Élet-Stílus

Földrengés lesz Los Angelesben is?

A houstoni Rice Egyetem munkatársai szerint a pár nappal ezelőtt Szumátrán pusztító erőteljes földrengések további rengéseket generálhatnak világszerte. A kutatók úgy vélik a kaliforniai Szent András-törésvonal változásai bizonyítékul szolgálhatnak a geológia pillangó-hatás elméletére is.

Fenglin Niu, a kutatás egyik résztvevője, két konkrét esettel is bizonyítva látja elméletüket. A Szent András-törésvonal első jelentős változásai egy 1992-ben, több száz kilométerrel délre bekövetkezett, 7,3-as erősségű földrengés után keletkeztek – írta a The New Scientist egy cikkében.

2004-ben, amikor a Richter-skála szerinti 9,1-es erősségű rengés rázta meg Szumátrát, 8000 kilométerrel arrébb további változásokat észleltek a törésvonalon. A geológusok mindkét esetben gyakoribb mikroföldrengéseket észleltek.

A kutatók bíznak az elméletük által felállított összefüggésekben, ezzel azt sugallva, hogy a szeptember 30-án bekövetkezett, a Szamoát szökőárral pusztító és a Szumátrát romba döntő rengések között, a jelentésekkel ellentétben mégis kapcsolat van, és nem véletlen egybeesésről van szó. Niu szerint utóbbi állítás elhamarkodott, hiszen lehetséges, hogy a szamoai földrengés generálta a másodikat, annál is inkább, mivel az epicentrumok közel estek egymáshoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik