Élet-Stílus

Szélerőműveket akar a MEH

Összesen 410 megawatt szélerőmű-kapacitás létesítésére írt ki kétfordulós pályázatot a Magyar Energia Hivatal - olvasható az erről szóló, pénteken közzétett hirdetményben.

A 410 megawattból 280 megawattnyi az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. és az Émász Hálózati Kft. területén épülhet, a fennmaradó rész pedig az ország többi részén: az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt., a Démász Hálózati Elosztó Kft., az Elmű Hálózati Kft. és az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. területén.

Az energiahivatal 2006-ban 330 megawattra korlátozta a szélenergia-kapacitásokat, és ebből – a korábbi információk szerint – 175 megawatt épült meg. Az engedélyezett projektek készültségi foka alapján az év végéig várhatóan ez 190 megawattra bővül.

Pályázni 50 megawattot el nem érő szélerőmű-kapacitásra lehet. A pályázatok beadási időpontja 2010. március 1. A beadását megelőzőn a hivatal két alkalommal tart konzultációt: 2009. szeptember 14-én és 2010. január 28-án.

Hátralékkal esélytelen

A pályázaton nem vehet részt az, akinek díjhátraléka van a Magyar Energia Hivatalnál, vagy bármilyen lejárt köztartozása van. Az sem pályázhat, aki öt éven belül közbeszerzési eljárás alapján vállalt szerződését megszegte, és az sem, akinek bármilyen engedélyét a hivatal az elmúlt tíz évben visszavonta.

A pályázónak be kell mutatnia az igényelt kapacitás pénzügyi forrását, ami megawattonként 60 ezer euró. Nem kell pénzügyi forrás a 0,5 megawatt alatti igényhez, míg 49 és 50 megawatt között hárommillió eurót kell felmutatni.

Nem átruházható

Az első fordulóban az alkalmasságot vizsgálják, a második, értékelési szakaszban pedig három mutató: a kilowattóránként megajánlott kötelező átvételi ár, az időtartam és a megtermelt áram mennyisége alapján döntenek.

A kapacitások létesítésének jogát ezután sem lehet átruházni, de azt a hivatal nem tudja megakadályozni, hogy a létesítési joggal rendelkező vállalkozást értékesítsék.

Az újonnan meghirdetett 410 megawatt megújulóenergia-termelő, ha megépül, a klímaváltozás hatásának enyhülését eredményezheti, de az átlagos termelői árnál magasabb kötelező átvételi ár miatt nem járul hozzá az áram végfelhasználói árának mérséklődéséhez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik