Élet-Stílus

Milyen PC kell a gyereknek?

Egyre többen vásárolnak a neten iskolakezdés előtt is. Körülnéztünk, mire érdemes figyelni, ha számítógépet vennénk a gyereknek.

Manapság már a füzetekért sem kell sorban állni. Általában pár száz forintért kiszállítják a megrendelt termékeket a cégek a főváros területén, de a többségnél tízezer forint feletti vásárlásnál mindez már ingyenes. Az online termék-összehasonlító portál, a Kirakat.hu külön szekciót szentelt az iskolakezdésnek. Jellemzően a számítástechnikai termékek pörögnek a legjobban, a pendrive-ok, a laptopok és persze egyre nagyobb sláger a netbook – mondja Birkás Dávid az oldal főszerkesztője.

A Kirakat.hu huszonöt bolt árait hasonlítja össze, de van olyan termék, mint például egy MSI Wind laptop, amelyre a variációi miatt akár száz ajánlat is megjelenik. A választék óriási, egy ASUS gép 250 GB merevelemezzel, 2 GB memóriával már 122 000 forintért elvihető például.

Egyértelmű sláger egyébként a netbook. A hagyományos asztali PC-k iránti érdeklődés igencsak megkopott a neten is – számolt be Birkás Dávid. Érdemes mégis körültekintőnek lenni a netbookokkal. Képességeik alapján többségében egy 3-4 évvel ezelőtti asztali gépnek felelnek meg. A fiatalok elsősorban türelmetlenségük miatt csalódni fognak egy ilyen masinában – véli.

Hogyan változott az érdeklődés a számítástechnikai termékek iránt (googletrends.com). (A 100-as érték az adott keresés legmagasabb értéke.)

Hogyan változott az érdeklődés a számítástechnikai termékek iránt (googletrends.com). (A 100-as érték az adott keresés legmagasabb értéke.)

Érdemes a gyereknek szánt gép beszerzése előtt körülnézni a használtpiacon is. Igen jó gépeket lehet venni, 2,4 Gigahertzes Pentium processzorral, már 30 ezer forint körül, ami bőven elég. Persze a használtban is az olcsó a nyerő – mondja már az egyik vidéki nagyváros secondhand-kereskedője.

A munkáltatók által adott iskolakezdési utalvány is felhasználható számítógép vásárlására.

A mobilszolgáltatók csomagajánlatai is megfontolandóak, amelyeknél mobilinternet-szolgáltatáshoz kínálnak kamatmentes részletre laptopokat.

Az iskolába való gépek között a 15-30 ezer forintos kategória megy a legjobban, kevesebben vesznek 55-60 ezer forintos használt laptopot a gyereknek. Amire a használt gépeknél azért különösen figyelni kell, hogy ezeken a gépeken jogszerűen nem lehet operációs rendszer, vagy csak az ingyenes Linux. Így maga a szoftver szinte biztosan drágább lesz, mint a gép, legalábbis, ha legálisan járunk el, és megveszünk a használt gépre egy jogtiszta Windowst.

Az árak ugyanakkor tavaly sokkal jobbak voltak – mondja. Az idén a gyenge forint és a válság miatt az árak nem mentek lefelé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik