Élet-Stílus

Kihasználták a vénasszonyokat

Népi gyökerei nincsenek, feltehetően a 20. században alakult ki a vénasszonyok nyara elnevezés. Annál több példát találunk azonban arra, hogyan használták ki elődeink az ősz közepén jelentkező meleg, napos periódust. Tudományosan ezt úgy nevezik: egy anticiklon gátolja a levegő mozgását, ezért kap pár nap haladékot a nyár az őszben.

A vénasszonyok nyara kifejezés amilyen fiatal, olyan hamar át is ment már egy újfajta értelmezésbe. Nemzedékünk a meteorológiai ősz kezdete, azaz szeptember 1-jétől a tél beálltáig terjedő minden napos, melegebb napot vénasszonyok nyarának tulajdonít. Korábban a meghatározás kicsit „szigorúbb” volt: a koraőszi lehűlést követő 8-10 napos októberi meleg periódust hívták így – mondta el az FN.hu-nak Koltay Erika, a Néprajzi Múzeum Múzeumpedagógusa.

Kihasználták a szép időt

A vénasszonyok nyarának nincs néprajzi vonatkozása, népi gyökerei nincsenek. A kifejezés feltehetően a XX. században, városi környezetben születhetett, de pontos eredetét homály fedi. Éppúgy, mint az indiánnyárnak, amely ugyanezen fogalom angolszász „megfelelője”.

Kihasználták a vénasszonyokat 1

Október, azaz mindenszentek hava azonban bővelkedik hagyományokban, és nem egy akad köztük, amelyiknek kimondottan jól jött a vénasszonyok nyarának kellemes időjárása. A sort október 15-én Teréz napja nyitja, amely főleg az erdélyi borvidéken és a Somlóhegyen a szüret kezdetét jelentette. A földön végzett munkák végeztével ebben az időszakban zajlottak hagyományosan a lakodalmak is, az embereknek ekkor jutott idejük a mulatozásra. Mondani sem kell, mindkét eseménynek igencsak jól jött a langyos meleg idő – jegyzi meg a muzeológus.

Tudományosan is alátámasztható

Állattartó közösségekben az év egyik legnagyobb eseménye volt Szent Mihály napja (szeptember 29.), amikor az állatokat téli szállásra hajtották a nyári legelőkről. Ekkor volt az elszámolások ideje, amiket közös programok, ünnepségek kísértek. A mondás szerint Szent Mihály öltöztet, Szent György (április 24.) vetkőztet – vagyis ez a nap már tényleg a nyár végét jelentette.

Simon-Júda napja, október 28. is jeles lakodalmas, szüreti nap, és fontos pásztorünnep volt. Tokajban ezen a napon kezdődött a szüret, és ez volt a nyáj téli szállásra hajtásának végső határideje. Bármennyire is újkeletű elnevezés a vénasszonyok nyara, jól látszik, hogy a nép évszázadokon keresztül számon tartotta és kihasználta ezt az időszakot, a tél előtt „ajándékba” kapott néhány nyári napot.

Tóth Tamás meteorológus, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa megerősítette az FN.hu-nak, hogy a vénasszonyok nyara légköri eseményekkel, tudományosan magyarázható jelenség. Ilyenkor egy nagy kiterjedésű anticiklon telepszik meg fölöttünk, amely blokkolja a légköri mozgásokat, ezzel napos, száraz időt okozva. És valóban, a népi megfigyelésekkel összhangban szeptember végén, október közepén kellemes, langyos idő tapasztalható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik