Élet-Stílus

Átigazolás 2009: a spanyolok mindenkit lepipáltak

A nyári átigazolási szezonban a Real Madrid Cristiano Ronaldo 94 millió eurós megvásárlásával megdöntötte az átigazolási rekordot, és egyedül többet költött, mint a Bundesliga összes csapata. A sztárok új hazája Spanyolország lett.

Spanyolország

Visszahódította első helyét Európában a spanyol La Liga. Míg az elmúlt években rendre az angol csapatok vitték el a legjobb játékosokat, ezúttal a Real Madrid és a Barcelona szenzációs igazolásaival volt tele a sajtó. Ez részben köszönhető a font gyengeségének, és a nem túl kedvező adókulcsoknak.

A Deloitte tanácsadó cég kimutatása szerint egy angol klubnak 6,8 millió eurós szerződést kell kötnie, hogy az adott játékosa évente nettó 3 millió eurót hazavihessen. Egy spanyol együttesnek ugyanilyen fizetésért elég bruttó 4 milliót fizetnie. Franciaországban (6,7 millió), Olaszországban (5,7), valamint Németországban (5,4) is kedvezőbb a helyzet, mint Angliában.

Cristiano Ronaldo a világ legdrágább játékosa lett (MTI/EPA)

Cristiano Ronaldo a világ legdrágább játékosa lett (MTI/EPA)

A királyi gárda régi-új elnöke, Florentino Perez azzal nyerte meg a klub elnökválasztását, hogy egy új, galaktikus érát ígért a szurkolóknak. Az ingatlanüzleteiből 2 milliárd eurós magánvagyonnal rendelkező elnök tartotta a szavát, és összesen 257 millió euróból igazi klasszisokat igazolt.

Elsőként a Milanból érkezett 64 millióért a brazil Kaká, hetekkel később pedig sikerült megállapodnia a MU-val Ronaldo ügyében. A portugálért rekordnak számító 94 milliót fizettek az angol klubnak. Karim Benzemáért és Xabi Alonsért egyaránt 35 milliót kért a Lyon illetve a Liverpool, Raúl Albiolt pedig már szinte aprópénznek tűnő 15 millióért szerezték meg a Valenciától.

A fővárosiak némileg javítottak a mérlegükön Sneijder (15 millió), Robben (24), Negredo (15) és Huntelaar (15) eladásával, ugyanakkor még így is 170 milliós mínuszban vannak.

A triplázó, bajnokságot, kupát és BL-t nyerő Barcelona sem akart lemaradni a nagy rivális mögött, és annak ellenére 107 millió eurót költött, hogy nem volt lyukas posztja. Az Interrel kötött megállapodás értelmében Samuel Eto’óért, és súlyos milliókért cserébe érkezett Zlatan Ibrahimovic és Maxwell.

A 24 millióért megvásárolt brazil tehetséget, a 20 éves Keirrisont a Barca azonnal kölcsönadta a Benficának, a Sahtar Donyecktől érkezett Dimitrij Csirginszkijnek viszont feltehetően állandó szerepet szán a védelem tengelyében Pep Guardiola.

Anglia

Az élbolyba vágyakozó Manchester City dúsgazdag tulajdonosának, Manszur bin Zajed sejk bőkezűségének köszönhetően két kézzel szórta a pénzt a nyáron: nem kevesebb 139 millió eurót fizetett ki új játékosokért – csak a több 250 milliót eltapsoló Real Madrid költött ennél többet. Csak Carlos Tévez és Emmanuel Adebayor 58 millióba került.

Mindenesetre egyelőre úgy fest, a kisebbik manchesteri klubnak megérte mélyen a zsebbe nyúlni, hiszen eddigi mindhárom bajnokiját megnyerte, ráadásul még gólt sem kapott. A városi rivális, címvédő United 94 millió euróért „lepasszolta” Cristiano Ronaldót a Real Madridnak, s bár megtehette volna, hogy több tízmillió euróért sztárokat igazol, „mértékletesen” költekezett (a legdrágább új szerzemény, Luis Valencia 18,9 millióba került), így a MU 66,2 millió plusszal zárta az átigazolási szezont.

A Liverpool és az Arsenal Xabi Alonso, illetve Adebayor eladásával szintén extrabevételnek örülhetett, előbbi 750 ezer, utóbbi 37,7 milliót keresett a nyáron. A Poolba mások mellett Glen Johnson és Alberto Aquilani érkezett fejenként 20 millió körüli összegért, míg az „ágyúsok” csupán egy játékost vettek, Thomas Vermaelent az Ajaxtól, aki kereken 10 milliót kóstál.

A Chelsea az egyetlen a nagyok közül, aki többet adott ki újakra, mint amennyit játékoseladásból keresett, jóllehet, az érkezők közül csak az orosz Jurij Zsirkové a húzós név.

A Premier League húsz együttese 547 millióért igazolt új labdarúgókat. A „magyaros” klubok, a Fulham, a Hull City és a Sunderland is igazolt egy-egy neves futballistát, Damien Duffot, Jozy Altidore-t, illetve Darren Bentet. Utóbbiért Fülöp Márton csapata klubrekordot jelentő összeget, 11,8 millió fontot adott a Tottenhamnak, amely bár sokaktól megvált a nyáron, Peter Crouch és Niko Kranjcar megszerzésével mégis „izmosodott” az átigazolási időszakban – és eddigi négy bajnokiját megnyerte.

Olaszország

Az olasz labdarúgó-bajnokság két emblematikus figurája, a svéd Zlatan Ibrahimovic és a brazil Kaká is országot váltott a nyáron, mindketten Spanyolországban (Barcelonában, illetve Madridban) kötöttek ki. Az „eladó” klubok szurkolóinak ez nem is igazán tetszett: az Internél és az AC Milannál is tüntettek a hívek az egyesületi vezetők játékospolitikája ellen. Holott azért Milánóba is elkönyvelhettek értéket a bevételi oldalon, nem beszélve arról, hogy pénz is került a kasszába: a bajnok Inter 15,5-tel, a Milan több mint 58 millió plusszal zárta az átigazolási időszakot.

A címvédő kék-feketék az Ibrahimovic-ügylet részeként a csapathoz hozták a 20 millió eurót kóstáló Samuel Eto’ót a Barcelonától, továbbá megszerezték a Realnál kegyvesztetté vált Wesley Sneijdert, míg a Milan a szintén Madridból érkező Klaas-Jan Huntelaart állította csatasorba. A Juventusnál a bevételnél előrébb valóbb volt a keret valódi megerősítése, a torinói klub mélyen zsebbe nyúlva klasszisokat igazolt.

Felipe Melo (25 millió), Diego (24,5) és a világbajnok Fabio Grosso (2), valamint a Madridból visszatérő Fabio Cannavaro is zebramezbe öltözött. A távozók listáján a visszavonuló Pavel Nedved, Olof Mellberg és Cristiano Zanetti a húzósabb név.

A Debrecennel azonos BL-csoportban szereplő Fiorentina a fentebb említett Melo mellett többek között Franco Semiolitól, Zdravko Kuzmanovicstól is megvált, viszont leigazolta Marco Marchionnit, Lorenzo De Silvestrit, C. Zanettit és Saviót, ráadásul az átigazolási ügyletekkel 19,2 millió eurót is keresett.

Az AS Románál meglehetősen nagy volt a mozgás, ugyanakkor Marco Motta számíthat csak valódi erősítésnek. A Lazio 27 millió eurót költött a nyáron, Mauro Matías Záratéért 20 milliót fizetett. A liga egyetlen magyarja, Vladimir Koman klubot váltott: a Sampdorától kölcsönbe az újonc Barihoz került.

Robbennel jelentősen erősödött a Bayern (MTI/EPA)

Robbennel jelentősen erősödött a Bayern (MTI/EPA)

Németország

A német Bundesliga csapatai a nehéz gazdasági helyzet ellenére rekordösszeget tapsoltak el az átigazolási piacon. Az élvonal 18 csapata összesen 225 millió euróért igazolt új játékosokat, és ezzel megdöntötte a 2007/2008-as szezon előtti 203 milliót. Összehasonlításképpen érdemes megjegyezni, hogy a Real Madrid egymaga többet (260 milliót) költött a nyáron.

A prímet 74 millióval szokás szerint a Bayern vitte, amely új trénerrel és jó néhány poszton megerősített kerettel akarja visszahódítani a bajnoki címet. A bajorok az összeg nagy részét négy játékosra szánták: Mario Gomez (30 millió), Arjen Robben (24), Anatolij Timoscsuk (11) és Danijel Pranjic (8).

Jó néhány korábbi alapember elhagyta a klubot, ugyanakkor Lució (Inter), Zé Roberto (HSV), Tim Borowski (Werder Bremen), Lukas Podolski (Köln), Sagnol (visszavonult) közül csak a két brazil hiányát érezheti meg a bajor sztárcsapat.

A Stuttgart a Gomezért kapott – teljesen irreális – 30 milliónak csak a töredékét költötte el. Az orosz válogatott Pavel Pogrebnyakot (4,8) meglepően olcsón szerezte meg, és a középpálya megerősítésére kölcsönbe vette a Barcelonában csak elvétve játéklehetőséget kapó Alekszandr Hlebet.

Az ár-érték arányt nézve a Hamburger SV is nagyon jól igazolt a nyáron. A szezont szintén új trénerrel kezdő együttes 28 millió euróból, többek között Marcus Berget (FC Groningen), Eljero Eliát (Twente), David Rozehnalt (Lazio Rom) és a 35 évesen is kitűnő Zé Robertót (Bayern München) szerezte meg.

Érdemes még külön kiemelni Hyppia (Leverkusen), Maniche (Köln), Martins (Wolfsburg) érkezését. Ezek a játékosok sokat javíthatnak a liga utóbbi években megtépázott renoméján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik