Élet-Stílus

Retteghetik az iskolakezdést az autósok

Elkezdődik az iskola, ami tapasztalatok szerint a dugószezon kezdete is. Az ősz legfontosabb forgalmi akadályait vettük sorra.

A Margit híd, a négyes metró beruházása, a Budai főgyűjtőcsatorna építése és a Podmaniczky útfelújítási program második üteme is javában zajlik a főváros útjain szeptember elején.

A Margit híd felújítási munkái már két hete elkezdődtek, eddig leginkább arról szóltak hírek, hogy az autósok nem tarják be a lezárást, a biciklisek is össze-vissza közlekednek a hídtesten.

Ami a menetrend szerinti felújítást illeti a munka során folyamatosan közlekednek majd a nagykörúti 4-es és 6-os villamosok, kivéve ősszel és tavasszal néhány napot, illetve 2010 nyarán pár hetet.

A hídfelújítás I. ütemében a híd északi, Margitsziget felőli oldalát bontják el. Ekkor a villamosok maximum 10 km-es tempóval a híd déli oldalán, ideiglenes pályán közlekednek. A gyalogosok csak a déli oldali járdát használhatják és a Margitszigetet a híd aluljáróján keresztül közelíthetik meg, a szigeti szárnyhídnál lévő megálló viszont nem üzemel. A kerékpárosok pedig a déli járdán tolhatják át biciklijüket. Amint a munkák befejeződnek az északi oldalon, megkezdik a déli oldal bontását. Ekkortól a villamos- és gyalogosforgalmat az északi oldalra helyezik át.

Thököly út

Budapest egyik legfontosabb közlekedési tengelye, a Thököly út két szakaszon újul meg: a Dózsa György út és a Hungária körút, valamint a Mexikói út és a Nagy Lajos király útja között, megközelítőleg 2,5 kilométeren.

A jelenlegi nagykockaköves szakaszon (Dózsa György út – Hungária körút között) az idei rekonstrukció során egy ideiglenes pályaszerkezetet építenek. Várhatóan két hónapig irányonként 1-1 sávban, maximum 30km/h-val közlekedhetnek az autósok és parkolási tilalom lesz érvényben a területen. A Thököly út várható forgalomba helyezésének időpontja 2009. október 10.

Nagyobb lezárások - Klikk a nagyításhoz

Nagyobb lezárások – Klikk a nagyításhoz

A Mexikói út – Nagy Lajos király útja között kopóréteg cserére kerül sor a felújítás során. A nagyon rossz állapotban lévő járdaszakaszokat és kapubehajtókat kijavítják, a kereszteződésekben pedig lesüllyesztik a járdákat, hogy akadálymentesítsék az átkelőket a gyalogosok számára. A Thököly út Dózsa György út és Verseny utca közötti szakaszán (a metróépítkezéssel párhuzamosan) jelenleg folyamatban van a közművezetékek rekonstrukciója.

Budai alsó rakpart (Zsigmond tér – Mozaik utca)

A Budai alsó rakpart érintett szakasza jelenleg is zárva van az autóforgalom elől, a Budai-parti Főgyűjtőcsatorna, valamint az Üstökös utcai új csomópont építése miatt. Így a rakpart útpályájának felújítása miatt nem kell további korlátozásokra számítani. A forgalomba helyezés várható időpontja 2009. szeptember 15.

Az útfelújítások II. üteme

Az útfelújítások II. üteme

A Magyar Aszfalt dolgozik majd még a XIX. kerületi Hunyadi utcában, az Ady Endre út és a Nagykőrös út között. A Hunyadi úti szakasz felújítása hamarosan, még augusztusban elkezdődik, átadása pedig ősszel várható.

Hűvösvölgyi út (Budakeszi út – Hidegkúti út)

A körülbelül 4 kilométer hosszú Hűvösvölgyi úti szakasz felújításával a Hidegkúti úton át egészen Budapest határáig lehet majd felújított útszakaszon közlekedni, amely több mint 8 kilométeres, összefüggő útszakaszt jelent.A felújítások alatt a megszokott forgalomkorlátozások, így például a 30 km/h-s sebességkorlátozás, valamint a parkolási tilalom lesznek érvényben. A forgalomba helyezés várható időpontja 2009.szeptember 18.

A fentiek mellett többször írtunk már a Belváros Új Főutca projektben részvevő területek közlekedéséről is, itt majd mindegyik érintett utcán az ősszel is zajlanak a munkák. A tájékoztatás szerint a gyalogos forgalom mindenhol biztosított, buszforgalom már csak helyenként (ilyen az Erzsébet tér), az autósok viszont nem hajthatnak be a legtöbb érintett szakaszra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik