Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Hangfoglalás vagy A Keresztapa

Jön az izlandi Emilia Torrini, az angol Frankmusic, és a Buena Vista gitárosa, szülinapi bulit tart a Magyar Narancs, elővezeti Radnóti-estjét Both Miklós – programajánló a hétvégére.

Lassan behúzódnak a koncertek a szabadtéri helyekről a koncerttermekbe. E hétvégén a Müpában például egymást váltják a kihagyhatatlan produkciók: Both Miklós, Emilia Torrini, Eliades Ochoa, Boban Markovic. Csak győzzünk válogatni! A Dürer-kertben ünnepli a Magyar Narancs a szülinapját nagyszerű koncertekkel. A mozdulatszínházi társulat Az állatok farsangját adja elő, a Merlin a nemzetközi Peace-projekthez kapcsolódik. A Syma csarnokban és egy csomó más helyen pedig a Hangfoglaló magyarok portyáznak.
A tévében pedig lesz például a gengszterfilmek etalonja, a Keresztapa.

Kérdés: menjek vagy maradjak?

menjek…

péntek, október 2.

Pénteken a Művészetek Palotájába érdemes elzarándokolni, ahol egyszerre több koncert zajlik, csak győzzünk választani. A Nemzeti Hangversenyteremben az izlandi Emilia Torrini lép fel, akit Kylie Minogue Slow című daláért Grammy-díjra is felterjesztettek. Zenekarával ma már olyan európai fesztiválokon és koncerttermekben lépett fel, mint a Glastonbury Fesztivál, a londoni Royal Festival Hall és a Stockholmi Dzsesszfesztivál. Titokzatos hangját ismerhetjük A Gyűrűk Ura második részének végén elhangzó Gollum’s Song című betétdalból, s utolsó lemeze, a Me and Armini sikerét már Magyarországon is érzékelhetjük. Ugyanakkor a Fesztivál Színházban Both Miklós vezeti elő a Radnóti-albumot a Napra zenekar segítségével, na ezt sem érdemes kihagyni. (Both-interjú itt.)

Emilia Torrini

Emilia Torrini

Péntektől vasárnapig tart a Hangfoglalás című hangszerkiállítás és vásár, valamint buli. A legfiatalabb korosztálynak igazán kiváló lehetőség, hogy a Syma csarnokban megismerkedjen a hangszerekkel, és ki is próbálja azokat. (Teljesen ingyen.) Persze közben az apuka is ismét felfedezheti magában a tinédzserkorban elveszett gitárost, és ki tudja, talán újrakezdi a pengetést. Ha nem, akkor a rendezvényhez kapcsolódó több mint száz koncerten csodálhatja azokat, akiknek nem jelent gondot a zenélés. Lesz Thanks Jimi Fesztivál is megint, ahol mindenki egyszerre nyomja majd a Hey Joe-t.
bővebben>>

Balogh Kálmán

Balogh Kálmán

A Magyar Narancs 20. születésnapját háromnapos bulival ünnepli a Dürer-kertben. Pénteken például fellép Balogh Kálmán és zenekara, a Budapest Bár és a Mystery Gang. Bármelyikre egyenként is érdemes elmenni, de most 2009 forintért mindet megnézhetjük. (Elővételben 1989 forint volt a jegy.)

szombat, október 3.

“Békés” estére készül október 3-án a Merlin, méghozzá a nemzetközi Peace-projekt partijára. A spanyol Buffet Libre zenei site gazdáinak legújabb kezdeményezésére, Izlandtól Tunéziáig közel 50 ország előadói prezentálnak egy-egy dalt arra a digitális kiadványra, amelynek teljes bevételét az Amnesty International emberi jogi szervezet kapja. Az elképesztően változatosnak és izgalmasnak ígérkező “album” örömére Európa-szerte bulikat rendeznek, így itt Budapesten is. Méghozzá olyan porondmesterekkel, mint az egyik legfelkapottabb brit elektropop-előadó, Frankmusik és a budapesti We Plants Are Happy Plants nevű „emotional electro” formáció, ami a trenddiktáló zeneblogok egyik kedvence manapság.

Frankmusik

Frankmusik

A Művészetek Palotájában a Buena Vista Social Club gitáros-énekese, Eliades Ochoa lép fel. Bár világszerte őt is csak a film kirobbanó sikere óta ismerik, a cowboykalapos kubai gitáros és énekes már hatéves kora óta játszik a tres nevű jellegzetes kubai hangszeren. A szigetország déli részéről, Santiago de Cuba közeléből származik, zenei tudását is a város utcáin szerezte, s együtteseivel ő is a kubai son stílust játszotta, akárcsak a Buena Vista Social Club zenekarában a többi nagy öreg. A világsztárokká vált remek zenészek közül sajnos már alig vannak közöttünk, így Ochoára, a legendás zenei társulat egyik utolsó képviselőjére még nagyobb figyelem irányul. A gitáros a son mellett a kubai vidék hangjait is megszólaltatja: gyakran játszik úgynevezett guajira vagy guaracha stílusokat. A „kubai Johnny Cash” néven is emlegetett zenész karrierjéből a Grammy-díj sem maradt ki.

Eliades Ochoa

Eliades Ochoa

A Magyar Narancs-buli alkalmával szombaton a Fókatelep, a 30Y és a Lopunk váltja egymást a Dürer-kert színpadán, a Millenárison Szalóki Ági lép fel.

vasárnap, október 4.

A Nemzeti Táncszínházban a Karnevál – Az állatok farsangja című mozdulatművészeti mesejátékot adja elő a Magyar Mozdulatművészeti Társulat. A mozdulatművészet klasszikus iskolái mindig fontosnak érezték gyermekprodukciók készítését. Számos sikeres mesejáték készült a ’30-as, ’40-es években. A Magyar Mozdulatművészeti Társulat produkciójával ezt a régi hagyományt újítja fel. A klasszikus zenékre készült mesejáték a mozdulatművészet nyelvén, a gyermek nézők mozdulatait és ötleteit is az előadásba vonva jeleníti meg „Az állatok farsangját”.

Karnevál - Az állatok farsangja

Karnevál – Az állatok farsangja

Vasárnap zárul a Petőfi Irodalmi Múzeumban a Budapest Transzfer 2009 – Bábel Tour címmel rendezett irodalmi fesztivál, amelynek a témája a nyelv. 11-től lesz a záró beszélgetés az újvidéki író, Végel László vezetésével.

Boban & Marko Markovics Orkestar

Boban & Marko Markovics Orkestar

A Művészetek Palotájában a Boban & Marko Markovics Orkestar, a Rácalmási Jankovich-kúriában pedig a Csík Zenekar lép fel, a Tökfesztivál látogatói nagy örömére, ez utóbbi Lovasi Andrással megerősítve.

… moziba

A hét premierfilmjei (az Exit24.hu ajánlásával):

Hasonmás

Bruce Willis sci-fije kiváló alapötletből, viszont már ismert klisékből összelopkodva. Mondhatni, hogy az Én, a robot kicsit másképp, csak hangyányival gyengébb kivitelben. Bár többet nem is várt senki attól a rendezőtől, aki elindította a Terminátor filmek kálváriáját. Egyszernézősnek azonban tökéletes, de nagy nyomot nem fog hagyni, maximum Bruce pepije.

Családban marad

Vidám kis izlandi mozi egy lassan katasztrófába merülő lagziról. Amolyan jéghideg Macska-jaj, csak kevesebb humorral és eredetiséggel. Katherine Heigl vígjátékát viszont mérföldekkel lekörözi – pedig egy ismert arc sincs benne.

A csúf igazság

A film a következő témakört járja körbe: a nők a szívükkel gondolkoznak, a férfiak pedig a nemi szervükkel. Viszont, aki a fejével gondolkozik, az nem nézi meg ezt a romantikus vígjátéknak szánt valamit. Hiába a nagy nevek, és a jó alapötlet, ez nagyon nem sikerült jól.

Tréfa

Egy katolikus bentlakásos iskola élete a történelem tükrében. Igazi csemege azoknak, akik szeretik a korhű drámákat. A fiúk gonosz viselkedése pedig sokakban emlékeket idézhetnek fel.

Koccanás

Koccanás

Koccanás

Aki látta Spiró György azonos címmel készült színdarabját az tudhatja, hogy mire számíthat. Vérbeli társadalomkritika a mai magyar emberről, egy karambol tükrében. A szereplőgárda dicséretet érdemel, de mindez jobb volt a világot jelentő deszkákon.

családi programra

Őszköszöntő szüreti nap Lakiteleken

Egy igazán hangulatos szüreti mulatságon vehet részt, aki szombaton ellátogat Lakitelekre, ahol a felvonulókat díszített utca várja, a gyerekek kipróbálhatják a szőlőtaposást, madárijesztőket helyezhetnek el, hogy távol tartsák a seregélyeket a finom szőlőtől, népi játszótéren népi játékokat játszhatnak, megtanulhatják, mi is az a csutkahajtás. A felvonulás alatt tökszépség-kiállítást is rendeznek, ahol megválasztják a Tök királyt is.

Menjek vagy maradjak – Hangfoglalás vagy A Keresztapa 8

… kiállításra

World Press Photo 2009

Múlt pénteken nyílt meg a Millenárison, a World Press Photo-tárlat. A főszervező, Révész Tamás szerint idén kevesebb a vér a képeken, mint korábban. Hogy ez valóban így van-e, könnyen ellenőrizhetjük a helyszínen.

Menjek vagy maradjak – Hangfoglalás vagy A Keresztapa 8

bővebben>>

maradjak…

… tévézni

péntek, október 2.
m2, 23:45

Deus ex machina

A marokkói-palesztin-francia-német romantikus dráma Izraelben játszódik. Názáretben egyre nő a feszültség, és nem csak a zsidók és a város lakosságának nagyobb részét kitevő arabok között. A palesztinok egymás közötti ellenségeskedése sem csitul, a bennük élő frusztrációkat a legkülönbözőbb módokon vezetik le.

Menjek vagy maradjak – Hangfoglalás vagy A Keresztapa 8

Az egyik férfi rutinszerűen a szomszédos udvarba zúdítja a szemetet, a másik kőtörő kalapáccsal veri szét szomszédja felújított kocsibehajtóját, egy harmadik pedig lecsavarozza annak az autónak a rendszámtábláját, amelynek tulajdonosa nem hajlandó elállni az útjából. Egy idősebb férfi, aki belefáradt a szomszédok acsarkodásába, összeütközésbe kerül az egyik bajkeverővel, de az izgalomtól szívrohamot kap. Jeruzsálemben állomásozó fia, E.S. berohan a kórházba, de apja kilátásai nem túl kedvezőek. Az öregúr haldoklik, E.S. pedig egy Ramallahból való gyönyörű palesztin nővel flörtöl, aki egy bankban dolgozik. Két kórházi látogatás között E.S és a lány a Názáret-Ramallah közötti út kereszteződésénél találkozik, a randevúk helyszíne a közeli park, ahol egymás kezét fogják, miközben az izraeli katonák rutinosan molesztálják az arab sofőröket.

szombat, október 3.
Tv2, 23:50

Megetetett társadalom

Eric Schlosser Magyarországon is megjelent bestsellere, a Megetetett társadalom ihlette Richard Linklater Arany Pálmára jelölt filmjét, amely a Traffic nyomdokain haladva görbe tükröt tart az amerikai álom mára már korántsem makulátlan ábrázata elé.

Menjek vagy maradjak – Hangfoglalás vagy A Keresztapa 8

Richard Linklater tablója az illegális bevándorlótól a középnyugati éttermi dolgozókon át a topmenedzserig a társadalom minden szereplőjét szembesíti a kellemetlen igazsággal, hogy szar van a palacsintában (vagy éppen a hamburgerben), és az uniformizált világban semmi sem az, aminek látszik.

vasárnap, október 4.
22:00, TV2

A Keresztapa

Minden idők legnagyobb maffiafilmje, a műfaj etalonja, világhírű színészek és rendező munkája. A történet bemutatja azokat az embereket és azt a gépezetet, ami az olasz maffiában gyökerezve, a világ leghatalmasabb és legrettegettebb hatalmává vált az Egyesült Államokban. Figyelemmel követhetjük a kegyetlen, gyilkos módszereket, amivel a Corleone család feje dolgozik.

Menjek vagy maradjak – Hangfoglalás vagy A Keresztapa 8

Tanúi lehetünk a hihetetlen összetartásnak, az érdekek és a félelem összetartó erejének, ami ezt a világot jellemzi. Emberek sorsa, élet és halál kérdése dől el Don Vito Corleone dolgozószobájában. Egyesek védelemért fordulnak a nagyúrhoz, mások hadüzenettel érkeznek. A rivális maffia, a Tattaglia család ugyanis végső leszámolásra szólította fel a Corleone családot. S a hadüzenet után az egész város lángba borul.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik