem biztos azonban, hogy ezek minden tejben benne vannak. Az is elképzelhető, hogy megtalálhatóak ugyan a tejben, de csak a törvényes határértékek alatt.

bővebben

A témáról bővebben a Tudatos Vásárlók Egyesületének honlapján olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik