Élet-Stílus

Sör és whisky folyik ősszel

Bőrgatyás sörözgetés Münchenben, whiskyárverés Skóciában, hagymakirálynő-választás Weimarban – a hazai szüreti bálok helyett három izgalmas, külföldi gasztronómiai fesztiválra invitál az FN.hu. Utazási ajánlatok őszi evős-ivós rendezvényekre.


Sörcsapok közelében

Ha október, akkor Oktoberfest – a világhírű müncheni sörfesztivál idén szeptember 19. és október 4. között várja a „folyékony kenyér” szerelmeseit. Az első Oktoberfestet, amely valójában egy nagyszabású lovasverseny volt, 1810-ben rendezték meg Ludwig bajor koronaherceg és Terézia szász-hildburghauseni hercegnő esküvőjének az alkalmából. Az elmúlt mintegy kétszáz évben egy óriási, nemzetközi sörös mulatsággá nőtte ki magát, amelyre évente közel 6,5 millióan látogatnak el. A müncheni sörfesztivál az idén literenkénti 8,30-8,60 eurós árakkal (szemben a tavalyi 7,70-8 euróval) várja az odalátogatókat, akik 150-220 euróért valódi bőrgatyát vagy 100-150 euróért buggyos ujjú dirndliruhát is magukra húzhatnak. Ha pedig megéheznének, akkor fél grillcsirkéért 12 eurót, míg egy perecért 3-4 eurót kell fizetniük.

(fotó: MTI)

Drágább a sör a válság ellenére (fotó: MTI)

Egyedül a Hofbräu München sátorban a fesztivál 16 napja alatt körülbelül 550 ezer liter sört, 70 ezer fél grillcsirkét, 8500 virslit, 8000 sült oldalast szolgálnak fel.

A hazai utazási irodák 80-90 ezer forintért kínálnak két személy számára egy háromnapos, buszos kirándulást a müncheni sörfesztiválra. Az útiköltség magába foglal egy panzióbeli, kétéjszakás szállást reggelivel. Amennyiben csak egy napra kóstolnánk bele a sörfesztivál hangulatába, úgy akár 30 ezer forintból is elutazhatunk párunkkal az Oktoberfestre, ugyancsak buszos utazás keretében. Bár a sörsátrakba ingyen juthatunk be, ám ülőhely hiányában nem szolgálnak ki, ezért nem árt időben gondolni a helyfoglalásra. Egy ülőhely akár 30-38 euróba is kerülhet fejenként, ám az összeg rendszerint tartalmazza egy fél grillcsirke és két egyliteres sör árát.

Whisky folyik mindenhol

Ha éppen a szellemjárta skót kastélyok között barangolunk Skóciában szeptember végén, érdemes a skót-felföldi Speyside régió felé venni az irányt, ahol autentikus whiskyfesztiválban (szeptember 25-28. között) lehet részünk. A lazachalászatáról is híres vidékre Edinburgh-ből vagy Glasgow-ból 3,5 óra alatt juthatunk el autóval.

A világ whisky hazájának is nevezett régióban az eredeti speyside-i whisky készítésének a titkába is betekintést nyerhetnek e nemes ital szerelmesei. A helyi szeszfőzdék (Dufftown, Forres, Elgin, Aberlour) ugyanis kitárják a kapuikat a nagyközönség előtt. Sőt a fesztiválra látogató még a ritka évjáratú italokra is licitálhat a whiskyárverésen, valamint tesztelheti wkiskyismeretét az ízlelőversenyen. Szuvenírnek pedig több mint 150 fajta ital közül válogathat a helyi üzletekben. Ha egy napnál többet szeretnénk elmélyülni a whiskykóstolgatásban és -főzésben, akkor a Speyside régióban a “bed and breakfast” („ágy és reggeli”) jelzésű vendégházakban egy éjszakára 15-18 ezer forintért szállhatunk meg párunkkal.

Megnyílnak a szeszfőzdék a nagyközönség előtt (forrás: eventscotland)

Megnyílnak a szeszfőzdék a nagyközönség előtt

(forrás: eventscotland.org)

Karnevál a hagymapiacon

Bár kevésbé ismert, mint a müncheni sörfesztivál, azonban nem kell szégyenkeznie a weimari hagymafesztiválnak az évi 300 ezer látogatójával. Türingia legnagyobb szabadtéri rendezvényét idén 356. alkalommal rendezik meg október 9-11. között. Hagymakirálynő-választás, hagymafonat-fűzés, koncertek és futóverseny – a középkori eredetű vásári piacból karneváli látványosságokat felvonultató eseménnyé vált a rendezvény az elmúlt századok során, ám továbbra is a hagyma köré csoportosul minden program. A hagymapiac szimbóluma még manapság is a hagymafüzér, amelynek igazi mesterei a heldrungeni parasztok: minden évben összemérik tudásukat és kézügyességüket abban, ki tudja a leghosszabb hagymafonatot elkészíteni. A nyertes művére pedig bárki licitálhat, és akár konyhája-ebédlője dísze lehet.

Türingiában túrázgatva Erfurtból 15-20 perc alatt juthatunk el vonattal Weimarba, a vonatozás pedig a kedvezményes Hopper-Ticket-Thüringen jeggyel csupán 3 ezer forintba kerül két fő számára. Mühlhausenből azonban hosszabb az út: 1-1,5 órát kell utaznunk, s ebben az esetben 12 500-15 ezer forintra rúg két retúrjegy. Ha ezt az utóbbi útvonalat választjuk, akkor érdemesebb az egész hétvégét Weimarban eltölteni, hogy alaposabban szétnézhessünk, ráadásul a fesztivál idején viszonylag olcsó szálláslehetőségeket foghatunk ki: egy 3-csillagos hotelben egy éjszakára már 18-22 ezer forintért kaphatunk szobát két fő számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik